IN < - Da li će ubistvo albanskog dečaka ponovo aktivirati OVK? - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Da li će ubistvo albanskog dečaka ponovo aktivirati borce OVK?
Kosovski ratnici
već kuju planove
"Buđenje Preševske doline" je naziv akcije kojom bi se na jugu Srbije ponovio 17. mart?

BEOGRAD - Incident u kome je 7. januara ubijen maloletni Albanac Dašmir Hajrulahu (16) iz sela Oraovica kod Preševa, na nekoliko stotina metara od granice Državne zajednice SCG i Republike Makedonije, albanski ekstremisti mogli bi da iskoriste kao povod za aktiviranje plana "Buđenje Preševske doline", koji su prošle godine, za proleće ove, pripremili čelnici Udruženja ratnih veterana OVK-a, OVPBM-a i ANA.

Reč je o planu koji predviđa provociranje pripadnika Vojske SCG i policije radi izazivanja odgovora. Posle toga bi usledili zahtevi za povlačenje vojske sa granice i iz Kopnene zone bezbednosti, dolazak stranih posmatrača i razrešenje konačnog statusa opština Bujanovac, Medveđa i Preševo u Srbiji, pre rešavanja konačnog statusa Kosova.

Kampovi OVK aktivni

"Buđenje Preševske doline" je dobro razrađen plan, čije je sprovođenje trebalo da počne na proleće. Za njegovu realizaciju albanska narko mafija sakupila je oko 300 miliona dolara i već je nabavljeno oko 600 hiljada komada oružja i municije.

Obuka ljudi koji bi trebalo da učestvuju u eventualnim oružanim akcijama sprovodi se u kampovima na Kosovu, u Drenici, okolini Podujeva, Bajgori i blizu Kosovske Kamenice. Postoje indicije da bi u akcijama trebalo da učestvuju nekadašnja "Čarska grupa", jedinica "Adem Jašari" i divizija "Skenderbeg" čije je sedište u Tetovu, a koja bi se uključila u poslednjoj fazi oružanog sukoba koji bi bio započet u zapadnoj Makedoniji.

Po okončanju sukoba na jugu Srbije, plan predviđa održavanje referenduma na kome bi se stanovništvo Bujanovca, Medveđe i Preševa izjasnilo da li želi da se priključi Kosovu. Podsećamo da se u planovima velikoalbanaca ovaj deo Srbije tretira kao istočno Kosovo.

Posle tragedije na granici, albanski ekstremisti zadovoljno su trljali ruke. Ubistvom nedužnog dečaka učinjena im je "usluga". Događaj je dovoljno uznemirio narod, pa ekstremisti neće morati da provociraju Vojsku, već će nastojati da lokalno stanovništvo okrenu protiv VSCG, kao što su 17. marta iskoristili utapanje albanskih mališana u Ibru i izazvali nasilje.

Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić izjavio je juče agenciji Beta da se mora sprečiti politička zloupotreba pogibije šesnaestogodišnjeg mladića Dašnima Hajrulahua.
"Treba sprečiti političku zloupotrebu ove tragedije, iako se desila najgora stvar - izgubljen je jedan mladi život. Ali, bila bi još veća šteta ako se nastavi sa porastom političkih i međuetničkih tenzija na jugu Srbije", rekao je Ljajić.

Još jedan kiks Vojske

Prema njegovim rečima, država mora reagovati tako što će pokazati spremnost da bude politički i ekonomski prisutna u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.
"Moramo nastaviti sa projektom rekonstrukcije Koordinacionog tela za jug Srbije i nastaviti sa ekonomskom i socijalnom rekonstrukcijom tog područja. Prošle godine smo imali zastoj zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali ove godine moramo nastaviti sa aktivnostima koje su tamo započete pre tri godine", naveo je Ljajić.

Zašto tragedija maloletnog Dašmira i porodice Hajrulahu nije izbegnuta?! Da li je usred dana goloruki dečak opasan za naoružanu vojsku i zašto je ona sebi i državi ovim potezom napravila još jednu rđavu uslugu i kod Albanaca i u svetu. Rukovodstvo Srbije i SCG, kao i lideri Albanaca s juga Srbije, moraće da reaguju na pravi način, s puno političke mudrosti, kako bi se izbeglo politizovanje ovog slučaja i sprečilo da pogibija nedužnog dečaka posluži kao povod za provokacije i nemire širih razmera.
Lj. Staletović
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo