Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Jul 2025, 06:53:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Na ovom forumu, mozete postavljati teme sa informacijama o glumcima i glumicama, komentarisati ih, hvaliti... 
Ukoliko zelite da postavite novu temu, obavezno proverite da li je ta tema vec postavljena. 

Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: David Morse - Дејвид Морс  (Pročitano 1695 puta)
10. Jul 2011, 13:54:58
Moderator
Legenda foruma

Before all else, be armed.

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
Zastava Beograd, Mirijevo
Browser
Mozilla Firefox 3.6.18
mob
HTC Smart
David Bowditch Morse (born October 11, 1953) is an American stage, television, and film actor. He first came to national attention as Dr. Jack Morrison in the medical drama St. Elsewhere from 1982 to 1988. Morse continued his movie career with roles in Dancer in the Dark, The Negotiator, The Green Mile, Disturbia, The Long Kiss Goodnight, The Crossing Guard, The Rock, Extreme Measures, Twelve Monkeys, 16 Blocks, and Hounddog.

In 2006, Morse had a recurring role as Detective Michael Tritter on the medical drama House for which he received an Emmy Award nomination. Morse portrayed George Washington in the 2008 HBO Miniseries John Adams, which garnered him a second Emmy nomination. Morse has received acclaim for his portrayal of Uncle Peck on the Off-Broadway play How I Learned to Drive for which he earned a Drama Desk and Obie Award. He also had success on Broadway, portraying James "Sharky" Harkin in The Seafarer. As of 2011, Morse is a regular on the HBO series, Treme, where he plays an honest police officer in a corrupt department.

Early life

Morse was born in Hamilton, Massachusetts, the son of Jacquelyn, a school teacher, and Charles Morse, a sales manager. He has three younger sisters. His middle name, Bowditch, comes from mathematician Nathaniel Bowditch.

Career

Morse studied acting at the William Esper Studio. He began his acting career in the theatre as a player for the Boston Repertory Theatre in the early 1970s. He spent some time in New York's theatre community in the early 1980s before moving into television and film. During that time, Morse was listed as one of the twelve most "Promising New Actors of 1980" in John Willis' Screen World, Vol. 32. Morse's big break came in 1982 when he was cast in the television medical drama St. Elsewhere. Morse played Dr. Jack "Boomer" Morrison, a young physician who is forced to deal with the death of his wife and the struggles of a single parent professional.

After the finale of St. Elsewhere in 1988, Morse went on to appear as a supporting character in various popular films, usually as a "bad guy" character. In an interview with the Associated Press Morse said: "I just basically made the decision, I didn't care if there was any money in the role or not. I had to find roles that were different from what I had been doing". The 1990 crime movie Desperate Hours accomplished that, but probably led to him being known as good at playing bad guys. Morse later starred in The Indian Runner and The Crossing Guard, which were the first two films written and directed by Sean Penn. So far, Morse has appeared in three adaptations of Stephen King stories: The Langoliers, Hearts in Atlantis, and The Green Mile. In addition to this, Morse was a guest star on Homicide: Life on the Street, playing the racist cousin of Detective Tim Bayliss (Kyle Secor).

In 2002, Morse starred as Mike Olshansky, an ex-Philadelphia police officer turned cab driver, in the television movie Hack. The movie was so well received that a television series was created (also with the title Hack), which ran from 2002 to 2004. For his role in the 2002 crime-drama film Shuang Tong, Morse was nominated as "Best Supporting Actor" in the Golden Horse Awards, the first nomination ever for an English-speaking actor. His most recent big-screen appearance was as questionable neighbor Mr. Turner in the 2007 release Disturbia. In a review of this film, film critic and commentator John Podhoretz wrote that Morse is a "largely unsung character actor who enlivens and deepens every movie fortunate enough to have him in the cast".

In 2006, Morse received a phone call from David Shore, whom he had previously worked with on Hack, who asked him if he would be interested in having a guest role on House. When Morse watched the show, he could not understand why people watched the show, because, in his words, "This House guy is a total jerk". But when he told some of his friends, their excited reactions convinced Morse to take the part. Morse portrayed Michael Tritter, a detective with a vendetta against Gregory House. Morse earned his first Emmy Award nomination for his work on the series.

