Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Šta ako porodica ne prihvata vašeg partnera  (Pročitano 845 puta)
02. Apr 2005, 03:54:56
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Šta ako porodica ne prihvata vašeg partnera
Ne dajte da vam roditelji "otvaraju oči"

Upravo ste odahnuli od burnog perioda adolescencije i pomislili da su problemi prihvatanja i samopotvrđivanja iza vas, kada se pojavila nova pretnja po harmoničan odnos sa roditeljima - vaš partner. Pitanje koje se postavlja dovoljno često da bi vas izludelo je "da li je on/ona dovoljno dobra za moje dete? " To vodi svađama u porodici dok par doživljava krizu. Tada dolazi do dileme - šta je važnije - ljubav ili mir u kući?

Ove situacije se javljaju u porodicama gde su deca prezaštićena, jer se roditelji trude da rešavaju njihove probleme. Takav stav neminovno vodi velikoj vezanosti za decu. Problem nastaje kada u partneru svog minjenika vide opasnost po njihov odnos i često misle da izabrana osoba nije dovoljno dobra za njih. Uzrok njihovog nezadovoljstva nisu osobine tog mladića ili devojke već veza kao takva. Tada dolaze do zaključka da "ta osoba nije dovoljno dobra za moje dete, ono zaslužuje više".

Druga krajnost sreće se kod roditelja koji su suviše kritični prema svojoj deci i koji smatraju da oni nisu sposobni za ozbiljnu vezu. Dešava se da ih kritikuju i ponižavaju pred partnerom. Od njih se može čuti "ona/on je suviše dobar za tebe. Šta ti možeš da joj/mu pružiš?"

Različita mišljenja ili stavovi, takođe, mogu biti razlog zbog čega dolazi do problema u komunikaciji. Dešava se da se neki važan problem ne reši ili ne razjasni. To povlači za sobom tenziju koja se prenosi i u druge situacije. Kako vreme odmiče, netrpeljivost raste i sve je teže održati i minimum normalne komunikacije čak i u situacijama kada se porodica mora okupiti (rođendani ili proslave).

Uobičajeno je da se u porodicama sa klasičnim sistemima vrednosti ne prihvata ono što iskače iz klišea, na primer, veza sa razvedenom ili mnogo starijom osobom, sa pripadnicima različite kulture, nacionalnosti, vere ili boje kože.

Kako postupiti u takvoj situaciji?
* Analizirajte situaciju. Zapitajte se da li je vaša veza ozbiljna i kuda vodi.
* Ukoliko ste sigurni da ste pronašli osobu sa kojom želite da provedete život, borite se za nju, ali budite svesni da je cena toga možda i vaš odnos sa roditeljima.
* Ne pokazujte slabost i budite dosledni u tome.

* Nemojte kritikovati i napadati članove svoje porodice. Imajte u vidu da je to za njih nešto novo i da im treba vremena da se priviknu.
* Budite strpljivi i dajte im vremena da vašeg partnera prihvate onakvog kakav jeste.
* Ponekad napadi i kritike nisu lični, iako to tako izgleda, već su samo odraz njihovog straha i nesigurnosti.

* Nemojte da krijete svoju vezu ili detalje za koje mislite da im se neće dopasti, nemojte mnogo da objašnjavate i ne dozvolite sebi da ulazite stalno u iste diskusije. Ako jednom objasnite nešto, to je sasvim dovoljno.
* Tražite od porodice da vam kažu jasno i argumentovano šta im ne odgovara. Iznesite vaše viđenje i razloge zašto ste u toj vezi.

* Nemojte stalno da se žalite svom partneru jer će se tad on osećati poniženim.
* Izbegavajte situacije za koje unapred znate da su problematične.
* Nemojte po svaku cenu da spajate partnera s roditeljima i da utičete na njihov odnos.

* I pored svih kritika, trudite se da ostanete pribrani i ne dozvolite sebi da stupate u žučne rasprave, dopustite im da međusobno nađu način na koji će komunicirati.
I što je najvažnije, čak i da ste u zabludi, neka vam roditelji dozvole da sami to uvidite, a ne da vam neprestano "otvaraju oči".
Priredila J. Nikolić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Krajnje beznadezan

...jednom, davno, negde daleko...

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 11837
Zastava
mob
Nokia 5110
Uvek cu se okrenuti za vezu. Za porodicu sam vezan, naravno ali zivim sam tako da i neverujem da bih imao takvih problema, bar do sada nisam.

Devojku sam izabrao ja i nema toga ko moze tada da utice na mene.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 6.337 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.