Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Procitajte pravilnik foruma! Piraterija je zabranjena i muzicke zelje se ne ispunjavaju!

Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Holivud ukrao Čoli pesmu „Pusti, pusti modu”  (Pročitano 1835 puta)
11. Sep 2007, 14:01:15
Poznata licnost

....volim Republiku Srpsku.....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3093
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Nokia 
Pesma „Pusti, pusti modu” ponovo je postala najveći srpski hit. Numera Zdravka Čolića, objavljena pre 27 godina na albumu „Zbog tebe”, koja je nedozvoljeno iskorišćena u novom filmu Ričarda Gira „The Hunting party”, uzburkala je duhove u Srbiji, jer su je, bez znanja svih autora, producenti uvrstili u ovaj holivudski spektakl, piše „Pres”. Pored toga, originalni snimak našao se i na saundtrek albumu iz filma. U razgovoru za „Press” Zdravko Čolić kaže da je i oduševljen, ali i razočaran nakon ove vesti: „Iznenađen sam, pa su mi i osećanja pomešana. Lepo je što moja pesma otvara holivudski film, ali sam razočaran jer mene, ali ni, koliko vidim, ostale autore, niko nije pitao za dozvolu da to uradi”, kaže najbolji srpski pevač svih vremena, i dodaje:

„Doduše, ne znam da li kod nas pevači imaju ista prava kao i autori, ali siguran sam da su moja izvođačka prava povređena. Da su nas Amerikanci sve okupili i ponovo snimili istu stvar, bilo bi drugačije, ali koristili su originalni snimak, a mi smo to saznali iz vaših novina.

Drago bi mi bilo ako je makar Slobodan Vujović, autor muzike, koji sada živi skromno na Krku, uspeo da izvuče neku korist od ovoga. Da su me pozvali, došao bih i otpevao im je, naravno, uz dozvolu Vuje, Brege i Bate Kovača.”

Zdravko kaže da razume interesovanje za njegovu muziku, ali da ga je ovaj brutalni čin piratizacije iznenadio:

„Stalno se pričalo kako kod nas ljudi piratizuju sve i svašta, te kako je nemoguće boriti se protiv toga, a onda se desi ovakva stvar. Na Zapadu sada muzički producenti grozničavo traže nove ideje, i mi smo im u tom pogledu potpuno otkriće. Ipak, ne može samo da se uzme, bez razmišljanja hoće li te zbog toga neko ganjati”, kaže Čola, i napominje da zasad nema nameru da se „tužaka, jer na stranu autora mora da strane SOKOJ”.

„Nisam ja iz te priče ´suđenja, advokati, ganjanja´, ali ovo je prilika da SOKOJ počne da brani prava autora i izvođača. Da dokaže da je kompetentan i da reaguje, tako što će kontaktirati producente filma i izdavače albuma s muzikom iz filma.

Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga da se ne bi dešavalo da ovo bude signal drugima da uzimaju šta im se prohte”, zaključuje Zdravko Čolić.

Marija Rukas, jedan od rukovodilaca u SOKOJ-u, kaže za Pres da agencija za zaštitu prava može da reaguje tek kad od nje to zatraže autori:

„SOKOJ ovde može da reaguje samo ukoliko nam se obrate autori, tako što ćemo producentima poslati dopis da se spor reši. Ukoliko se to ne desi, a autori ih tuže, SOKOJ u tome ne učestvuje. Da bi se koristilo kompletno delo potrebna je dozvola od svih autora.

U ovom slučaju za to je zaduženo autorsko društvo iz Hrvatske, jer je delo prijavio Slobodan Vujović koji je kompozitor pesme. Međutim, bez dozvole tekstopisca Gorana Bregovića, aranžera Kornelija Kovača i izvođača Zdravka Čolića, ta pesma ne sme da se iskoristi.

Prema našim, ali i zakonima u inostranstvu, ukoliko su delo iskoristili bez saglasnosti autora, oni imaju pravo da ih tuže i u takvim slučajevima procedura u inostranstvu traje kratko”, objašnjava Rukasova. (Mondo)
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Can't Lose What You Never Had

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 84
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Nokia 1600
Pusti,pusti vodu...
IP sačuvana
social share
One Of These Days I'm Going To Cut You Into Little Pieces
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

UP THE IRONS!

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2372
Zastava Beograd-Vozdovac
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.22
mob
Samsung Galaxy S5
pa seronje!
IP sačuvana
social share
UP THE IRONS!
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 57
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson K700i
a ko su seronje??????? Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
The Red Hot Chili Peppers

BEST!!!!!!

And a Kiss, Forever...

The my love.....
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 4859
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
Пусти, пусти воду да сва говна оду...!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.086 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.