In 2008, Morse portrayed George Washington in the HBO mini-series John Adams, for which his nose was made bigger. Morse commented: "The first thing that comes to mind is my nose; it was my big idea to do that nose. We didn't have a lot of time, because they asked me to do this about three weeks before they started shooting, and I just kept looking at these portraits and thinking 'This man's face is so commanding', and I did not feel that my face was very commanding in the way his was. So I convinced them that we should try the nose, and we tried it on, and everybody went, 'Wow, that's Washington'." Morse's portrayal earned him his second Emmy Award nomination. He is currently "reprising" the role of George Washington, in voice only, as part of the The Hall of Presidents show in the Magic Kingdom at the Walt Disney World Resort.

Morse stated that out of all of the films he has done, his favorites are The Green Mile, The Crossing Guard, and The Indian Runner.

In 2010, Morse guest starred in two episodes of the HBO drama series, Treme, as Lt. Terry Colson of the New Orleans Police Department. Morse was promoted to series regular starting with season two of the show, which began in April 2011.

Theatre

In addition to his film and television career, Morse has continued to appear on stage. For his performance in the 1997 Off-Broadway production of Paula Vogel's Pulitzer Prize-winning drama How I Learned to Drive, he received an Obie Award, a Drama League Award, a Drama Desk Award, and a Lucille Lortel Award. That same year Morse played Father Barry in the play adaptation of On the Waterfront along with James Gandolfini and Penelope Ann Miller. The play only ran for a week, with just eight performances. From 2007 to 2008, Morse appeared on Broadway in Conor McPherson's The Seafarer.

Personal life

Morse has been married to actress Susan Wheeler Duff since June 19, 1982. They have three children: one daughter and twin sons. In 1994, Morse moved to Philadelphia with his family after the 1994 Northridge earthquake to be near his wife's family.

Izvor: Wikipedia
« Poslednja izmena: 10. Jul 2011, 13:58:44 od Shone83 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.18
mob
HTC Smart
Filmography

Film work

1980    Inside Moves
1981    Our Family Business
1982    Max Dugan Returns
1983    Prototype
1984    Shattered Vows
1985    When Dreams Come True
1987    Place at the Table
1987    Personal Foul
1987    Six Against the Rock
1987    Downpayment on Murder
1988    Winnie
1989    Cross of Fire
1990    Desperate Hours
1991    Two-Fisted Tales
1991    Cry in the Wild: The Taking of Peggy Ann
1991    The Indian Runner
1992    Dead Ahead: The Exxon Valdez Disaster
1993    Miracle on Interstate 880
1993    The Good Son
1994    The Getaway
1994    Magic Kid II
1995    The Taming Power of the Small
1995    The Langoliers
1995    Tecumseh: The Last Warrior
1995    The Crossing Guard
1995    Twelve Monkeys
1996    The Rock
1996    Extreme Measures
1996    The Long Kiss Goodnight
1997    George B
1997    Murder Live!
1997    Contact
1998    The Legend of Pig Eye
1998    The Negotiator
1999    Crazy in Alabama
1999    The Green Mile
2000    Bait
2000    Dancer in the Dark
2000    Proof of Life
2001    Diary of a City Priest
2001    Hearts in Atlantis
2002    The Slaughter Rule
2002    Hack
2002    Double Vision
2005    Down in the Valley
2005    Nearing Grace
2005    Dreamer: Inspired by a True Story
2006    A.W.O.L.
2006    16 Blocks
2006    St. Elsewhere: The Place to Be
2007    Hounddog
2007    Disturbia
2008    Passengers
2009    The Hurt Locker
2010    Mother and Child
2010    Shanghai
2010    Mint Julep
2011    Drive Angry
2011    Winter in the Blood
2011    Collaborator

Television work

1981            Nurse
1982–1988    St. Elsewhere
1987            Friday the 13th
1989            Brotherhood of the Rose
1989            Midnight Caller
1992            The Hat Squad
1992            Tales from the Crypt
1992            Reasonable Doubts
1993            Big Wave Dave's
1993            SeaQuest DSV
                        Homicide: Life on the Street
                        Action Man
2001            Abraham and Mary Lincoln: A House Divided
2002–2004    Hack
2006–2007    House
2008            John Adams
2009            Medium
2010            Treme
2011            Lights Out

Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.18
mob
HTC Smart
Bio sam i dobar i loš policajac

Sve sam probao da tako ne bude, čak sam i puštao kosu, brkove, bradu, ali mi ni to nije mnogo pomoglo. Uvek se nađu ljudi koji kada vide moje lice kažu: „Aha, ovaj mora da će biti dobar u ulozi policajca!” – kaže popularni američki glumac Dejvid Mors.

