Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li biste poslali dete u vojsku?  (Pročitano 25911 puta)
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Siempre contra la corriente ;)

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 2634
Zastava na izvoristu informacija!
mob
Samsung e730
Mislim da je ovde u pitanju rizik sluzenja vojnog roka u Srbiji.
Gledajuci metiljavost nasih politicara, pa taman da sada Albanija izvrsi bombardovanje Beograda (istina, to bi bilo tesko izvodjivo), Kostunica i Tadic bi "uputili ostar protest Savetu bezbednost"i, i to je to... Odbrambena politika nam je katastrofa. Znaci, rizik da nekome dete strada u vojnoj akciji je ravan nuli. Taj izgovor bi mogao da prodje pre 5 i vise godina, sada ne.
Drugo... Kao sto rekoh, ovakvi slucajevi nisu vezani samo za vojku... Pa koliko je bilo do sada nerazjasnjenih slucajeva ubistava civila, pa se zbog toga ne tangirate da setate ulicom?
Pa tako i u vojsci...
Googlujte malo, pronjuskajte... ovakve stvari se ne desavaju samo kod nas...
Smrt americkog vojnika Luisa Rodrigueza Martineza u vojnoj bazi El Paso u Texasu...
Smrt britanskog vojnika Iana Collinsa u Makedoniji pre 2 godine..
Smrt dvojice mladih britanskih vojnika u vojnoj bazi Royal Logistics Corps blizu Surreya... Digla se ogromna prasina... samoubistvo, pa ubistvo...

No, sve to nije bitno...
Kada pocne da diskusija o vojsci, uvek se setim jedne tuzne istinite price... Lik je prosao skoro sva ratista... Hrvatska, Bosna.. bio je i na Kosovu. Tamo gde je on stavljao glavu, vecina od nas ne bi bi ruku... I, sve je prosao. Vratio se u rodni grad, nastavio sa zivotom... Posle par meseci, nastradao je u saobracajnoj nesreci.  Smile
Poenta.... ako mislite da ce vam sin biti bezbedniji ususkan u urbanoj sredini, varate se... 'Ocemo statisticki? OK! Uzmite procenat onih koji su nastradali dok su bili na odsluzenju vojnog roka na godisnjem nivou. Uporedite sa brojem nastradalih u saobracajnim nesrecama. Naravno, to je samo primer.
IP sačuvana
social share
Credidi me felem vidisse!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

What doesn't kill you will make you stronger

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 4499
Zastava Beograd
Reci cu jos jednom

majci i ocu njihovo mrtvo dete ne moze niko da zameni

rizicno je sluzenje vojske u zemlji koja se raspada ma koliko zelimo da glumimo ponos...i moj deda je bio vojno lice pa to ne znaci da mu unuk i praunuk moraju drzati puske---debilizam
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3051
nisam rekao da treba da drzimo puske u rukama , to je vec rat ali sluzenje vojnog roka , da jesam , za to sam .

I ja sam bio u Vojsci pa sta mi fali ? nista ....
IP sačuvana
social share
Edit by Belgrade: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 4499
Zastava Beograd
Nista ti ne fali hvala BOgu  Smile ,ali rizicno je i slati decu u vojsku,ma nema sanse da neka majka sedi mirna kuci dok joj sin u vojsci cuva strazu...

Nisam za to,iako je moj muz sluzio,pa je u nastavku '99 godine za vreme bobmardovanja branio BG,tada smo se zabavljali i nikada nisam bila toliko zabrinuta,mislite li vi malo na nas devojke,mame,sestre  
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Svedok stvaranja istorije

kad porastem, 'ocu bRe da budem tu-ri-STA!!

Zodijak
Pol
Poruke 26315
Citat
Nisu oni ludi da salju svoju decu u smrt.

but.. kaze dalje..

Citat
Sto se mene tice ja bih isao u vojsku i moju decu bih isto poslao.

ja necu da kometarisem.

