Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Novi, revolucionarni kuleri iz Sandia korporacije  (Pročitano 1844 puta)
03. Avg 2012, 03:00:35
Moderator
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
mob
LG Nexus 5
Sandia National Laboratories kojom upravlja korporacija Sandia je podruznica korporacije Lockheed Martin i radi projekte za ministarstvo energetike Sjedinjenih Drzava, kao i za nuklearnu nacionalnu upravu bezbednosti i pruza inovativna resenja drzavi kao i partnerima u inostranstvu.

Razvojni tim Sandie je patentirao radikalnu, novu arhitekturu za vazdusno hladjene, regularne i komercijalne kulere na racunarima. Obicni kuleri imaju ventilatore koji hlade deo koji sluzi za odvodjenje toplote sa procesora. Mane takvih kulera su svima poznate, posle odredjenog vremena postaju bucni, lako se prljaju, natalozi se mnogo prasine sto manji ventilator, a veci broj obrtaja, po pravilu je bucan i slicno.

Sandia kuleri eliminisu sve ove nedostatke, smanjuju znacajno mogucnost prljanja, lakse se odrzavaju i sto je najvaznije, veoma su tihi. Smatra se i da ce cena biti pristupacna.

Ovako zamisljen kuler uspesno odvodi toplotu preko staticnog donjeg dela, na rotirajuci deo kulera koji se okrece suprotno od kazaljke na satu, mnogo manjom brzinom nego sto to rade danasnji kuleri, stvarajuci manju buku i obezbedjujuci cak 30 puta bolje hladjenje od Dynatrona g950.

Dynatron G950

Sandia Cooler

Izvori:
Link 1, Link 2 i Link 3

Kud se ja ne setih ovako idiotske stvari...  Smile

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

*
Sandia Cooler pres... (1476.76 KB)
« Poslednja izmena: 03. Avg 2012, 03:02:31 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
kul stvar
kada li ce poceti da ih kace na komponente  Smile
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.01
mob
Nokia C5-00
Ето нама ефикасног, а приступачног хлађења... Надамо се...  Smile

најјачи коментар на тјубу:
Citat
I always touch my fans by accident. Don't want to touch this.

« Poslednja izmena: 03. Avg 2012, 10:41:26 od gagijk »
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Sta ja radim ovdje?

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 918
Zastava Banja Luka --- REPUBLIKA SRPSKA
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.91
mob
SonyEricsson T630
ja sam ove godine uradio dizajn vazdusnog coolera koji je efikasniji od vecine danasnjih. uz veoma malu korekciju na maticnoj ploci sto bi proizvodjaci svakako i uradili da gotov proizvod zadovolji kvalitetom i funkcijom.
za sad sve stoji kao dizajn dok ne nadjem nekog dovoljno pouzdanog za kontrukciju. (nadam se da ce biti entuzijazma za koristenje na visoko klokovanim procesorima).

cooler koji je prikazan na ovoj temi pratim od pocetka razvoja i svidja mi se dizajn iako ima jednu ogromnu manu.
mana mu je sto ce nakon relativno kratkog vremena koristenja doci do zamora materijala i kvara na lezaju rotora. rotor je veoma masivan za lezaj na kome se treba nalaziti i strujanje vazduha koje je ovdje ogromno dovodi do jos jaceg pritiska na sam lezaj. mislim da je i zvuk koji proizvodi ovaj cooler veoma visoke frekvencije da bi ga mogli tako lako zanemariti (nadjite na youtube nacin rada ovog coolera pa mozete cuti i zvuk koji proizvodi u radu). sto se tice odrzavanja coolera, dizajner tvrdi da se prasina nece skupljati na lopaticama jer se one vrte velikom brzinom i na taj nacin prasina nije u mogucnosti da se zadrzi (nisam bas siguran da ce tako da bude jer prasina se na elektrostaticku povrsinu lijepi zestoko).

u nekoj daljoj buducnosti ce sve hardverske komponente aktivno isijavati toplotu u jednom pravcu pa ce je biti lako ukloniti. tehnologija i sad postoji ali je u veoma ranoj fazi razvoja.
« Poslednja izmena: 30. Nov 2012, 14:37:38 od akreca »
IP sačuvana
social share
Sasa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
mob
LG Nexus 5
Ako su sandia testiranja pokazala da su ovi kuleri neuporedivo tisi i bolji od klasicnih kulera danasnjice, lezaji rotora su najmanji problem koji moze da se resi.

Kakav je taj tvoj vazdusni kuler?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Sta ja radim ovdje?

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 918
Zastava Banja Luka --- REPUBLIKA SRPSKA
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.95
mob
SonyEricsson T630
vjerovatno ce rijesiti to oko lezajeva ali samo toliko koliko dizajn dozvoljava. kao sto sam rekao ovaj cooler stvara veoma jako strujanje vazduha koje iz jednog smijera kretanja u jednoj tacki skrece u drugi smijer. zbog toga ce leaj da trpi toliko opterecenje.

hladnjak koji sam ja smislio vjerovatno vapi za par poboljsanja ali ja sam nisam u stanju da ih rijesim bez uredjaja koje nemam i koji su veoma skupi a sa kojim amogu da pratim tacno  kretanje i strujanje vazduha. ipak i ovakav je daleko efikasniji od dosadasnjih coolera sa heatpipes i ogromnim tijelima.
radi se zapravo o strujanju vazduha pod vecim pritiskom (sto u jednu ruku radi i sandia cooler) u jednu tacku. dobio sam ideju kad sam shvatio da se i vreo vazduh pretvara u veoma hladan ako se pod relativno jacim pritiskom propusti kroz usko cvoriste pri cemi ne smije biti mnogo trenja.
na veoma velikim serverskim sistemima koji se hlade komplikovanim klima uredjajima i klasicnim hladnjacima se trosi ogromna kolicina el. energije. u tim slucajevima gdje jacina buke moze biti i veca ovaj sistem hladjenja bi bio savrsen jer bi sa samo jednim vadusnim kompresorom mogao ohladiti ogroman broj komponenti.
IP sačuvana
social share
Sasa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.127 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.