Jovanović: Predložena deklaracija o Srebrenici "nedovršena"
Vesti - Srbija | Tanjug | 24 mart 2010
Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je radna verzija deklaracije o Srebrenici, koja je podeljena šefovima poslaničkih grupa na današnjoj sednici Kolegijuma Skupštine Srbije, "nedovršena" i dodao da će ta stranka stav o tom dokumentu dati kada joj bude predočena konačna verzija.
"Kada budemo imali konačnu rezoluciju ili deklaraciju pred sobom moći ću da vam kažem kakav je stav LDP o tome. Smatram da je ovakav dokument nedovršen i da ne omogućava Srbiji ono na šta mislim da ima pravo, a to je život lišen hipoteka ratova 90-tih godina za koji su odgovorni oni koji tu odgovornost u najvećoj meri nisu preuzeli", rekao je Jovanović novinarima posle sednice Kolegijuma parlamenta.
Lider LDP je istakao da je veoma važno da se u deklaraciji jasno definiše ono što se desilo u Srebrenici, da se ne omalovažava ubistvo 8.000 ljudi i ne skriva iza presude Medjunarodnog suda pravde, uz izbegavanje kvalifikacije samog dela.
„Smatram da se deklaracija mora kretati izmedju onoga što je rekao Medjunarodni sud pravde i onog što je uradio Evropski parlament, glasajući za rezoluciju kojom se u prvom stavu osudjuju svi zločini na području bivše Jugoslavije, a u drugom simbolično govori o Srebrenici zbog toga što je to najmasovniji zločin od Drugog svetskog rata na ovamo", rekao je Jovanović.
On je dodao da će LDP vrlo aktivno učestvovati na daljem radu na dokumentu o Srebrenici, dodajući da je u odnosu na verziju koja je podeljena šefovima poslaničkih grupa potrebno „više hrabrosti".
Неће овај несрећник још дуго бит на форуму... испамовао је са темама о ЛДПу само тако, само данас је 3 отворио.. Мораће плату да зарађује на неком другом форуму
Неће овај несрећник још дуго бит на форуму... испамовао је са темама о ЛДПу само тако, само данас је 3 отворио.. Мораће плату да зарађује на неком другом форуму
Ovo nije tema o Ldp-u. Tema je o pomenutoj deklaraciji koja bi uskoro trebalo da se usvoji, a izjava gospodina Jovanovica bila je samo povod za njeno otvaranje. Isto i sa temom o NATO-u. Nema Ldp monopol na ovim pitanjima, ali su najbrzi, najprecizniji i najglasniji povodom toga, pa je i logicno da se njihov citat nadje na otvaranju ovih tema.
Uostalom, zasto se tebi pravdam? Svako zastupa odredjenu politicku ideju, pa mislim da i ja imam ista prava. Nikog ne vredjam i ne krsim pravila diskusije. Tako da molicu ne iznosis ovakve komentare, i ne vrisis pritisak na moderatore bez razloga. Ako je nesto spam, onda su to komentari kao taj tvoj.
Ne daj boze ikada vise da se ponovi. Jedan od nacina da se to osigura jeste donosenje adekvatne deklaracije kojom bismo se jasno i glasno, bez dvosmislenosti, pozicionirali u odnosu na taj zlocin, i poslali poruku svima da on nije cinjen u nase ime. To sto drugi ne donose deklaracije o svojim zlocinima, time salju poruku da su oni cinjeni u njihovo ime. Ne vidim zasto bi nas to opterecivalo. Mi bi trebalo da se bavimo sobom.
Слава свим жртвама које су балијски кољачи побили у околини Сребренице ! Треба да се донесе резолуција која то осуђује!
Deklaracija ce najverovatnije biti donesena, ono sto je vazno jeste da ona potvrdi genocid, i da se Srbija pozicionira u odnosu na njega u skladu sa realnim cinjenicama, a ne unutrasnjim politickim potrebama, i time posalje jasnu poruku. Dakle, najbitnije je da nema prevelikih odstupanja od one deklaracije koja je doneta u evropskom parlamentu i presude medjunarodnog suda pravde, kao sto izgleda da je slucaj po navodima izjave gospodina Jovanovica. No, sacekajmo konacnu verziju.