Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 16:27:58
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Deda Mraz na raketni pogon  (Pročitano 473 puta)
31. Dec 2008, 03:40:24
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.19
ČOKA - Ferenc Franko (72) nije samo Deda Mraz sa najdužim stažom u Čoki i ovom delu Vojvodine nego i haj-tek belobradi čikica koji darove deci donosi pomoću raketa. Iako su izrađene od kartona i stiropora, izgledaju kao prave.

Uz neobične priče, poput one da je jednom prilikom pomoću raketa za tili čas ofarbao Ajfelov toranj u Parizu i za to iskoristio 555 tona farbe, deca obožavaju da im Deda Mraz na raketni pogon donese darove za Božić i Novu godinu. Crveno odelo i svoje rakete stavlja u pogon već 6. decembra, kada se po gregorijanskom kalendaru obeležava Sveti Mikulaš. Darove deci nosi i kao Božić Bata za katolički i pravoslavni Božić i oficijelnu i srpsku Novu godinu.

Ferenc je Deda Mraz postao pre 32 godine sasvim slučajno, na nagovor kolega iz Industrije mesa Čoka, jer davne 1976. godine niko nije hteo da se prihvati obaveze da deci više od 800 zaposlenih podeli novogodišnje paketiće.

- Jedan od njih ustao je i glasno rekao: "Evo, Franko se javio." Progutao sam knedlu i pristao, a da se odlučim da konstruišem rakete, presudilo je to što je sve manje zima sa snegom. Zamislite da uđem u zabavište i vaspitačica kaže: "Deco, evo Deda Mraza, doneo darove na sankama." Pošto klinci nisu naivni, dovoljno je da pogledaju kroz prozor i vide da nema snega. Misleći kako da doskočim Baba Zimi, došao sam na ideju da konstruišem raketu. Vremenom sam napravio pravu kolekciju raketa, pa moje dvorište podseća na bazu NASA. Rakete manjeg dometa nosim na leđima. Najglomaznije sam postavio na specijalni bicikl. Cela naprava teška je 400 kila - priča najpoznatiji čokanski Deda Mraz.

Ove godine Ferenc je delio paketiće u Gornjem Bregu, Senti i Bogarašu. Očekuje ga još puno posla u Čoki, Novom Kneževcu i Kanjiži i selima na severu Bačke i Banata.

- Siguran sam da ne postoji nijedan Deda Mraz na svetu koji do dece stiže pomoću raketa. Za gorivo ne koristim, poput mojih kolega i komšija, šljivu, kajsijevaču ili kuvano vino, nego isključivo kozje mleko. Lekar mi je odavno zabranio da trošim alkohol. Do sada sam obradovao nekoliko desetina hiljada dece, a na sve pozive odazivam se besplatno. Ne bunim se ako mi roditelji neku siću tutnu u džep - priznaje Ferenc i dodaje da mu je žao što nema naslednika, jer njegove sinove to što radi ne interesuje.

BABA MRAZICA DA ME GREJE
- Dešavalo se da prilikom deljenja paketića primetim da sam nekoj snaši zapao za oko, ali uvek sam se trudio da držim distancu. Kad bolje razmislim, ne bi bilo loše da nađem Baba Mrazicu, da me greje u dugim zimskim noćima - smeška se Ferenc Franko.

Izvor: Kurir
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 16:27:58
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.141 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.