Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 07:01:27
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Eceraj, weathering, wash, scribing...  (Pročitano 3545 puta)
28. Okt 2011, 18:33:31
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 53
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
Posto vas vidim da imate koliko toliko slobodnog vremena i glave iz kojih se preliva znanje o maketama, dioramama i srodnim umjetnostima, ostavite jedno pola sata svaki (papalu,  samuraj, modellius i ostale kolege maketari) da nam iskucate nesto o ovome sto napisah u naslovu teme. Ja sam nasao x sajtova koji govore o svemu ovome ali nije to to, nigdje prakticnog dijela, samo neka prica bezvezna...
Moje prvo pitanje: cime radite wash?
Moje drugo pitanje: kako radite weathering i koji sajtovi su vam referenca?
Moje trece pitanje: kako znam gdje montiram koji dio eceraja i gdje da ga nabavim a da nije m-hobby?

Pozdrav i hvala u naprijed

P.S. Jedan p-38J Lightning se ukuvava na stolu kod mene u sobi, al nece bit gotov skoro s obzirom da se druzim sa anatomijom intenzivno Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 707
OS
Windows XP
Browser
Chrome 14.0.835.202
odgovor na pitanje br1: Wash je po meni individualna stvar, svako treba da nađe šta njemu najviše odgovara, neki    od glavnih, da tako kažem su: tempera, pigmenti ( pigment-svinja sa ukusom mentola  Smile ), pasteli, i po meni najbolji slikarske uljane boje, napomena: kod slikarskih boja pre nanošenja mora biti akrilna boja, ili izlakirati akrilnim lakom pre nanošenja!
odgovor na pitanje br2: kod mene se weathering i wash umnogome preklapaju, tako da važi isito kao i pod br1, a za referencu koristim fotografiju(e) originala.
odgovor na pitanje br3:mesto gde da ga staviš ti kazuje sastavnica ili fotka originala, a imaš da ih kupiš u svim E-shopovima na netu

nadam se da sam bar malo pomogao, pozdrav Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
Moje iskustvo nije veliko, ali evo:

Wash razredjenim crnim tushem na aluminijumskom Mystere IV A. Znaci razredjen crni tus preko mat uljanog laka. Preterah sa crnilom, dosta je musav, ali valjda ce da izbledi (link:http://forum.burek.com/dassault-mystere-iv-a-revell-172-t397384.msg9089023.html#msg9089023), Bar sad znam kako da radim zagaravljene Smile U principu wash se radi sa rastvaracem koji ne moze da rastvori naneti lak na podlozi. Znaci ako je uljana boja  ond vodeni wash, ako je akrilna boja onda uljani wash. Ima tu dosta varijanti. Samuraj77 i ostali (kad vide temu) ce znati da jos pojasne.

Od ostarivanja nista, samo sam radio chiping. Pokrivao sam al boju kalodontom, prskao zavrsnom bojom, a onda vodom spirao kalodont. Fleke su ispale vece nego sto sam hteo - odlicno za japance ali za nemce too much. (link: http://forum.burek.com/ju-188-italeri-172-t421050.msg9729914.html#msg9729914). Moracu da popravljam.

Eceraj nisam koristio do sada, vec sam vezbao sa samoizradom sitnih detalja
(evo linkova ako te zanima
:http://forum.burek.com/dassault-mystere-iv-a-revell-172-t397384.msg8013624.html#msg8013624
http://forum.burek.com/dassault-mystere-iv-a-revell-172-t397384.msg8016594.html#msg8016594
http://forum.burek.com/dassault-mystere-iv-a-revell-172-t397384.msg8016727.html#msg8016727
http://forum.burek.com/dassault-mystere-iv-a-revell-172-t397384.msg8023936.html#msg8023936
http://forum.burek.com/dassault-mystere-iv-a-revell-172-t397384.msg8024539.html#msg8024539
http://forum.burek.com/dassault-mystere-iv-a-revell-172-t397384.msg8578484.html#msg8578484
http://forum.burek.com/dassault-mystere-iv-a-revell-172-t397384.msg8578755.html#msg8578755
http://forum.burek.com/dassault-mystere-iv-a-revell-172-t397384.msg8578793.html#msg8578793).
 Naravno sve ovo je mnogo grubo, ali bar se stekne osecaj za rad sa sitnurijom.
Sto se tice nabavke eceraja, nije lose posetiti berze na takmicenjima, tu se verovatno svasta nadje.

Toliko od mene, verovatno nije neki odgovor i mozda je smaranje, ali nije mi bila namera. To su moja iskustva.
Ziveli. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Futo fukutsu - Saburo Sakai

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3671
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
SonyEricsson C702i
Evo i nekog mog odgovora...,
Sto se washa tice, ja sam se nekako najbolje snasao sa slikarskim uljanim bojama, jako je vazno da podloga bude akrilna i kod aviona posebno izuzetno sjajna kako bi wash lepo popunio panele i lako se skinuo visak...
Weathering, naravno fotka je naj bolja referenca, nema nekog odredjenog sajta, vec samo istrazivanje... Za te svrhe koristim razne Tamiya setove, ali i pastele i pigmente, dosta toga se uradi i sencenjem prilikom farbanja makete (Airbrushem)...
Sto se eceraja tice, imas u uputstvu tacnu poziciju svakog dela, a nabavka kao sto Modelijus rece, maketarske on-line radnje su poprilicno dobro snabdevene...
Za urezivanje panela (Scribing) ima vise pomagala, od igle za sivenje, celicne igle, zubarskih sprava preko specijalizovanih maketarskih scribera kakve proizvode Trumpeter ili Tamiya....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 53
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
Danas sam probao da drybrush-ujem kontrolnu tablu mog P-38J i nikako mi nije uspjelo. Tabla je odradjena sa instrumentima i boja se nahvata na ono gdje treba ali upada i izmedju instrumenata. Osusio sam cetkicu tako da vise nista nije ostajalo na novinama. Koristio sam 0 kratku. Cetkica je dosta meka, mozda treba da radim sa nekom tvrdjom? Pomagajte, sta da vam kazem Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
Mozda treba da prelazis brze preko table (da dlacice cetke nemaju vremena da upadnu dublje), ali onda predjes vise puta, da se boja polako nahvata. Sta ja znam, sve je stvar vezbe i isprobavanja. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 707
OS
Windows XP
Browser
Chrome 15.0.874.106
tvrđa četkica i farbu brišeš u krpu a ne novinu i trebalo bi da valja
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 53
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
Da ne bi otvarao novu temu sad zbog gluposti:
Gdje da u BG nadjem da kupim dobru pincetu? Znam da u Palmoticevoj ima prodavnica medicinske opreme, ne znam koje su im cijene ali siguran sam da dobra anatomska pinceta nije prejeftina... Trazio sam na Kalenic pijaci, ali nijesam nasao (jedan mi je nudio sjecice elektronicarske za 2000 dinara a ja moje platio 5E u Crnoj Gori!...)
Gdje da nadjem olovo ribarsko? (ako imate neku bolju ideju za teg za avionce, dobrodosla je)

Sad jedno cistokrvno maketarsko: Maskirao sam canopyje, ofarbao, ostavio da se suse jedno 6 sati (bukvalno, akrilne boje) i kad sam krenuo da dizem traku na nekim mjestima je povukla i boju koja je bila legla na "neprovidne" djelove canopyja. Kako da rijesim ovo?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 707
OS
Windows XP
Browser
Chrome 15.0.874.106
pincetu pogledaj u kozmetičarskim i elektro radnjama, ribarsko olovo u pecaroškim radnjama. mada ja za teg koristim kugle, valjke i konuse iz ležajeva (kugličastih, valjkastih i konusnih naravno  Smile ), svaki mehaničar će ti rado dati stare/izvađene ležajeve, još pogotovu kada objasniš za šta ti treba, a jako se lako lome, samo ih stegneš u " mengele " i odmah puknu.....
a što se conopy-ja tiče, verovatno ti je ostala neka masnoća, verovatno od prstiju, pa se farba nije " uhvatila " za površinu, a pošto je uzak taj deo, nema velike prianjajuće površine, farba je sišla kada si skidao traku. sad ili da maskiraš ponovo ili tanka četkica šta ti se više sviđa/odgovara. ja lično svaku maketu pre farbanja tj nanošenja osnove ( prajmer, uglavnom gunze mr surfacer ) obrišem celu maketu krpicom-štapićima za čišćene ušiju natopljenim u alkohol ( imaš u farbarama u pakovanjima od 1lit, mije ni skupo ) i tako uklonim nahvatanu masnoću i ostale prljavštine koje bi mogle da utiču na kasniji kvalitet farbanja

E da, zaboravih ovu varijantu, sledeći put pre skidanja trake žiletom prođi  pored trake na spoju traka-farba ( npr ram conopy-ja ) i neće ti se desiti da traka skine farbu, ali ponavljam, čišćenje alkoholom obavezno !
« Poslednja izmena: 04. Nov 2011, 11:21:19 od modellius »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 07:01:27
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.