Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Evropska Unija? Da li smo mi za nju i ona za nas?

Glasanje završeno: 18. Avg 2004, 23:14:13

DA!
46.7%  (7)
NE, bolje nam je da smo ovakvi kakvi smo!
53.3%  (8)
Ukupno glasova: 15
Idi dole
Stranice:
1 2
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: EU or not TO EU? Da li smo mi za EU ili NE?  (Pročitano 5653 puta)
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 11
Ne mogu da odolim a da se ne ukljucim u ovu raspravu iako me ceka jedan neodlozan posao.

O platama i penzijama treba da brinu vlasti u Srbiji. Zato smo ih, izmedju ostalog, i birali.

Tacno je da je Slovenija bila najrazvijenija ex-jugoslovenska republika, ali je tacno i to da su vlasti u Sloveniji znali da vode ekonomsku koja je odgovarala uslovima te male zemlje. Oni su bili dovoljno mudri da odbiju i da razgovaraju sa Amerikancem Dzefrijem Saksom kada im se ovaj ponudio da im bude savetnik na pocetku tranzicije. Setimo se da je u Srbiji ucenik tog istog Saksa (ili kako za sebe kaze njegov bliski saradnik) Bozidar Djelic postao Ministar za finansije. Znamo kuda su saveti Saksa poveli Poljsku i gde su bili doveli Rusiju. Sada smo videli i gde je primena istih recepata dovela Srbiju. Privatizacija u Sloveniji je trajala dugo a i jos uvek je u toku. Slovenici nisu prodavali svoja preduzeca budzasto. De facto fiksiran kurs dinara, kojim se hvalio Dinkic ("stabilan dinar"), Mencinger, poznati slovenacki ekonomista, cije su savete uvazavale slovenacke vlasti, nazvao je cistom gluposcu. Nazalost s pravom.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 11
Evropska ideja nema nikakve veze sa Hitlerom i njegovim zeljom da ovlada ...svetom. Plemenitu ideju ujedinjenja evropskih naroda podrzavali su Zan Zak Ruso, Dzeremi Bentam, Kant, Sen-Simon, Viktor Igo, a u XX veku Vinston Cercil; General Marsal, Zan Mone, Robert Shuman. San prvih zagovornika ujedinjene Evrope je poceo da se realizuje tek posle drugog svetskog rata, na inicijativu Francuske, koja je pruzila ruku pomirenja Nemackoj. Osnovni cilj je bio da se nikada vise ne ponove ratovi na tlu Evrope. Naravno, zapadni saveznici su ucinili sve da pomognu Nemackoj da raskrsti sa nacizmom i postane prava demokratska zemlja, a sto je ona i postala.

Evropska ideja je inicajalno podrazumevala ujedinjenje naroda evropskog kontinenta. Problem je sto i zemlje koje se vecim svojim delom nalaze u Aziji (kao Turska) ili u severnoj Africi (zemlje Magreba) zele da postanu punopravne clanice EU. Misljenja su tu podeljena. Neki evropski intelektualci, nasi savremenici, se zalazu da se svim ovim zemljama (kao i Rusiji) dozvoli da postanu clanice EU, ali je ta mogucnost za sada iskljucena, i za zemlje Magreba i za Rusiju. Sto se ulaska Turske u EU tice, to pitanje ostaje jos uvek otvoreno, mada su za sada protivnici te ideje brojniji od njenih pristalica. Turska kuca na vrata EU jos od 60ih godina i vrata joj evo, jos uvek nisu otvorena.

Mi imamo srecu da cinimo deo evropskog kontinenta a za ciju je stabilnost EU zainteresovana. Da smo negde u Africi, sigurno je da se zemlje EU ne bi bas mnogo brinule o tome kako da nam pomognu. A sto je i razumljivo, jer EU, mada bogata, ipak mora da vodi racuna o prioritetima, jer njena sredstva namenjena pomoci drugim zemljama ipak nisu neogranicena.

Slovenija, kao i sve ostale clanice EU, ima obavezu da dâ svoj doprinos budzetu Unije a prema svojoj ekonomskoj snazi. Ali Slovenija ce u tome biti neto dobitnik, odnosno dobice iz budzeta EU vise nego sto je uplatila u njega.

Nije tacno da je slobodan pristup trzistu rada slovenackih drzavljana odlozen za 7 godina u svim zemljama clanicama EU. Engleska i Irska vec sada dozvoljavaju potpuno slobodan pristup svojim trzistima rada gradjanima svih 10 novih clanica EU. A ostale zemlje imaju mogucnost da preispitaju svoje odluke pre isteka roka od 7 godina i da otvore svoja trzista rada i ranije. U medjuvremenu, nista ne sprecava slovenacke drzavljane da osnivaju svoje firme sirom EU.

Niko ne zabranjuje Slovencima da proizvode rakiju na nacin na koji su je i do sada proizvodili i da flase bez ikakvih etiketa prodaju na pijaci u Mariboru ili Ljubljani, ali se takva rakija ne moze prodavati po EU.
Neke od postojecih klanica u Sloveniji ne zadovoljavaju sanitarne uslove koji su obavezni u EU i Slovenija je prihvatila da ih u odredjenom roku podigne na potreban nivo.

Tacno je da se ponekad preteruje sa standardizacijom i tzv. fitosanitarnim uslovima, ali se to cini pre svega zbog zastite potrosaca koji imaju pravo da znaju sta kupuju ili da budu zasticeni od nekih rizika. Tako je na udaru bila i jedna vrsta francuskog sira proizvedenog od nekuvanog mleka. Ja licno ne kupujem takav sir, ali ima onih koji su spremni da ga kupuju i to mogu sasvim slobodno da cine u Francuskoj.

Poznato je da su sve carinske barijere na razmenu proizvoda u okviru jedinstvenog trzista EU ukinute od momenta ulaska u EU. Odredjena kvantitativna ogranicenja na uvoz u EU odredjenih slovenackih proizvoda (mleka, na primer, koliko mi je poznato) su postojala, ali njih nema vise. To sto Slovenija trazi nova trzista da bi ubrzala svoj razvoj nije za osudu vec za pohvalu. Srbija, iako veca od Slovenije, je mala zemlja, i kao takva, ako zeli da ostvari zadovoljavajuce stope ekonomskog rasta i razvoja treba da se i ona potrudi da bude prisutna na sto vecem broju trzista, ukljucujuci tu pre svega ona susednih zemalja.

Sto se slobode tice, ona cini deo demokratskih vrednosti Evrope i volela bih da je u jednakoj meri bude i u Srbiji.

Sta uopste znaci suvernitet jedne zemlje u uslovima globalizacije? On je postao toliko relativan da je izlisno o njemu ozbiljno raspravljati.

Tacno je da Srbija treba da ispuni citav niz uslova da bi postala clanica EU ali ako su to uspele da urade Madjarska, Ceska, Estonija, Slovacka itd, zasto to ne bi mogla i Srbija? Hrvatska vec grabi napred krupnim koracima i ispred nas je na tom putu.
A kod nas, sadasnje crnogorske vlasti kazu da ce Crna Gora sama brze stici u Evropu (a znamo i da neke stranke iz Srbije podrzavaju ti istu ideju sto se Srbije tice), iako je EU tu jasna i kaze da zajednica Srbije i Crne Gore ima sanse da kao takva najbrze udje u Evropu. Razloga za to ima vise, ali da ih ne nabrajam sada, jer su ionako manje-vise poznati. Samo da kazem da je jedan od njih taj, da vlasti i u Beogradu i u Podgorici treba da dokazu na delu da umeju da saradjuju. Ako vlasti u Podgorici i Beogradu ne mogu medju sobom da se dogovore, kako moze da im se veruje da ce to moci sa uspehom da cine sa 25 sadasnjih clanica EU? Ili da budem preciznija, kako moze da se veruje Djukanovicu kada kaze da zeli i da ume da saradjuje ako na primeru zajednice Srbije i Crne Gore dokazuje upravo suprotno? Drzava sa takvom vlascu mogla bi samo da stvara probleme EU, kao sto ih sada stvara i sebi i Srbiji.

Na pitanje da li smo mi za Evropsku uniju i ona za nas, moj odgovor bi bio :

Mi jesmo dobri za EU i ona je dobra za nas.

Tacno je da mi imamo svojih specificnosti, ali ne treba zaboraviti da ih ima i svaka (ama bas svaka) zemlja clanica EU, sto ih ipak ne sprecava da budu zajedno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2771
Citat: Mistral
Evropska ideja nema nikakve veze sa Hitlerom i njegovim zeljom da ovlada ...svetom. Plemenitu ideju ujedinjenja evropskih naroda podrzavali...

