IN < - Da li će Haradinaju, Tačiju i ostalim liderima OVK biti su - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Da li će Haradinaju, Tačiju i ostalim liderima OVK biti suđeno u Hagu
Političari ruku krvavih do lakata
Klečka, Volujak, Glođani, Lapušnik - samo su neka od stratišta za koje je odgovoran OVK

BEOGRAD - Ramuš Haradinaj i Hašim Tači dva su najčešće pominjana lidera kosovskih Albanaca kada je reč o eventualnom podizanju Haških optužnica za ratne zločine na Kosovu i Metohiji. Po svemu sudeći, Haradinaj, koji je već davao iskaze istražiteljima Tribunala, najbliži je Ševeningenu, mada nije isključeno da se na optužnici nađe još neki od bivših lidera OVK.

Dokazi o zločinima

Više od 40.000 stranica, na stotine fotografija sa mesta zločina, kao i izjave stotinjak svedoka govore o zločinima terorističke OVK. Spaljivanje žrtvava u krematorijumu u selu Klečka, jama Volujak, ubistva u logoru Lapušnik, napadi na Biču, Klinu, Kijevo, Orahovac - samo su neki od zločina koje je počinila drenička grupa OVK, čiji je "mozak" bio Tači.

Podjednako surovi bili su teroristi iz Metohije, iz takozvane Dukađinske grupe, na čelu sa Haradinajem, Labske, koja je pod komandom Rustema Mustafe delovala oko Podujeva i PrištineÖ Akcije i zločini osmišljavani su u samom vrhu OVK, gde su se nalazili Hašim Tači, Agim Čeku, Naim Maljoku, četvorica braće Haradinaj, od kojih najpoznatiji Ramuš s ponosom ističe da su oni zapalili ratni požar u Metohiji koji se proširio i na Kosovo.

Postoji obimna dokumentacija o zločinima koje su od svog osnivanja 1995. godine do kraja 1998. izvršili pripadnici OVK. U više od 1.800 oružanih napada jedinica i "trojki" OVK na pripadnike i objekte MUP-a Srbije i građane svih nacionalnosti ubijeno je 364, a ranjeno 605 osoba. Izvršeno je 25 napada na naselja i objekte u kojima su bile smeštene izbeglice iz Krajine. Od 1. januara do 24. marta 1999. izvršeno je 586 napada, od kojih je najveći broj počinjen u vreme pregovora u Rambujeu.

Malo je poznato i da je "vlada" fantomske "Kosovo republike", čiji je premijer bio Bujar Bukoši, saopštenjima podsticala terorističke akcije i zagovarala ubistva Srba, ali i Albanaca koji su bili protiv OVK. Na smrt je osuđeno 13 Albanaca koje je OVK proglasila "narodnim izdajnicima". Od 1995. do 1998. godine ubijeno je ili nestalo više od 60 Albanaca.
   
      

Tajna hapšenja

Trenutno se u Hagu sudi trojici pripadnika OVK. Fatmira Ljimaja, Isaka Musliua i Agima Baljaja vojnici Kfora uhapsili su 17. februara. Činjenica da je Del Ponteova potpisala optužnicu 24. januara, da ju je sudija El Mahdi potvrdio tri dana kasnije, a da je otpečaćena tek po pristizanju optuženih u Hag 18. februara, dovoljno govori o tajnosti u kojoj je sve obavljeno. Podatak da je Ljimaj napustio Kosovo redovnim avionskim letom dve i po nedelje pošto su Kforu bili uručeni optužnica i nalog za hapšenje, što je potvrdila i sama Del Ponteova, dovoljan je da bi se izveo zaključak da će ostala hapšenja, ukoliko ih bude, biti izvedena u još većoj tajnosti.
      
      
      
   
   
      

Ramuš Haradinaj: Sarađivao bih s Haškim tribunalom

Ramuš Haradinaj je izjavio da će sarađivati sa Haškim tribunalom ukoliko bude optužen, kao i da mu je prioritet kao predsednika vlade sloboda kretanja za sve na Kosovu. U intervju koji je objavio Vašington tajms Haradinaj je rekao da se zalaže za bezbednost svih izbeglica koje žele da se vrate svojim domovima, prenosi Beta. Haradinaj je istakao da ga eventualna optužnica Haškog tribunala neće odvratiti od njegove prave obaveze "da radi za sve građane Kosova" i da će sarađivati sa pravosudnim organima. "Ja sam otvoren za kontakte sa zvaničnicima Beograda. Mi smo spremni za razgovore. Prvi njihov odgovor je bio negativan, ali se to sada menja. Izgleda da bi srpski predsednik Tadić možda bio spreman da pregovara", rekao je Haradinaj. On je naglasio da je glavna briga Kosova nezaposlenost i da se sa šefom Unmika radi na prenosu većih ovlašćenja na vladu, što će, kako je rekao, pomoći otvaranju novih radnih mesta. "Najveći hendikep je pitanje konačnog statusa Kosova. Kada jednom status bude rešen i Kosovo dobije punu nezavisnost, bićemo u mogućnosti da uzimamo pozajmice od Svetske banke, Evropske unije i drugih. Dok se to ne dogodi, nećemo moći da idemo napred", rekao je Haradinaj.
      
      
      
   

Dolina leševa

Istražni sudija Okružnog suda u Prištini Danica Marinković dva puta je protiv Tačija sprovodila istragu. Prvi put 1997, Tači je u odsustvu osuđen na 10 godina zatvora. Drugu istragu Marinkovićeva je počela krajem 1999. Na osnovu izjava svedoka i prikupljenih dokaza, Tači se tereti za ubistvo 661 Srba, Crnogoraca i drugog nealbanskog življa na Kosovu, teško telesno povređivanje 518 Srba i Crnogoraca, otmicu 584 osobe. On se tereti i za namerno proterivanje 250 hiljada Srba i Crnogoraca, kao i 80 hiljada drugog nealbanskog življa sa Kosova i Metohije posle dolaska Kfora.

Haradinaj je odgovoran za mnogobrojne napade na policiju, vojsku i civile. Najstravičniji zločini događali su se od maja do septembra 1998. godine na području opštine Dečane. Pored kanala kojim se voda Dečanske Bistrice prenosi u Radonjićko jezero streljano je najmanje 40 ljudi.

U atarima sela Rznić i Glođane, gde se nalazio Haradinajev štab, koju su novinari nazvali "dolinom leševa", septembra 1998. pronađeno je šest masovnih grobnica. Napad na kafić "Panda" u Peći, restoran "Čakor" u Dečanu, više napada na policiju - samo su neki u nizu zločina Dukađinske grupe OVK.

Komandanti OVK veruju da u Hag mogu da odu samo kao turisti jer smatraju da su ubijali u ime demokratije. Haradinajeve pristalice se izdaju u SAD. Tome u prilog idu i svojevremene tvrdnje londonskog Observera da UN imaju dokumenta da su američki zvaničnici prikrivali dokaze koji povezuju sadašnjeg premijera sa pucnjavom, drogom i ratnim zločinima.

List je tvrdio da je on bio "ključni američki i obaveštajni adut na Kosovu tokom građanskog rata i Nato agresije koja je usledila". Lideri OVK računaju i na podršku svojih sunarodnika, ali i strah svedoka da se pojave u sudnici, što je svojevremeno priznala i Karla del Ponte.
Ljiljana Staletović
Autor: Anea :
Jos jedna posledica hronicno losih odluka nasih "vlastodrzaca" kada je u pitanju odabir saveznika.... Sad nam ostaje samo da skacemo u mestu i vicemo: "Nepravda!"  :evil:
Autor: Zrenjaninac 79 :
naravno da NECE ... i ako bude bice to klasicno mazanje ociju javnosti ....
Autor: CrazySerb17 :
A i ako bude nesto, bice sakriveno od javnosti. Nisam dugo bio ovde, i svaki put kad dodjem iznerviram se posle ovoga svega...
Autor: SVITAC :
Zavisi sve od nas .. tj. sadašnjih političara .. ako se pojave u svetu kao autoritet ..
kažu .. e pa gospodo malo ste se zajebali .. itd .. ne nije to kur***nje već linija preko koje se neće preći ..
Ako je neko Gledao drecunove filmske zapise i eventualno čitao knjige znaće o čemu pričam .. dokaza ima dovoljno da se popljuju svi evropski političari .. pitanje je samo da li naši političari to hoće da iznesu pred svetsku javnost .. ili bar da kompenzuju za minimum minimuma za naš narod ..
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo