Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Jun 2025, 15:12:51
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Epiduralna anestezija  (Pročitano 31544 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Uvjek je tesko prihvatiti kontrastav.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Meni nikada, ako je argumentovan. Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 5
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Bar ja tako mislim. licno moje misljenje je da ne treba u letati u nesto sto se primenjuje relativno skoro. Ja volim da ono sto radim bude provereno, sigurno 100%. 
Spinalna anestezia(koja je vrlo slicna epiduralnoj) se prvi puta primjenjuje 1898-njemacki Kirurg August Bier. Dakle nije tako nova. ja radim u anesteziji (na zapadu) i radio sam njamanje 5000 epiduralnih/spinalnih anestezija bez ijedne vece komplikacije. Najcesca komplikacija (ca 15%) je dakozvana postspinalna/epidralna glavobolja koja nestaje za 3-4 dana uz pomoc tableta protiv glavobolje i puno tekucine, a vrlo rijetkim slucajevima je potrebno izvrsit tzv. Blood Patch ( ali to je druga tema. BTW epiduralna anestezija se svugdje u svijetu prakticira u porodiljstvu ali i u kirurgiji. Samo mi nije jasno zbog cega se extra placa ? Za epiduralnu anesteziju vam je potreban sam jedan lijek.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 292
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Bar ja tako mislim. licno moje misljenje je da ne treba u letati u nesto sto se primenjuje relativno skoro. Ja volim da ono sto radim bude provereno, sigurno 100%.
Spinalna anestezia(koja je vrlo slicna epiduralnoj) se prvi puta primjenjuje 1898-njemacki Kirurg August Bier. Dakle nije tako nova. ja radim u anesteziji (na zapadu) i radio sam njamanje 5000 epiduralnih/spinalnih anestezija bez ijedne vece komplikacije. Najcesca komplikacija (ca 15%) je dakozvana postspinalna/epidralna glavobolja koja nestaje za 3-4 dana uz pomoc tableta protiv glavobolje i puno tekucine, a vrlo rijetkim slucajevima je potrebno izvrsit tzv. Blood Patch ( ali to je druga tema. BTW epiduralna anestezija se svugdje u svijetu prakticira u porodiljstvu ali i u kirurgiji. Samo mi nije jasno zbog cega se extra placa ? Za epiduralnu anesteziju vam je potreban sam jedan lijek.
Hvala, znam da se u svetu koristi bar 20 godina, ako ne gresim. Kod nas je relativno skoro, dobro sad ne znam tacno koliko godina. Sigurno 4, a nekame neko ispravi, moguce da gresim
Iskustva su razna. Poznajem neke uzorne majke koje nisu imale ni snage ni zelje da uzmu bebu nakon porodjaja.
Moje licno misljenje je da, one koje tvrde kako su htele odmah da ustanu i gradskim prevozom odu kuci....ipak malkice preteruju i preuvelicavaju svoju hrabrost.

ostavila sam komentar, majke moje najbolje drugarice, i kume. Znaci nisu nikakva njena preuvelicavanja. niti je to samo ona pricala. Njen muz i mama kada su dosli u posetu, a videli su i bebu i nju par sati posle porodjaja su bili svedoci da se ona stvarno super osecala.  Smile
« Poslednja izmena: 29. Sep 2007, 14:17:40 od s_ana_dra »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Kazem, iskustva su razlicita. Tebi zelim takodje da se super osecas posle porodjaja.  Smile

Morpheus01, hvala na podacima i komentaru, siguran sam da ce nekome posluziti.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Zez, opusteno  Smile.
Malo tjeram kera da se tema ne ugasi.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Neće se ova tema ugasiti dok se ja ne porodim..a to neće biti skoro  Smile

morpheus01, koliko košta epidural tamo gde ti radiš...razumela sam da je za džabaka ...ili se varam?
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 5
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Ne moras extra da placas. Naravno ako si zdravstveno osiguran.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Da, razumem... Smile znači ovde nas čerupaju Smile
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

God is busy, may I help you?

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Apple iPhone 3Gs
Porodilište Kliničkog centra u Višegradskoj kršilo zakon

Zabranjen bezbolan porođaj

U Porodilištu Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj godinama se porodiljama daje epiduralna anestezija bez fiskalnog računa, a usluga nije o trošku Fonda, niti je registrovana kao vanstandardna. Zato je Zdravstvena insepkcija Ministarstva zdravlja izdala rešenje kojim se zabranjuje primena ove anestezije za bezbolan porođaj dok Upravni odbor ustanove ovu uslugu pravno ne reguliše. Nezvanično, do njene zabrane, koštala je 150 evra, a novac je „išao na ruke“ anesteziolozima.

Zdravstvena inspekcija je u nekoliko navrata upozoravala nadležne u Višegradskoj na nepravilnosti u primeni epidurala. Nakon što upozorenja nisu pomogla, doneto je rešenje kojim se upotreba ovog anestetika zabranjuje, osim u slučajevima najtežih porođaja.
- Sve usluge koje nisu na teret Fonda zdravstvene ustanove mogu da pružaju ako su registrovane za njih, ali u skladu sa cenovnikom koje određuju upravni odbori. U Porodilištu KC Srbije ne postoji nikakav cenovnik, tako da su oštećene i pacijentkinje, ali i Fond za zdravstveno osiguranje. Izdali smo zabranu primene epidurala dok se Upravni odbor ustanove ne sastane i ne donese cenovnik - rekla je za „Blic“ Jelica Radulović iz Gradske zdravstvene inspekcije.
U međuvremenu, epidural dobijaju samo porodilje sa najtežim indikacijama prilikom porođaja.
Direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KCS dr Slobodan Radunović potvrdio je za „Blic“ da primena epidurala nije regulisana u toj ustanovi, ali negira da anesteziolozi dobijaju novac na ruke za ovu uslugu.
- Problem ćemo rešiti najbrže što možemo, pa će epiduralna anestezija doći na listu vanstandardnih usluga. Očekujemo cenu između 10.000 i 12.000 dinara - rekao je za „Blic“ dr Radunović.
Uprkos argumentima kao što su višedecenijska bela kuga koja je prisutna u našoj populaciji, kao i da su porodilje zaštićena populaciona grupacija, država nije odlučila da epiduralna anestezija bude na pozitivnoj listi medicinskih sredstava koje snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje.
- To je previše skupo. Koliko znam većina žena se i dalje porađa bez epiduralne anastezije, jer nije neophodna - komentar je Svetlane Vukajlović, direktorke RZZZO.

„Narodni front“ zvanično naplaćuje

U ginekološko akušerskoj klinici „Narodni front“ problem s naplaćivanjem epiduralne anestezije rešen je pre pola godina kada je uvedena praksa da se na žiro račun uplati 10.000 dinara, čime je ova usluga ušla u legalne tokove.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Jun 2025, 15:12:51
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.