IN < - Filmovi u najavi ili ti filmadzije na poslu - >LO
(1/485) > >> :: Odgovori!
Autor: krouli :
Grinevej snima film o Rembrantu

 Britanski reditelj Piter Grinevej (1942.) se priprema za snimanje svog novog filma koji će biti o životu holandskog slikara Rembranta (1606 – 1669).

Snimanje je planirano za avgust i septembar mesec ove godine u gradu na jugozapadu Poljske, Vroclavu.

Film će zapravo biti umetnička rekonstrukcija okolnosti u kojim je nastala Rembrantova slika “Noćna straža”, koja je naslikana između 1640 i 1642. godine, i ispitivaće kakav je uticaj ta slika imala na život jednog od najvećih evropskih slikara XVII veka.

Glavne uloge u filmu igraće Martin Frimen (u ulozi Rembranta), Sara Poli i Mini Drajver.

Film bi trebalo da se premijerno prikaže na festivalu u Kanu 2007. godine.

Inače zanimljivo je da Grinevej ne prestaje da traži nove izazove pa je tako prošlog leta u Amsterdamu nastupao kao VJ (video džokej) zajedno sa DJ Radarom.

To mu se očigledno svidelo pa ovog leta sa sličnim programon nastupa in a nekoliko festivala.
Izvor: B92-Kultura
Autor: SerbianFighter :
Brajan Singer

Supermenovi ljubavni jadi

Prvi veliki korak ka uspešnoj rediteljskoj karijeri Brajan Singer (39) načinio je 1995. sa „Dežurnim krivcima“ (Usual Suspects). To je akcioni film noar, sa intrigantnim zapletima i besprekornim izborom glumaca. Uz pomoć scenarija Singerovog školskog druga Kristofera Mekverija, „Dežurni krivci“ doživeli su ogroman uspeh i kod kritike i kod publike, a i Mekveri i Kevin Spejsi nagrađeni su „Oskarom“.

Iako je, prema sopstvenim rečima, samouk, Singer je već nakon svog debitantskog filma „Public Access“ (1993), prikazanog na Sandensu, privukao pažnju holivudske elite. Sedam godina kasnije ponovo se udružio sa Mekverijem i doživeo novi kreativni i komercijalni uspeh sa „X-Men“, nakon čega je režirao i nastavak. Taman kada su počele da kruže priče o trećem delu filma, Singer je neočekivano odlučio da se okrene drugom stripovskom heroju i da režira „Povratak Supermena“.

Reditelj je želeo da napravi direktnu vezu sa prva dva filma o „čoveku od čelika“ sa Kristoferom Rivom, izabravši za glavnog glumca relativno nepoznatog Brendona Rauta (kao što je i Riv svojevremeno bio), koga je okružio poznatijim imenima poput Kevina Spejsija (Leks Lutor) i Kejt Bosvort (Lois Lejn).
Mnogi su primetili veliku sličnost između Brendona Rauta i Kristofera Riva. Da li je to namerno?

- Sličnost je neverovatna, zar ne? Ali nije me to motivisalo da ga angažujem. Lik Supermena je veći od bilo kog glumca i svako veće glumačko ime bi sve to narušilo. Oduvek sam znao da će glavni glumac biti neko nepoznat, kao da je iskoračio iz naše kolektivne svesti i sećanja na Supermena.

Svakako da je fizički izgled bio veoma važan, ali i glumčeva ličnost, vaspitanje, pogled na život, ponašanje... odakle sam mogao da crpim materijal u stvaranju Supermena i Kenta Klarka. To su potpuno različite stvari u jednoj osobi, ali znao sam da ih imam odmah nakon dvočasovnog razgovora sa Brendanom.
Šta Kevina Spejsija čini dobrim negativcem Luterom?

- On balansira između komedije i sadizma bolje od svakog drugog glumca. Imao sam ga u glavi dok smo dorađivali scenario i molio sam se Bogu da me ne odbije. Imao sam slobodu da Luteru dam određenu dozu ćaknutosti i zlobe, jer sam znao da će Spejsi to odigrati maestralno.
Možete li nam reći nešto o balansu između emotivnih aspekata filma i akcionih scena?

- Sve te akcije i avanture imaju smisla samo ako vam je zaista stalo do likova kojima se to dešava. Sjajna stvar kod naučne fantastike jeste ta što možete da ispričate ljudske priče iz sasvim jedinstvene perspektive. Hteo sam da napravim ljubavnu priču i da je začinim pravom dozom fantastike i fantazije, takvu da se dopadne i mom ocu i mojoj majci.
Od poslednjeg filma o Supermenu prošlo je 26 godina. Da li vam je bio izazov da film približite današnjoj mlađoj publici?