Gas je tipičan američki luzer, rođen kao dete vojnog lica, čije frustracije izviru iz činjenice da zbog svoje psihičke nestabilnosti nije bio regrutovan za rat u Vijetnamu u kojem je časno poginuo njegov drug i komšija. Gas je lik iz filmske priče „Saradnik” glumca, scenariste i reditelja Martina Donovana, a tumači ga Dejvid Bovdič Mors (1953) – u braku sa glumicom Suzan Viler Daf od 1982. –međunarodnu karijeru stekao kao dr Džek Morison u seriji „St. Elsewhere”, jedan je od najblistavijih američkih sporednih glumaca, koji je posle deset godina intenzivnog pozorišnog života osvojio velike i male ekrane i pregršt nagrada.

U trenutku dok šaljemo ovaj tekst, u samoj završnici 46. Karlove Vari festivala, već se zna da je „Saradnik” uzbudljiva drama za dva lica, osvojio nagradu Međunarodnog žirija kritike Fipresci, kao najbolji film u glavnom takmičarskom programu. A upravo stiže i vest da je Dejvid Mors nagrađen Kristalnim globusom za najbolju mušku ulogu, prema odluci žirija kojim je predsedavao reditelj Ištvan Sabo.

Rad sa Martinom Donovanom, kao glumačko nadigravanje i nadmudrivanje stavljeno u balans?

Veliki je ovo bio izazov za Martina Donovana, jer je on senzibilna osoba koja ima veliku odgovornost za druge. Opasnost za Martina kao reditelja bila je u tome što je pokušavao da ima iskustvo spolja, dok je istovremeno glumio u scenama, međutim  to njegovo rediteljsko posmatranje spolja, nije bilo toliko uočljivo u našim zajedničkim scenama.

Šta mislite, da li biste bili dobar policajac, s obzirom na toliko policijsko iskustvo stečeno ulogama na filmovima i televiziji?

Ha! U pravu ste, mogao bih. Mislim da sam u dosadašnjoj karijeri imao oko tridesetak uloga policajaca. Bio sam i dobar i loš policajac, i čini mi se da niko drugi u Americi nije imao toliko „pandurskih” uloga.

Smeta li Vam to što je Vaše ime u producentskoj „fioci” sa natpisom – policajac?

Sve sam probao da tako ne bude, čak sam i puštao kosu, brkove, bradu, ali mi ni to nije mnogo pomoglo. Uvek se nađu ljudi koji kada vide moje lice kažu : „Aha, ovaj mora da će biti dobar u ulozi policajca”!

Dejvid Mors sa Kristalnim globusom za najbolju mušku ulogu

Imate tako dobroćudno lice i tople oči, a najčešće ste negativac?

Zlo vam je uvek takvo. Prikriveno, upakovano u lepu ambalažu. Tako je iznenađenje veće i neprijatnije. Ovaj dobrica kakvim me vi vidite, ume glumački da proizvede velikog zlikovca i opasnog tipa! Sve je to deo glumačke igre, a za mene lično ovo su veliki izazovi. Naravno, osim policajaca i negativaca, bio sam ja i Džordž Vašington, čak i Abraham Linkoln što se nijednom drugom američkom glumcu nije desilo, pa i poručnik Teri Kolson i još mnogo toga dobrog, časnog i plemenitog.

Sve ove Vaše glumačke osobine dovele su Vas u jednom trenutku i do Larsa fon Trira i uloge u njegovom filmu „Plesač u tami”. Kakvo je bilo Vše iskustvo sa uvek nepredvidivim i „teškim ” Larsom?

