Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 19:46:39
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Epidemija gripa krajem januara  (Pročitano 941 puta)
15. Jan 2009, 08:48:54
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.18
mob
Apple 15
Epidemija gripa krajem januara
Autor: I. Mišković | 15.01.2009. - 05:00

Grip je stigao u Srbiju, ali je za sada oboleo veoma mali broj pacijenata. U Novom Sadu potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa B, a epidemiju treba očekivati krajem januara i početkom februara kada kreće i drugo polugodište u školama.

Vakcine protiv gripa o trošku RZZO ima u većini domova zdravlja u Srbiji. Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu dr Predrag Kon ističe da nije kasno za vakcinaciju i preporučuje je svim građanima, a posebno hroničnim pacijentima, bubrežnim i srčanim bolesnicima i ljudima starijim od 65 godina. Nakon što se primi vakcina potrebno je da prođu dve nedelje da bi odbrambeni sistem organizma bio potpun.

Grip se javlja u tri tipa: A, B i C. Sva tri tipa uzrokuju iste simptome, ali je bolest izazvana tipom A nešto teža od gripa izazvanog tipom B, a onaj izazvan virusom tipa C najlakši je.
- Virus tipa B koji je trenutno aktuelan kod nas ima slab epidemijski potencijal. Očekuje se epidemija virusa tipa A, koji je uveliko aktivan u zapadnoj Evropi - dodao je dr Kon.
Tokom desetak prazničnih dana čekaonice domova zdravlja bile su relativno prazne, ali su od ponedeljka ponovo krcate pacijentima koji se žale na respiratorne infekcije i sve češće stomačne viruse.
Prema rečima dr Nevenke Dimitrijević iz beogradskog Doma zdravlja „Voždovac”, javljali su se pacijenti koji su imali probleme sa temperaturom, kašljem i kijavicom. Dobra vest je da još ima dovoljno besplatnih vakcina.
- Zbog toga pozivam sugrađane da što pre dođu i prime vakcinu kako bi stekli imunitet pre kraja januara i početka februara kada se očekuje veći broj obolelih od gripa - rekla je za „Blic“ doktorka Dimitrijević.
Vakcine nema u svim domovima zdravlja, ali pacijenti mogu da je kupe u većim apotekama po ceni od oko 500 dinara. U tom slučaju moraju odmah da je prime, jer spoljašnja temperatura utiče na njen kvalitet. Temperatura na kojoj se čuvaju vakcine je između dva i osam stepeni, tako da se njihovo svojstvo menja kada se nose po džepovima, tašnama ili ostanu u frižideru. Farmaceuti upozoravaju da od kupovine do vakcinisanja ne bi trebalo da prođe više od dva sata.

Simptomi
Kada dođe do gripa bolesnik se prvo žali na glavobolju, groznicu i suvi kašalj. Javlja se i povišena temperatura, između 38 i 41 stepen, posebno kod dece. Temperatura je u naglom porastu tokom prva 24 sata i može trajati duže od sedam dana. Bole i mišići, a posebno u nogama i donjem delu leđa. Grip može pratiti i prilično jak bol u zglobovima.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

i najlepse kad je prestani, okreni se i nestani...

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 538
Zastava Banovo Brdo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Samsung S5670
eee dok je ovako hladno, grip ce nas zaobici  Smile
IP sačuvana
social share
“Kada svoj zivot merim ljubavlju,
Shvatam da sam nezamislivo bogata.
Volela sam duboko.
Volela sam strasno.
Iz nedavnog izazovnog perioda budjenja
Nekako sam uspela izroniti  da osecam jos vise,
Dajem jos vise, volim jos vise…”
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Нису нас сломиле ове тешке године...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12392
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
mob
Nokia 1100
е ЈБГ...
IP sačuvana
social share
у суштини,овај документарац је за зле људе,нацисте,геноцидни шљам и сличне креатуре...кокота,топла препорука за тебе Smile
од мене ...нула испод земље
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
eee dok je ovako hladno, grip ce nas zaobici Smile

Nece nas zaobici, odnosno nije nas zaobisao.

Rekla bih da su nam neko vreme prikrili prisustvo gripa, koji se pojavio pocetkom decembra. U mom okruzenju je bilo previse gripoznih, niko se adekvatno nije lecio, svi su odlazili na posao i na taj nacin (naravno) sirili grip. Sustigao je i mene i mogu vam reci da ne pamtim takav bol u zglobovima i misicima. Tri nedelje sam pricala "kroz nos", kijala i kasljala. Temperatura je takodje "lomila", nisam mogla ni caj da popijem, jer sam istog momenta povracala. Meni je to bio dodatni problem, jer se borim sa nivoom gvozda. Moja koleginica je imala potpuno iste simptome, jedina razlika je bila u povracanju, za razliku od mene ona je imala onih drugih stomacnih tegoba takodje tri nedelje, s tim sto je pre neki dan ponovo dobila temperaturu, ima bolove u zglobovima i misicima i kaslje. Gomila naroda se zalila na iste simptome, domovi zdravlja su bili puni i prepuni... tako da... mogli bi jednom za promenu da kazu istinu, pa makar deca i stariji da se spasavaju.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 19:46:39
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.