Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Evakuisano selo kod Šapca zbog četničkog arsenala u dvorištu  (Pročitano 813 puta)
25. Avg 2014, 14:19:20
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 36.0.1985.143
mob
Apple 15
Evakuisano selo kod Šapca zbog četničkog arsenala u dvorištu

Sanja Bečejić   | 25. 08. 2014. - 13:04h | Foto: S. Bečejić   
Dvadesetak domaćinstava sela Bela Reka kod Šapca evakuisano je zbog otkopavanja i uklanjanja zaostalih granata iz Drugog svetskog rata.

Otac me je upozoravao da se ne igram kod mlina: Radosav Mandić
U domaćinstvu Radivoja Mandića, prema procenama, nalazi se oko tonu artiljerijskih granata koje su, kako pričaju meštani, pre 70 godina zakopali njihovi dedovi.

Citat

Artiljerijske granate
Obiman i zahtevan posao vodi Sektor za vanredne situacije. Ekipa obučena za rad sa ubojitim sredstvima prvo je metalnim detektorom ustanovila pozicije granata.
- Izuzetno je zahtevna operacija zato što se nalazi velika količina ubojnih sredstava, a reč je o artiljerijskim granatama srednjeg i velikog kalibra - kaže Mihailo Marinković iz Sektora za vanredne situacije.
Mlin iz 1937. godine na nekoliko desetina metara od lociranih granata, tih ratnih godina bio je četnički štab, kaže Radosav Mandić.

- Otac mi je pričao da su se 1944. godine, kada su partizani krenuli prema selu, četnici povukli, a svo naoružanje je ostalo. Meštani nisu znali šta će s tim.

Natovarili su zaprežna kola izručili granate u rupu ispod mlina i zakopali ih. Otac me je upozoravao da ne idem tamo da se igram - priča Mandić.

Sedamdeset godina kasnije Radosavljev rođak je krenuo da kopa kanal da bi postavio vodovodnu cev. Ubrzo je naišao na granatu.
- Uočio sam crvenkast breg, nije mi ličilo na ciglu, već na koroziju. Posumnjao sam odmah da su granate jer sam se setio priče starijih da su ovde negde krajem rata zakopali artiljerijsko oružje. Odmah sam obavestio policiju. Prvog dana su otkopali deset komada i otkrili da ih ima još - kaže Radivoje Mandić.

Pod opremom, pažljivo, specijalizovana ekipa skida sloj po sloj zemlje.

Eksplozivno punjenje nema ograničen rok trajanja, dok se sa upaljačima „nikad ne zna“. Zbog visokog rizika, oprez je neophodan. Jači udarac u upaljač mogao bi da bude koban.

Po završetku iskopavanja, četnički arsenal biće uništen.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.143
mob
Samsung GT-S7580
Евакуисано дупе моје  Smile Људи у близини се склонили на два, три сата, можда мало дуже док су претраживали терен плус била затворена улица.. ништа више  Smile
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.143
mob
Sony 
Gledao sam reportažu o ovome, prolazio sam u blizini tih granata.. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 31.0
Ko zna koliko još toga ima i gde sve ne ....

Radio sam sa jednim izbrglicom sa Kosova, kaže kad se posle Kumaovskog vojska povlačila, ostavila je gomilu oružja (po naredjenju) meštanima i Srbima, kaže "kod mene sad u dvorištu ima i automati, pištolji, puške, municija, da da Bog nekad da se vratimo i otkopamo..."
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.