- Najveći kreativni izazov bio je da napravim dobar film. Nije mi baš bilo stalo do veze sa sadašnjošću, jer ono što smatrate današnjicom već sutra će biti nešto drugo. Želeo sam samo da ispoštujem Supermenov univerzum. Ono što film čini savremenim jeste činjenica da je reč o tome šta se desi kada vam se stara ljubav vrati kući. Svet nije stao te 1986. već je nastavio da živi od vremena kada je Supermen bio mladić pun ideala.
Da li imalo saosećate s njim? I sami ste usvojeni jedinac?

- Kod njega mi se dopada to što on svoju sudbinu imigranta - imigranta iz drugog sveta, sa posebnim nasleđem - nosi s ponosom. Uz to, Supermen je krajnje pravedan i idealističan i predstavlja jedan deo Amerike sa svim zamkama koje taj idealizam nosi. Volim da mislim da ljudi poput Supermena negde zaista postoje. Ovaj film je priča o Supermenu koji pronalazi svoje mesto u svetu, svetu koji se veoma izmenio za ove dve i po decenije.

Prevela i priredila: Miona Kovačević

Izvor: Blic
Autor: SerbianFighter :
Ljubav i herojstvo
S. BABOVIĆ, 6. jul 2006

JOŠ je svega nekoliko kadrova ostalo da se kompletno završi prvi film o bitki na Čegru , koga u produkciji "NG - Tima" snima autorska ekipa iz Narodnog pozori­šta u Nišu, na čelu sa rediteljem Bojanom Ranđelovićem. Scenario je na osnovu oskudne hronike i neposrednih svedočanstva o poznatom srpskom stradanju 1809. godine napisao Dejan Petković.
Naš dokumentarno-igrani film osvetljava kameničku katastrofu iz malo drugači­jeg ugla, trudeći se da izbegne stereotipe i neistorijske spekulacije, a da pri tom ne izostavi ni jedan detalj od značaja za tok i ishod bitke - objašnjava scenarista Dejan Petković. Obuhvatili smo ključni momenat, kad Sinđelić sa 3000 Resava­ca odlučuje da pogine na brdu Čegar ili prvi uđe u Niš.
"Bitka na Čegru" prikazuje galeriju nacionalnih heroja: Sinđelića, Dobrnjca, Haj­duk Veljka Petrovića, Paula Matejića, vojvodu mlinskog, vojvodu paraćinskog, Ili­ju Barjaktarevića... Tu je i neizostavni Huršid - paša komandant turskih snaga, poznat po svom lukavstvu i apsolutističkom ophođenju prema podanicima... Isto­rijska karta Srbije i prilika nakon Prvog srpskog ustanka, zajedno sa globalnim odjecima u evropskom kontekstu, dati su dokumentarno, ali sa igranim sekven­cama.
- Okosnicu priče smo stavili na ljubav između kapetana Slavujevića, koji je Sin­đelićeva desna ruka i mlade Jelene, neustrašive verenice, koja, iako u blagoslo­venom stanju poziva srpski narod da odbrani Čegar - predočava reditelj Bojan Ranđelović. Po njegovim rečima film je sniman na autentičnim prostorima pri ma­nastirima Sv. Jovana, Sv. Trojice, Crkve Svete Petke u blizini Niša, manastir­skim kompleksima u okolini Kamenice, Dabili, Konopljištu, Čegeru...
Bitka na Čegru premijerno će se pojaviti na predstojećim filmskim susretima kra­jem avgusta u Nišu, a kasnije će, prema zamisli producenata, nastaviti život u redovnom bioskopskom repertoaru.

EKIPA
NOSEĆI dramski likovi u filmu su srpske vojvode i turski velikodostojnici, koje igraju Dejan Cicmilović, Aleksandar Marinković, Ivan Vučković, Zdravko Maletić, Predrag Grbić, Nebojša Milosavljević, Aleksandar Krstić, Toma Bibić, dok glav­nu junakinju igra debitantkinja Bratislava Milić, studentkinja glume. Film je uz po­dršku Skupštine grada i brojnih sponzora koštao 2,5 miliona dinara.

Izvor: Novosti
Autor: SerbianFighter :
Uskoro poslednja klapa dokumentarca „Bitka na Čegru“
Filmsko kazivanje srpske nesloge

Najslavnija i najtragičnija bitka u istoriji Niša, dospela je na filmsko platno. Reditelj Bojan Ranđelović, desetak glumaca i oko 250 statista uskoro će završiti snimanje dokumentarno-igranog filma "Bitka na Čegru". Poslednja klapa dokumentarca, koji će trajati oko 40 minuta, treba da padne vrlo brzo, kako bi ovaj film mogao da bude prikazan krajem avgusta na ovogodišnjim "Filmskim susretima".

