Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Jul 2025, 12:07:52
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sukobi i pravda  (Pročitano 795 puta)
18. Nov 2008, 08:19:28
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Mi sve sukobe nazivamo borbom, jer je to ljudska ideja koja je najbliza odnosu pobednik - pobedjeni. Kada u osnovi ne bismo drzali ovaj koncept, ne bi bilo borbe.
Hijena koja oglodje kosti lesa, pauk koji jede muvu, ne cine ni vise ni manje nego jedno drvo zivota koje iz zemlje pokupi vodu i so potrebnu za zivot.

Ravnodusni posmatrac, kao ja, vidi hijenu, pauka i drvo.
Pravican covek upuca hijenu, cizmom zgazi pauka i legne u hladnovinu drveta verujuci da cini dobro delo.
Dakle, u apsolutnom smislu, nema ni borbe ni pravde... U osnovi je pravedno ono sto nam odgovara.
Pretpostavimo da umesto da covek ubije hijenu, hijena ubije coveka, drvo padne na njega i onda ga pauk otruje svojim ujedom - Sve nam to ne izgleda pravicno jer nam ne odgovara.
Uprkos tome sto  osnovi ne postoji nista drugo sem ovog utilitarnog interesa, ideja o pravde i ravnopravnosti je tendencija koja cuci u nama....

Ali, kako je realizovati?
« Poslednja izmena: 18. Nov 2008, 08:20:14 od Belgrade »
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.62
mob
Apple iPhone 6s
Eugene V. Debs:

Now my friends, I am opposed to the system of society in which we live today, not because I lack the natural equipment to do for myself but because I am not satisfied to make myself comfortable knowing that there are thousands of my fellow men who suffer for the barest necessities of life. We were taught under the old ethic that man's business on this earth was to look out for himself. That was the ethic of the jungle; the ethic of the wild beast. Take care of yourself, no matter what may become of your fellow man. Thousands of years ago the question was asked; ''Am I my brother's keeper?'' That question has never yet been answered in a way that is satisfactory to civilized society.

Yes, I am my brother's keeper. I am under a moral obligation to him that is inspired, not by any maudlin sentimentality but by the higher duty I owe myself. What would you think me if I were capable of seating myself at a table and gorging myself with food and saw about me the children of my fellow beings starving to death.

1908 speech
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
Zastava Beograd, Voždovac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
SonyEricsson K610i
Ideja o pravdi i ravnopravnosti je zamisao slabijih, jer za njih to je jedan od načina da se suprostave jačima tj. pobednicima.

Pobednik će sebe da uzdiže, praveći od sebe idola i misleći da je neprikosnoven. Za njega je pravedno da ima sve, jer je pobedio u sukobu i "zaslužio". Ovo je, u stvari, pravilo jačega koje vlada u prirodi. Životinjske vrste se međusobno tuku za prevlast, i pobednik tog sukoba uzima sve. Ovo "ubeđenje" je i dalje duboko ukorenjeno u čovekovoj svesti.
Gubitnik, ako ne bude mogao da pobedi jačeg, možda će težiti zamisli o ravnopravnosti i pravdi, što nije glavno pravilo prirode...

Uprkos tome sto  osnovi ne postoji nista drugo sem ovog utilitarnog interesa, ideja o pravde i ravnopravnosti je tendencija koja cuci u nama....

Ljudi treba da imaju više saosećanja za druge, da ne prate isključivo svoje ciljeve ili ciljeve svoje grupe. Da ne zamišljaju ljude koje se razlikuju od njih kao niže od njih, glupake, varvare, životinje, nego kao običnog čoveka...
Na kraju, svaki čovek ima nos, uši, oči, srce, želje...  Smile Poenta je da se napravi sklad sa drugim ljudima. Smiley

doduše, ovo je moguće samo na papiru... Totalno je druga stvar realizovati Smile
« Poslednja izmena: 18. Nov 2008, 17:48:52 od Utopia »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 1800
Citat
Sve nam to ne izgleda pravicno jer nam ne odgovara.
zavisi ko je taj covek na koga se srusilo drvo... Ja znam za pet ljudi koje bih voleo da vidim da umru na taj nacin... ti si u tom coveku verovatno odmah video nekog nevinog coveka kome se desilo ono sto nije zasluzio.
Citat

na ovo pitanje si dobio odlican odgovor. @Utopia,  Smile
I ne zaboravi da je upravo covek merilo svih stvari. Pravda je relativna i samim tim tesko ostvarljiva (ja cak mislim i da je  nemoguca, no to je samo moje misljenje)...  Smile
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
Nokia 
Pravednici su najgopri. Oni racionalizuiju svoje porive i sakrivaju se od sopstvene introspekcije iza viših ciljeva.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Citat
na ovo pitanje si dobio odlican odgovor

text je c/p sa jednog drugog foruma, nisam ga ja pisao Wink

Svrha texta je da na jedan ocigledan primer, svako "pravdu" gleda onako kako njemu licno odgovara.
« Poslednja izmena: 19. Nov 2008, 07:27:00 od Belgrade »
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 1800
aaaaaaaaaaaa,  Smile ok onda... nisam znao... Smile jbg, mislio sam da je tvoje pitanje.
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Jul 2025, 12:07:52
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: pravda Sukobi

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.091 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.