Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 02:41:32
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Prednosti doručka  (Pročitano 688 puta)
18. Jul 2008, 12:54:24
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

Oko 30% ljudi budi se i kreće na posao praznog stomaka, i to iz dva razloga: zato što misle da nemaju vremena za doručak ili misle da će se, ako preskoče doručak, lakše lišiti suvišnih kilograma. Oba razloga nemaju mnogo smisla. Činjenice kažu da ljudi koji doručkuju imaju 50% manje mogućnosti da postanu gojazni od onih koji doručak preskaču. Evo još nekoliko činjenica o korisnosti doručka i o tome kako ga možete uklopiti u svoj zaposleni život.

Prednost doručka broj 1: dobijate sve neophodne hranljive sastojke

Ako preskočite doručak, biće vam mnogo teže da unesete u organizam potrebnu dozu vitamina i minerala. Jutarnji obrok poput cerealija sa nemasnim mlekom ili jogurtom obezbeđuje dovoljnu dozu kalcijuma i vlakana. Od svih dnevnih obroka, doručak je najhranljiviji i najzdraviji.

Prednost doručka broj 2: pomaže vam u gubljenju suvišnih kilograma

Kada je vaše telo gladno, onda ono sporije sagoreva kalorije, da bi sačuvalo energiju. Jedenje posle prospavane noći ubrzava vaš metabolizam, što znači efikasnije i brže sagorevanje kalorija tokom čitavog dana. Naravno, važno je šta doručkujete. Jednostavni ugljeni hidrati (kakve unosite kada na primer jedete krofnu) neće vas učiniti dugo sitim. Već posle nekoliko sati, ponovo biste bili gladni i vaš organizam bi zahtevao još šećera. Mnogo bolji izbor je npr. ovsena kaša, koja sadrži složene ugljene hidrate, ili integralni tost. Bićete dugo siti i nećete unositi u telo suvišne kalorije.

Prednost doručka broj 3: povoljno utiče na rad mozga

Dokazano je da studenti koji doručkuju postižu 22% bolje rezultate od onih koji to ne čine. Kada se probudite, veći deo vaše energije, u formi glukoze, već je iskorišćen. Zato vam treba nova "doza", koju možete dobiti samo doručkom.

Prednost doručka broj 4: štiti od bolesti

U jednom istraživanju dokazano je sledeće: kod zdravih žena koje su preskakale doručak dve nedelje izmeren je viši nivo lošeg holesterola nego kod žena koje su svakog dana imale zdrav doručak. Vlakna se bore protiv lošeg holesterola i sprečavaju da on dospe u krvotok.

Šta treba da sadrži zdrav doručak?

Najmanje pet grama vlakana, dozu kalcijuma (onoliko koliko ga ima u šolji mleka ili jogurta) i nešto proteina i masnoća. Količina šećera u doručku ne treba da pređe šest grama.

Ma koliko da žurite, potrudite se da osmislite brz doručak. Telo će vam biti zahvalno.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 02:41:32
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.044 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.