Ideja svakako jeste plemenita, to ne osporavam. Nazalost, u ovom svetu ima dovoljno zla i pohlepe, pa kao sto je bila plemenita ideja o ujedinjenju Juznih Slovena u jednu drzavu, a te posledice danas osecamo mi na kozi, isti ce debakl da se desi Evropskoj Uniji. Pojavice se u datom trenutku jedan novi Hitler koji ce zlom zavladati tom Unijom uz svesrdnu pomoc mocne religijske kultne licnosti koja ce podrzavati takvu vlast.
IP sačuvana
social share
Nije bitno sta imas, bitno je koliko dajes.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3592
Ljudi,nek ste vi meni zivi i zdravi ali mi idemo u Europu hteo to neko ili ne hteo.Mi smo stvarali Europu i uvek smo bili deo nje i bicemo dok je sveta i veka.
Svako veruje u bolje sutra a bolje sutra je Europa,tamo je nama mesto a ne u zaparlozenoj sredini nesvrstanih redova!Na kraju je ceo Balkan poseban kontinent jer smo oduvek bili nesvrstani.Ne zelimo da nam buduce generacije propadnu ili postanu gastarbajteri jer u njima lezi nase bolje sutra.

Toliko od mene,to je moje najiskranije misljanje pa vi recite sta ocete.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 11
Sasha1 napisao:
"Nazalost, u ovom svetu ima dovoljno zla i pohlepe, pa kao sto je bila plemenita ideja o ujedinjenju Juznih Slovena u jednu drzavu, a te posledice danas osecamo mi na kozi, isti ce debakl da se desi Evropskoj Uniji. Pojavice se u datom trenutku jedan novi Hitler koji ce zlom zavladati tom Unijom..."

Balkanizacija Evrope ili evropeizacija Balkana, that is the question.
Balkanizacija kao sinonim za razjedinjavanje, podele, cepkanje teritorija je predmet izucavanja brojnih sociologa, istoricara, politikologa, ekonomista, socijalnih psihologa i ne smatra se pozitivnom pojavom, bar ne u zapadnim demokratijama. Zato je mala verovatnoca, prakticno nikakva, da EU dozvoli da sama bude balkanizovana. S druge strane EU veruje de se Balkan moze evropeizovati i time osloboditi sindroma balkanizacije. Od spremnosti balkanskih zemalja da prihvate vrednosti zapadnih demokratija zavisice i brzina kojom ce one postati clanice EU. Iskustva sa terena pokazuju da je sindrom balkanizacije jos uvek jako prisutan na nasim prostorima, kao sto to ilustruju desavanja na Kosovu, u Bosni, Makedoniji, u odnosima izmedju Srbije i Crne Gore, a i unutar same Srbije. Treba li ostati na tom putu ili krenuti evropskim putem? Onaj ko zeli pobedu dobra nad zlim izabrace ovaj drugi. A na tom putu, u to mozes da budes siguran, nema mesta ni za kakvog novog Hitlera. Pa EU je upravo i ponikla iz namere da se nikada vise ne dozvoli pojava takvog zla na njenom tlu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
I komunisticke ideje potekle su iz najboljih namera, bile jako lepo osmisljene i... sta je onda bilo?
Pricamo o narodu kome je logika od vajkada bila "Ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko ja malo mogu da radim".
Za to ima mesta u EU?
Pa to nece ni gazda u trafici da trpi a kamoli takva sila.
Kada bi se to promenilo nece nam trebati spas ni od koga, imacemo svoju malu oazu.
Samo... za ovaj narod... to se desiti nece.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3592
Pre svega treba narod da se menja da se menja nacionalna svest Srbije i da predjemo sa nizen na visi nivo i da prestanemo da razmisljamo da je EU pakao.Mislite da mozemo ziveti dobro kao Nemacka,Francuska,Engleska a da nismo u EU?Varate se oni su u savezu(ne teritorijalno),pomazu se finansijski i u tome je kljuc uspeha i dobrog nacina zivota.Mi cemo raditi i dalje,sejacemo zito,vise cemo IZVOZITI robu,sto je odlicno jer cemo ipak biti primeceni na stranom trzistu.Srbija moze i mora da radi,nemojte misliti da ako udjemo u EU,da je to mucenje naroda.Drzavni budzet ce biti mnogo,mnogo vise popunjen nego sto je sada.
Svaki pocetak je tezak,jer prelazimo iz jednog nivoa u drugi.Svi misle da ce to doba trajati vecno...Nece!Taj prelazak vec prozivljavamo jer se cela Srbija rekonstruise,popravlja,gradi...Zar ne zelite da zivimo lepo?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Inace... ipak... ne zaboravite... te iste drzave su nas bombardovale pre samo 5 godina... to se ne moze tako lako zaboraviti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3592
Znam...I mi smo "pobednici"...
Svi se slazemo da zelimo da bolje zivimo,zar ne? Smiley  Wink
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 19 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.