Drugačije od svega onoga što ljudi, tačnije Amerikanci, misle o njemu. Mislim da je Lars jedna od najfascinantnijih osoba koje sam ikada sreo, sa neverovatnim smislom za humor, ironiju i cinizam. Rad sa njim zaista je bilo jedno od mojih najvećih glumačkih iskustava. U Kanu sam još davno video njegov film „Evropa” i bio fasciniran njime. To je neverovatan film i sa tehničke strane. Hladan, a ipak ljudski, remekdelo koje odražava Larsa i kao tehničkog genija. Onda sam gledao i njegov film „Kroz talase”, koji je toliko drugačiji – bolno ljudski. I onda je posle nekoliko godina stiglo iznenađenje, dobio sam njegov scenario za „Plesač u tami” i moram da priznam da mi se moja uloga, a naročito ideja da to bude neka vrsta mjuzikla, nije ni malo dopala. Igrao sam toliko mnogo loših momaka, ali tip koga igram u Larsovom filmu je toliko slab i grozan, oduran zbog svega što čini toj jadnoj ženi u filmu

A rad sa kontroverznom muzičarkom i pevačicom Bjork?

Ona je zaista neverovatna, ali ja sa njom nisam imao problema. Naprotiv, uživao sam. Ona je nervozu samo stvarala tehničkom osoblju, šminkerima i kostimografima, ali reditelju i meni kao partneru ona se potpuno posvećivala. Ona je bila toliko živa i stvarna, toliko posvećena liku koji je igrala tako životno i istinito. Morate se tome diviti.

Je li istina da je jedini problem imala u sceni kada je trebalo da Vas „ubije”?

Istina je, to je bio pravi izazov. Bjork nikada u svom životu nije držala pištolj u ruci i uhvatila je panika. Lars je vikao:„Stisni obarač, stisni obarač”, ja sam joj bukvalno u tome pomogao, a kada vidite tu scenu na filmu, videćete potpuno izbezumljenu osobu kako puca i ubija. Izvanredno! Neponovljivo i potpuno uverljivo!

Kakav odnos imate prema ulozi u popularnoj seriji „Doktor Haus”?

Kada sam menjajući kanale jednom natrčao na tu seriju, video sam te doktore čudake i nije mi bilo jasno zašto to ljudi toliko vole. Kada sam prijateljima rekao da sam dobio ponudu da igram Majkla Tritera u toj seriji, oni su skakali od sreće i nagovarali me da ulogu prihvatim. Sada mi je drago zbog toga. S moje tačke gledišta, ja sam tu dobar momak, a doktor Haus je ludak, grozan tip kojem sam ja bar malo zagorčavao život. Ha!

Sarađivali ste sa toliko različitih reditelja, ali evo da Vas pitam za rad sa Šonom Penom?

Kada se neko poput Šona Pena zainteresuje za tebe, onda samo može da ti bude čast da prihvatiš saradnju. Kada sam od njega primio poziv da igram u njegovom prvom rediteljskom filmu – „Indijanski trkač”, bio sam zaista veoma uzbuđen i taj poziv je za mene bio neočekivan. Nisam mogao da verujem da je napisao tako dobar, zreo scenario. Šon Pen je zaista veoma pametan i talentovan čovek, sa snažnim glasom i izvan filma. Posle smo ponovo radili zajedno u filmu „Prelazna straža”. On se borio za mene, verovao je da sam ja rođen za likove koje mi je namenio.

Pamti se i Vaša uloga uz Toma Henksa u „Zelenoj milji” ?

Zaista sam ponosan što moja filmografija sadrži filmove Larsa fon Trira, Šona Pena, Terija Gilijama („12 majmuna”, prim. aut.) i Frenka Derabonta. Frenkova „Zelena milja” odražava svu njegovu rediteljsku pedantnost. Njegova vizija toga kako treba da izgleda i šta treba da postigne ovaj film, bila je toliko jasna i precizna još u scenariju, da je na nama glumcima bilo samo da sve to sledimo i pomognemo mu da ispuni ono što je napisao. To je bila potpuno drugačija vrsta rada.

Publika u Srbiji Vas je volela i kao Majka Olšanskog u televizijskoj seriji „Hack”, i žalila je što ona nije trajala duže.

I meni je to žao, naročito zbog ljudi u Filadelfiji, jer je ova serija prikazivala grad iz uglova kakvi nikada nisu prikazivani. Bukvalno smo svaku epizodu snimali u različitim komšilucima širom grada. Uživao sam u ovoj ulozi u kojoj sam pozitivac, ali sam malo spavao tokom te dve godine koliko smo seriju snimali, jer su mnoge scene rađene noću.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Jul 2025, 06:53:01
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.047 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.