Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Jun 2025, 01:17:44
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Flak 88  (Pročitano 5944 puta)
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Nokia 6300
 Smile za temu
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4000
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7

Hvala,hvala. Smile
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 769
Zastava Pancevo
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
Odlicno odradjena tema Smile
IP sačuvana
social share
Za sve nase [Lobotomiste], igrajte se i vi
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4000
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Evo par reci i o Flak 40 12.8cm.

Ideja o potrebi uvodjenja veceg kalibra topa pojavila se prvi put 1935.Izradu projekta preuzela je kompanija Rheinmetall Borsig.Brzina kojom je se vrsila izrada i testiranje nisu bili na najvecem nivou tako da su prvi prototipovi bili spremni tek 1940.na wikipedi stoji da je to bila 1937 ali po nekoj mojoj arhivi ja bi vise verovo prvoj cifri.
Produkcija staticke verzije je zapocela 1942 ali usled slozenosti i velikih troskova do januara 1945 je proizvedeno 570 koji su se nalazili sirom Nemacke.Najbolje rezultate su postizali protiv saveznickih teskih bombardera.Kako se rat blizio kraju javljala se potreba za jos mocnim modelom.Novi flak 12.8cm 45 je bio projekat koji je dosta obecavo,do kraja rata je samo jedan prototip bio kompletno zavrsen.

Type    Anti-Aircraft
Place of origin    Germany
Service history
In service    1942 to 1945
Used by    Germany
Wars    World War II
Production history
Designer    Rheinmetall-Borsig
Designed    1936
Manufacturer    Rheinmetall-Borsig
Produced    1942
Number built    450
Variants    12.8 cm FlaK 40
12.8 cm FlaK 40 Zwilling
Specifications
Weight    17,000 kg
Barrel length    61 calibers
Caliber    128 mm
Breech    Horizontal sliding
Recoil    Hydropneumatic
Carriage    Static or railcar mounted.
Elevation    88 degrees
Traverse    360 degrees
Muzzle velocity    880 m/s
Effective range    10,675 m
Maximum range    14,800 m
Feed system    Power rammer

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

72_Flak44_01.jpg
(59.42 KB, 640x480)
flak40.jpg
(68.21 KB, 640x480)
a38a117b2d7aa5182072b629fc3f4791.jpg
(85.98 KB, 576x597)
« Poslednja izmena: 08. Okt 2007, 22:16:53 od ujkaalbert »
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Хрїстóсъ воскрéсе! Воистину воскресе!

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
Поздрав за покретача теме и за Пилота који се брине за мене.  Smile (пошто смо се чули пре неки дан зна да сам добро,хвала још једном - сад и овако јавно - на  бризи  Smile  ).

Иначе,служио сам на овом оруђу у обалској артиљерији где је овај топ (уз неке модификације од којих је једна од најважнијих умрежавање у обалски даљиномер М70 ) био намењен за уништавање циљева на води . Осамдесетосмица је прилично импресивно оруђе и морам признати да имам велику наклоност према њему,али ипак остајем реалан када је у питању савремено ратовање, односно захтеви које оно носи - а то је непрестано усавршавање оруђа и људи који у њему учествују ... Стари добри " ахт кома ахт " остаје у сећању нас који смо на њему служили бранећи обалу која више није наша и у сећању понеког љубитеља " швапске гвожђурије " на коју сам и сам слаб ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Dobro doso drugar i ... nemo me sekiras sa tvoji nestanci  Smile Reci mi sta uradi sa maketom?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4000
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Поздрав за покретача теме и за Пилота који се брине за мене.  Smile (пошто смо се чули пре неки дан зна да сам добро,хвала још једном - сад и овако јавно - на  бризи  Smile  ).

Иначе,служио сам на овом оруђу у обалској артиљерији где је овај топ (уз неке модификације од којих је једна од најважнијих умрежавање у обалски даљиномер М70 ) био намењен за уништавање циљева на води . Осамдесетосмица је прилично импресивно оруђе и морам признати да имам велику наклоност према њему,али ипак остајем реалан када је у питању савремено ратовање, односно захтеви које оно носи - а то је непрестано усавршавање оруђа и људи који у њему учествују ... Стари добри " ахт кома ахт " остаје у сећању нас који смо на њему служили бранећи обалу која више није наша и у сећању понеког љубитеља " швапске гвожђурије " на коју сам и сам слаб ...  Smile

Mozes li reci malo vise kad si sluzio,da li za vreme agresije 1999 i kakav je 88 imala borbeni zadatak protiv NATO agresora.Naso sam nake podatke koji su govorili da se 88 nalazila na brdima povise Bara i da su trebale da dejstvuju po NATO brodovima i pesadiji ako dodje do iskrcavanja.
« Poslednja izmena: 10. Okt 2007, 23:27:57 od ujkaalbert »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Хрїстóсъ воскрéсе! Воистину воскресе!

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
Dobro doso drugar i ... nemo me sekiras sa tvoji nestanci  Smile Reci mi sta uradi sa maketom?

Smile Ја  дуже правим ову макету  него што сам сам био на правом топу....ал' биће ваљда једног дана... слике су од пре неколико месеци ал' је још увек у затеченом стању....

Citat
Mozes li reci malo vise kad si sluzio,da li za vreme agresije 1999 i kakav je 88 imala borbeni zadatak protiv NATO agresora.Naso sam nake podatke koji su govorili da se 88 nalazila na brdima povise Bara i da su trebale da dejstvuju po NATO brodovima i pesadiji ako dodje do iskrcavanja.

нисам,нисам, служио сам пре рата,а што се тиче тога што питаш,мислим да је у питању Црни Рт изнад Сутомора на коме је била једна батерија у поткопу,значи фиксирана на звонастом постољу.Чуо сам да је то гађано у току рата,али то нисам могао да проверим и не знам је ли то тачно.Ове наше осамдесетосмице му дођу као трећепозивци из првог светског рата-кад догори до краја и кад остану само деца и жене који камењем гађају непријатеља,онда и ми ступамо на сцену (под условом да нас нису пре тога почистили...  Smile ).Шалу на страну,али мислим да је Патон рекао да су "фортификацијски објекти споменици људској глупости" и мислим да је и онда био у праву , а сада поготово (не говорим наравно о подземним командним центрима и сличном ,већ о чувеним поткопима са обалским батеријским ослонцем који просто само чека да буде уништен крстарећим ракетама са бродова или маверицима са авиона или нечим таквим из богатог арсенала бивших нам непријатеља а будућих савезника (  Smile ). "Ударна песница" обалске артиљерије су,колико знам, били топовим 130мм М46 и самоходни обалски противбродски лансери (СОПЛ )домета 80 км(вероватно још нешто,али не могу да се сетим тренутно ) тако да су 88мм заиста задња линија одбране (опет под условом да и пре тога нису елиминисани..) .Све у свему, у констелацији снага која је владала '99. као и у чињеници да би поморски десант био мало вероватна опција (јер Црна Гора и није била циљ, већ КиМ ) сумњам да су обалске батерије (бар оне непокретне ) биле мета од неког већег значаја те да су остале сачуване (само да би касније  биле расходоване,што је случај касарне- војног комплекса-  где сам ја служио -продато неком Русу у туристичке сврхе,значи када би ме сад звали на вежбу у како рекох,државу која више није део моје државе,вероватно би ишао на преобуку од нишанџије за келнера и од постављача елемената за собара...  Smile )

ето...а ево и слике...

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

IMG_3611.jpg
(21.57 KB, 800x600)
IMG_3614.jpg
(24.97 KB, 800x600)
IMG_3615.jpg
(240.89 KB, 2592x1944)
IMG_3617.jpg
(279.03 KB, 2592x1944)
IMG_3618.jpg
(31.69 KB, 800x600)
IMG_3619.jpg
(30.78 KB, 800x600)
IMG_3622.jpg
(31.83 KB, 800x600)
IMG_3624.jpg
(33.92 KB, 800x600)
IMG_3626.jpg
(34.13 KB, 800x600)
IMG_3630.jpg
(29.38 KB, 800x600)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Svaka cast za zivce kad si pravio maketu. Jos je nisi obojio?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Shit happens, rama rama.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4233
Zastava Slovenia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla MEGAUPLOAD
mob
Nokia 
simply perfect....... Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Jun 2025, 01:17:44
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.504 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.