- Film prati razvoj istorijskih dešavanja posle Prvog srpskog ustanka, kao i okolnosti koje su dovele do poraza srpskih ustanika na Čegru u pokušaju da 1809. godine oslobode Niš od Turaka. Trudili smo se da izbegnemo stereotipe i neistorijske spekulacije, ali i da prikažemo koji je osnovni uzrok sloma srpskih snaga i pogibije hrabrih Resavaca - priča Borko Nedeljković, menadžer filma.

Scenarista Dejan Petković kaže da u pisanju priče nije želeo da izneveri istorijske činjenice, ali i da izbegne poluistine o ovom boju.

- U srži filma je ljubavna priča, koja je narodno predanje. Jelena je trudna verenica kapetana Slavujevića, jednog od kapetana vojvode resavskog Stevana Sinđelića, koja je došla na brdo Čegar, da prati svog voljenog. Čegar na turskom jeziku znači stopalo, ali i potkovicu. Jelena nalazi potkovicu. Ovo je uvod u dilemu da li potkovica predskazuje sreću ili je nagoveštaj nečeg drugog. S druge strane, u istoriji se tvrdi da su srpske snage izgubile bitku jer je izdao Miloje Petrović Trnavac, glavnokomandujući vojvoda. Uvek je tako, kao i u Kosovskom boju. Ne može samo jedan čovek da bude kriv za izdaju. U filmu smo želeli da kritikujemo srpsku neslogu koja je uzrok velikih iskušenja za srpski narod. Lobanje poginulih srpskih ratnika u šancu na Čegru, koje su kasnije Turci ugradili u Ćele-kulu, najbolja su opomena - kaže scenarista.

"Bitku na Čegru" je producirala kuća "NG-tim" iz Niša, a Skupština grada i opštine su bile sponzori. U ovom filmu glumi ekipa od desetak niških glumaca, a među njima Ivan Vučković, koji tumači Stevana Sinđelića, Aleksandar Marinković u roli Miloja Petrovića, a Dejan Cicmilović tumači lik Huršida-paše, komandanta turskih snaga. Jelenu tumači mlada glumica Bratislava Milić.

Vesna Torović

Izvor: Blic
Autor: krouli :
Snima se komedija o beogradskim srednjoškolcima

 Film "Doba nevinosti" je tinejdžerska komedija o odrastanju dvojice beogradskih maturanata i njihovom ulasku u dva najtajnovitija segmenta života u Srbiji – ljubav i politiku.

Reditelj je Danilo Bećković, apsolvent filmske režije na FDU a scenarista Dimitrije Vojnov, dramaturg i filmski kritičar, koscenarista filma "Mi nismo anđeli 3".

Film će početi da se snima krajem leta a kao lokacije su već odabrane Peta beogradska gimnazija, Kalemegdanska tvrđava, Aerodrom Nikola Tesla i beogradska Arena.

MG Media i ekipa filma "Doba nevinosti"objavili su da su odabrani glumci koji će tumačiti glavne uloge.

Posle opsežnog kastinga koji je u nekoliko krugova održavan u Beogradu i Novom Sadu, na kome se pojavilo preko 600 kandidata, oni su odlučili da u filmu igraju Stefan Bundalo u glavnoj muškoj ulozi, a Mirka Vasiljević, Vesna Trivalić, Lena Bogdanović, Danijela Štajnfeld i Jana Milić u ženskim ulogama.

Glavni junaci ovog filma su dva srednjoškolca, Kosta i Sveta.

Kosta je privlačan momak, sin moćnog kontroverznog biznismena, heroja oslobodilačkih ratova 1914-1995, iz Bosne, i pastorak pohotne mlade maćehe, trofejne supruge svoga oca koja ga želi za sebe.

Sveta je punački psihotični socijalni slučaj sa Voždovca i simpatizer Srpske radikalne stranke (interesantno, tinejdžerska komedija i radikali, pre bismo ih očekivali u nekom tinejdžerskom hororu!).

Kosta se zakleo svojoj devojci Ani, talentovanoj teniserki, da će je čekati dok se ne vrati iz Amerike sa jednogodišnje razmene učenika.

Sveta je zaljubljen u sve osobe ženskog pola koje poznaje, naročito u svoju podstanarku Vesnu iz Bijeljine.

Kada u Aninom odsustvu, Kostina prva ljubav Sara pokuša da ponovo oživi plamen koji je nekada postojao, Kosta shvati da je zakletva koju je dao Ani smrtno ozbiljna i da ne sme da je prekrši po cenu života.

Pogođena ovim raspletom, Sara se opkladi sa svojim drugaricama Marinom i Tanjom koja će od njih prva zavesti Kostu.

Sveta će učiniti sve da sačuva prijatelja od ove pošasti, pa i po cenu da sam bude zaveden.

Počinje sezona lova na Kostinu nevinost.

Više informacija o filmu i ekipi možete naći na http://www.dobanevinosti.blogspot.com/.
Izvor: B92-Kultura
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana