Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Svetlošću protiv zimske depresije  (Pročitano 680 puta)
22. Nov 2006, 20:27:16
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
20. novembar 2006.

Svetlošću protiv zimske depresije

Dan u Švedskoj zimi kratko traje, sviće tek u 9.30 a sunce zalazi već u 14.30.

Jedan Šveđanin je, međutim, odlučio da luminoterapiju ponudi gostima svog kafića u Stokholmu. Tako se oni, udobno smešteni u bele fotelje i u belim bluzama, izlažu beloj svetlosti kako bi izbegli zimsku depresiju.

Fasada Ljuskafea izgleda kao fasada bilo kojeg drugog kafića, ali je enterijer potpuno drugačiji, prenosi francuska agencija AFP. Belu svetlost, intenzivnu ali ne i zaslepljujuću, emituju posebne neonske sijalice sa plafona, čime se postiže i osećaj topline i smirenosti.

"Otvorio sam kafić pre tri godine, jer sam i sam pre nekoliko godina bio u depresiji zbog nedostatka svetlosti", priča Martin Silva

"Zimi mi sve izgleda dosadno. Ništa mi se ne radi, nemam snage i strašno sam umorna. Prošle godine sam dolazila u Ljuskafe i bolje sam se osećala", priča Anki Lever, koja radi u jednoj međunarodnoj organizaciji za razvoj.

Dženi Olofson i Malin Anderson kažu da je u Švedskoj zimi teško živeti. "Dugo je mračno, dan je samo od 10 do 14 sati, što je deprimirajuće". Zato su, ističu, opčinjene svetlosnom terapijom.

Ljuskafe su podržali i lekari. Višečasovni mrak kod mnogih izaziva depresiju. Zbog toga se preporučuje ljudima da se bar jedan sat dnevno izlože beloj svetlosti, takozvanoj luminoterapiji, koja se obično radi u bolnicama.

"Pomislio sam da nije prijatno ići u bolnicu na seanse luminoterapije. Onda sam napustio poljoprivredu i otvorio kafić", kaže vlasnik Ljuskafea.

Kafe je od oktobra sve posećeniji kako je dan sve kraći. Oko 50 osoba svako jutro dolazi na svetlosnu seansu.

"To je alternativna, veoma ozbiljna i profesionalna terapija", rekao je profesor Maj-Liz Peršon sa psihijatrijskog odeljenja bolnice u gradu Karolinska.

Procenjuje se da u svetu između 0,5 i tri odsto populacije boluje od depresije zimi. "U Švedskoj je to više, čak do osam odsto stanovništva", kaže Peršon i dodaje da je ljudskom organizmu potrebna svetlost za lučenje melatonina, hormona koji utiče na bioritam.

"Ljuskafe je zaista dobro rešenje za veliki broj ljudi. Prijatno je i nije kao u bolnici. To je dobra terapija i za upoznavanje drugih ljudi", ističe Peršon.
Prema njegovim rečima, da bi terapija bila uspešna, potrebno je izlaganje svetlosti svakog dana po jedan sat tokom najmanje dve nedelje.

(Beta)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.