Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Idi kući, pa umri!  (Pročitano 335 puta)
15. Sep 2005, 17:57:24
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Srbija je jedna od retkih zemalja koja nema službu za zbrinjavanje najtežih, neizlečivih pacijenata

Idi kući, pa umri!

Ne postoji ustanova koja bolesnicima u poslednjoj fazi bolesti pruža zdravstvenu, psihološku i emocionalnu pomoć. Procenjuje se da u Srbiji samo od raka u najtežim mukama umre najmanje 18.500 ljudi svake godine

BEOGRAD - Zorka Adžibulić (67) iz Borče godinu dana boluje od raka dojke. Lekarima se za prvi pregled javila kasno, kada je ova opaka bolest već metastazirala i zahvatila celu levu ruku. U Institutu za onkologiju i radiologiju uzet joj je isečak i konzilijum lekara je poslao staricu na kućno lečenje.

- Posle šest meseci, zdravstveno stanje maje majke se naglo pogoršalo. Počeli su nesnosni bolovi, a na otekloj levoj ruci otvorile su se rane iz kojih je počela da curi tečnost neprijatnog mirisa - priča Salko Adžibulić, sin bolesne starice.

Tada su počela obijanja pragova raznih zdravstvenih ustanova, ali niko nije želeo da je primi u bolnicu. Samo tokom jednog dana ovako bolesnu ženu vodili su u pet bolnica.
- Na Institutu za onkologiju dali su joj morfijum i uputili me u Gradsku bolnicu na zbrinjavanje. U Gradskoj bolnici su mi rekli da to nije za njih i vratili me na Institut. Samoinicijativno sam majku odveo u Hitnu, samo da joj previju ranu, ali su me odatle uputili u Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović", gde su mi lekari rekli da moram da je vratim u Institut za onkologiju, ustanovu koja se bavi malignitetom. Kasno po podne, u Institutu su joj previli ranu, dali terapiju i uputili na kućno lečenje - žali se Salko Adžibilić.

Kako starica živi u brodskoj kabini na Ovčanskom putu, u Domu zdravlja Palilula odbili su kućno lečenje jer ne postoje uslovi za negu pacijenta. Sada svakodnevno samo dolazi patronažna sestra koja joj previja ranu. Po terapiju odlaze sin ili snaha u Dom zdravlja u Borči.

Slučaj Zorke Adžibulić nije usamljen. Ovakvu sudbinu doživljava još na hiljade onih koji u najvećim bolovima traže pomoć lekara ili nekog drugog ko bi im pomogao da im poslednji trenuci života prođu koliko-toliko podnošljivije. U bolnicama, navodno, nemaju gde da ih smeste, a u stvari ne znaju kako više da im pomognu, a tako je i sa članovima porodice koji bi učinili sve da olakšaju poslednje dane i sate svojih srodnika, ali ne znaju kako.

Dr Nataša Milićević, onkolog i predsednik Republičke komisije za palijativno zbrinjavanje, kaže da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nema službu za zbrinjavanje najtežih pacijenata obolelih od raka i drugih neizlečivih bolesti, odnosno nema službu koja u poslednjoj fazi bolesti pruža zdravstvenu, psihološku, duhovnu i emocionalnu pomoć pacijentu i njegovoj porodici.

Procenjuje da u Srbiji najmanje 18.500 ljudi svake godine u najtežim mukama umre od raka. Od tog broja 60 odsto njih umre u bolnici u bolovima i sam, jer sestre i lekari ne mogu da im posvete dovoljnu pažnju, a uz to nisu ni edukovani. Na sve to, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakla dr Milićevićeva, u Srbiji nema ni dovoljno lekova za izrazito jake kancerske bolove - morfina.

- Ti lekovi su jeftini, ali farmaceutske kompanije iz nekog razloga nisu zainteresovane da ih prave. To je samo jedan problem, ali u svakom slučaju, kad je reč o palijativnom zbrinjavanju, u Srbiji je situacija nezadovoljavajuća. Za sada nemamo definisanu nacionalnu politiku u ovoj oblasti, ali je pohvalno to što je u aprilu formirana radna grupa koja procenjuje broj ljudi kojima je potrebna briga u terminalnoj fazi bolesti. Takođe, u poslednjih godinu dana u nevladinoj organizaciji "Bel hospis" oformljena je škola palijativnog zbrinjavanja koju je prošlo stotinak lekara, medicinskih sestara, sveštenika - rekla je dr Milićevićeva.

Dr Ivana Mišić, viši savetnik u Ministarstvu zdravlja, istakla je da će od pet do 10 odsto bolesničkih postelja biti namenjeno palijativnom lečenju, a ona se nada da će od iduće godine u domovima zdravlja biti definisane službe koje će se time baviti.

Glas javnosti \ S. T. - D. S.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.