Citat
Ali, red je red... Ako nista drugo, makar bi ocvrsnuli u vojsci.

koji crni red u zemlji srbiji...
hvala lepo, ali ja cu naci neki drugi nacin da kalim moje dete.

Citat
A sto se tice ove tragedije koja se nedavno dogodila...

da li je uopste pominjati tu tragediju u ovom kontekstu?
koliko je vojnika poginulo van kasarne?

Citat
Drugo, vi se nesecate koj je bio prosek smrti vojnika u JNA, 2% i opet su nasi dedovi ponosno slali nase oceve u vojsku i nista nam nije falilo.

pa... mozda tvom dedi nije, i tvom tati nije, ali familija onih "2%" ne verujem da bi se slozila sa tobom.

Citat
imali smo jednu od najboljih vojski u svetu.

aha.
.... I? kakva vajda od toga?
(cak i da je tacno)

Citat
Scoop kaze da je izgubio 9 mjeseci svog zivota. A ja te pitam sta bi ti to bolje postigao ili uradio za tih devet mjeseci koje si proveo u vojsci da si recimo bio kod kuce?

haha, za 9 meseci mozes da napravis i dobijes dete, na primer Smiley
9 meseci, eeeej 9 dragocenih meseci svog dragocenog zivota provedes kao u nekom kavezu...

Citat
Naravno, nisu svi isti, na nekoga sluzenje vojnog roka ne djeluje uopste pa ako je bio npr. problematican u civilstvu (prije odlaska u vojsku) on nastavlja da pravi probleme i u vojsci ali opet kazem da se vecina mladih ljudi u manjoj ili vecoj mjeri promjeni (pozitivno naravno) nakon sluzenja vojnog roka.

stvarno izvini, ali pricaj ti to nekom drugom, nije vojska ono sto coveka "dovede u red", nego on sam, pre ili kasnije.

Citat
Sjetite se samo zaista sramotnog slucaja srpskih majki koje su 1991 isle iz Srbije u Sloveniju da izvuku svoju djecu iz JNA jer je rat u Sloveniji vec bio poceo...

sta god majka uradila, za dobro je njenog deteta, i ta zelja, kao i sam cin (stagod da radi!) ne moze da bude sramno... u neke dublje komentare ovde, necu uopste da zalazim, ni da probam

Citat
Stanje u vojsci je tesko, u nekim rodovima vojske i jedinicama cak i uzasno ali to opet nije krivica vojske jer je takvo opste stanje u cijeloj zemlji. Ako drzava nema para da finansira osnovne potrebe vojske onda gdje je tu krivica vojske?

tacno, i koju ti zemlju onda branis, kad ta ista zemlja "nema para" da braniku svome da hleba, ali ima para da oblachi i obuva politichare kojima se ne svidjaju shampite u restoranu skupshtine.

Citat
Ja se divim svim onim vojnicima i pilotima koji su sa zastarjelom tehnikom i vise neispravnim nego ispravnim avionima pruzali zaista herojski otpor NATO-u svjesni da je to borba Davida i Golijata.

svesni su bili i da im je glava u torbi, ali nisu bas imali puno izbora, uzimajuci u obzir i to da jedan dobar procenat njih nije bio tamo dobrovoljno, nego po duznosti.

za klanjanje je stvarno sta su radili i kako su zive glave izvukli...

Citat
Ali oni su bili rodoljubi i patrioti koji su znali sta im je duznost

uuu... ovo su mi omiljene prichice, chim pochnemo o rodoljubima i patriotizmu, ja se najezim.

Citat
a volio bih da mi neka pickica (izvinjavam se na izrazu ali ih drukcije zaista ne mogu zvati) koja je na civilnom sluzenju vojnog roka u nekom pozoristu ili bilo kom drugom mjestu objasni kako on to moze pomoci svojoj zemlji u slucaju da je neko napadne?

a kako i pilot da pomogne svojoj zemlji, ako nema avion...?

Citat
Pa cak i amerikanci, koji se svuda u svijetu kurce svojom vojnom silom i vode otvorene osvajacke ratove, izdizu svoju vojsku na neki pijedestal i svuda propagiraju patriotizam kroz odlazak u vojsku.

ja smatram amerikance jednom degenerisanom nacijom, ciji se mozak po potrebi ispire, tako da ne bih bash volela da su mi/nam oni uzor.

Citat
Sjetite se samo odlaska njihovih vojnika u Vijetnam ili u zaliv 1991 ili sad u Irak i vidjecete da svaki put prave takve srceparajuce spotove koji treba da ubijede naciju da salje svoju djecu da gine za slobodu Amerike (citaj ekonomske interese bogatih kompanija).

ubede, kljuchna rech...

lepo si ovo u zagradama napisao, i mislim da je to jedan od jachih razloga zashto ja nikad ne bih svoje dete poslala u vojsku.

Citat
Postoji nesto sto se zove obaveza prema domovini i svako od nas (mislim na vojno sposobne muskarce) je treba ispuniti.

a onda mighty Scoop reche... :
Citat
Odsluzio sam svoj "dug prema otadzbini" (mada se ne secam da sam bilo sta bio duzan) i ne mislim da sam zbog toga neki "heroj" vec naprotiv mislim da sam ispao BUDALA.

next:
Citat
Ako bismo svi otisli na civilno sluzenje vojnog roka, ko bi sutra branio zemlju kad bi bila ugrozena?

oni koji zele da se time u zivotu bave, neko mora da bude mesar, neko pekar, neko predsednik, a neko vojnik, i svi placeni u zavisnosti od toga sta rade.

Citat
stav Sarmice mi nikako nije jasan

mi jednostavno razmisljamo nma potpuno razlicite nacine, nadam se da ce posle ovog posta biti neshto jasnije, ofkorZ, molim te da ovo ne shvatas licno, u smislu da sam ja raspolozna za neku svadju, or fight, or ko zna sta, just komentarisem Smiley
i to idem po redu Wink

Citat
Da li deca politicara idu u vojsku to me ne zanima,cak i da idu oni su zasticeni...

cak i da su zasticeni, ne interesuje me, to nisu moja deca, moje dete, ja da posaljem u vojsku, necu.

Citat
Kostunica i Tadic bi "uputili ostar protest Savetu bezbednost"i, i to je to... Odbrambena politika nam je katastrofa. Znaci, rizik da nekome dete strada u vojnoj akciji je ravan nuli.

ne, nego treba odmah da se puca, kakav mir, kakvi razgovori&pregovori, prvo pucaj, pa onda pitaj... ja se slazem da su njih dvojica kao babe, i da to sto rade jadno je i bedno, ali ne slazem se ni da treba ici u drugu krajnost.

sto se rizika tice, ne da se ne slazem, nego se nikako ne slazem, jer nas, ko god da nema sta da radi, kaze, aj da napadamo, da bombardujemo, sankcionisemo, zatvaramo, sudimo...

Citat
Kada pocne da diskusija o vojsci, uvek se setim jedne tuzne istinite price... Lik je prosao skoro sva ratista... Hrvatska, Bosna.. bio je i na Kosovu. Tamo gde je on stavljao glavu, vecina od nas ne bi bi ruku... I, sve je prosao. Vratio se u rodni grad, nastavio sa zivotom...

on se vratio, ali... ima uvek neko jebeno ali zbog kog se neko ne vrati, zbog kog neko bude osakacen do kraja zivota, zbog kog neko pati...

Citat
ako mislite da ce vam sin biti bezbedniji ususkan u urbanoj sredini, varate se...

ne mislim. daleko smo mi od bezbednog, u bilo kom smislu, pa mi disemo vazduh koji nas ubija, pijemo vodu koja nam rajeda unutrashnje organe, tako da dok dodjemo do oruzja i bezbednosti...
ne bih svoje dete poslala u vojsku, ne samo zato sto mislim da tamo nije bezbedno, nego zato sto mi nije jasno sta ce ono tamo.

eto probah da odgovorim..
IP sačuvana
social share
imam nešuntave dlanove Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 575
Citat

Medjutim najvise od svega me pogadja to sto najvecu podrsku vojska recimo ima od onih koji zive miljama daleko od Srbije, i koji u vecini slucajeva i ne odsluze vojni rok.

Ako hoces da znas ja sam  hteo da idem u vojsku, zivim u juznoj americi i nemam para za kartu (13 godina kako nevidim moje rodjake), drugo malo ustedjene love za kartu trosim na fakultet a i sama obnova pasosa me kosta $200 USD.
99 godine trebao sam da odsluzim vojsku a nisam hteo da odem jer nisam hteo da ginem za Milosevica.

Citat

Sjetite se samo zaista sramotnog slucaja srpskih majki koje su 1991 isle iz Srbije u Sloveniju da izvuku svoju djecu iz JNA jer je rat u Sloveniji vec bio poceo. Ja sam tada sluzio JNA (ali ne u Sloveniji) i nazvao sam svoju majku i rekao sam joj da ako samo pomisli a kamoli pokusa da dodje da me vodi iz kasarne da cu je se odreci preko svih medija i da ce ona umrijeti za mene kao majka.

Brate steta sto svi nisu mislili kao ti, jer da su svi mislili kao ti danas bi jos uvek postojala stara SFRJ, cestitam ti na hrabrosti. A ono o NATO agresiji, ja bih isto branio svoju otadzbinu ali skojom svrhom kad znas da se boris za Milosevice interese i ne moje zemlje. Heroji su bili svi srbi koji su se borili tada i pre, naprimer, koliko je nasih poginulo branjujuci Krajnu, da bi im rekli, "ajde sada lepo idite kuci Krajna vise nije Srpska"

Citat

Najgore je kad otac mora sina da sahrani, to svi znamo, ali jos je gore kad to dete bezi od svoje obaveze kao sto je vojska. Kao sto je rekla Ainhoa, sudbina je takva da mozes da prodjes 5 ratova i posle da da budes u kuci, da se sapletes i udaris u ivicu stola i da umres.
Moj deda je ratovao 4 god (od 17 te godine do 21). u II svetskom ratu, zavrsio kao komesar, nijedan ga metak nije udario,  63 je umreo u zemljotresu u Skoplju. Sudbina je sudbina. Zemlja se treba braniti, da su nasi pretsci cutali, dan danas bi turci vladali nad nama.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 315
@malaj
Ti bi svoje dete ostavio da gine? Onda stvarno ne treba da pravis decu.

Ja znam da sigurno necu ici u vojsku, pa samim tim necu ni slati svoje dete jednog dana. Mislim cemu to? Da bih jednog dana ginuo za drzavu, ideale, politicare... Neka fala nije Mirko budala. Postoji jedna jedina stvar koja je vredna mog zivota a to je porodica. Kako ova sada tako i ona koju cu sam osnovati. Ako ova zemlja bude napadnuta pobeci cu odavde sto dalje. A sto se tice 9 meseci zivota, sigurno necu da ih bacam na gluposti, umesto da zaradjujem i zabavljam se. Ako neko nema sta da radi 9 meseci u 25 godina onda definitivno ima promasen zivot.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1737
mob
Nokia N95
Citat

Nasumičan citat:
Scoop kaze da je izgubio 9 mjeseci svog zivota. A ja te pitam sta bi ti to bolje postigao ili uradio za tih devet mjeseci koje si proveo u vojsci da si recimo bio kod kuce?

haha, za 9 meseci mozes da napravis i dobijes dete, na primer  
9 meseci, eeeej 9 dragocenih meseci svog dragocenog zivota provedes kao u nekom kavezu...

Pa ne ide zena u vojsku nego muskarac a ako je on bio vrijedan pred odlazak na vojni rok onda ce taman stici kuci na vrijeme da doceka porod zene, znaci taj razlog koji si navela pada u vodu. A za tvoju informaciju, vojska nije nikakav kavez, to je jos jedna od predrasuda kojoj robujes.

Citat

Nasumičan citat:
Naravno, nisu svi isti, na nekoga sluzenje vojnog roka ne djeluje uopste pa ako je bio npr. problematican u civilstvu (prije odlaska u vojsku) on nastavlja da pravi probleme i u vojsci ali opet kazem da se vecina mladih ljudi u manjoj ili vecoj mjeri promjeni (pozitivno naravno) nakon sluzenja vojnog roka.

stvarno izvini, ali pricaj ti to nekom drugom, nije vojska ono sto coveka "dovede u red", nego on sam, pre ili kasnije.

Ovde pokazujes da bas nista o vojsci ne znas jer posto si zensko uopste nisi ni prosla vojsku tako da nemozes donositi ocjene na osnovu nekih (pogresnih) predrasuda.
A ako je neko kompetentan da prica o tome onda su to sigurno ljudi koji su odsluzili vojni rok i znaju kako je to. Toliko o kompetentnosti.

Citat

Nasumičan citat:
Sjetite se samo zaista sramotnog slucaja srpskih majki koje su 1991 isle iz Srbije u Sloveniju da izvuku svoju djecu iz JNA jer je rat u Sloveniji vec bio poceo...

sta god majka uradila, za dobro je njenog deteta, i ta zelja, kao i sam cin (stagod da radi!) ne moze da bude sramno... u neke dublje komentare ovde, necu uopste da zalazim, ni da probam

Ovde ponovo moram reci da je to bilo SRAMNO jer takav slucaj mislim da nigdje u svijetu nije zabiljezen.
A sad jedno pitanje, sta mislis kako bi se ti danas zvala i pod kojim uslovima i u kojoj drzavi bi zivjela da su recimo srpske majke svaki put sprecavale srpsku vojsku da se bori protiv kojekakvih okupatora i drugih agresora koji su kroz istoriju polagali neka svoja prava na ove prostore i pokusavali da ih osvoje?
Ali ovako, neki drugi Srbi su ginuli za slobodu zemlje da bi se danas pojavila neka nova generacija Srba koja ocekuje da ih ko zna ko odbrani i zastiti u slucaju agresije dok ce oni glumiti neki pacifizam i pokrivati se pricama da zele da zastite svoju djecu.  Smile

Citat

Nasumičan citat:
Stanje u vojsci je tesko, u nekim rodovima vojske i jedinicama cak i uzasno ali to opet nije krivica vojske jer je takvo opste stanje u cijeloj zemlji. Ako drzava nema para da finansira osnovne potrebe vojske onda gdje je tu krivica vojske?

tacno, i koju ti zemlju onda branis, kad ta ista zemlja "nema para" da braniku svome da hleba, ali ima para da oblachi i obuva politichare kojima se ne svidjaju shampite u restoranu skupshtine.

Pa onda organizujte referendum ili na neki drugi nacin trazite od vlasti da ukine vojsku kao nepotrebnu. A kad vam to podje za rukom onda sledeci korak neka vam bude ukidanje policije jer i tamo su necija djeca, sinovi, ocevi itd izlozeni opasnosti i riziku a kao velikim pacifistima policija vam i ne treba jer ko vas moze ugroziti (jebes kojekakve kriminalce, ubice, narko dilere i druge klanove, to je sica a ko je kriv roditeljima sto ne vaspitaju djecu kako treba i sto ih ne paze da ne pocnu da se drogiraju). :confused2:
A sto se tice politicara oni tamo (u Skupstinu) nisu dosli sami nego ih je neko izabrao a tebi ostavljam da pogodis ko je to.  :eyebrow:

Citat

Nasumičan citat:
Ja se divim svim onim vojnicima i pilotima koji su sa zastarjelom tehnikom i vise neispravnim nego ispravnim avionima pruzali zaista herojski otpor NATO-u svjesni da je to borba Davida i Golijata.

svesni su bili i da im je glava u torbi, ali nisu bas imali puno izbora, uzimajuci u obzir i to da jedan dobar procenat njih nije bio tamo dobrovoljno, nego po duznosti.

za klanjanje je stvarno sta su radili i kako su zive glave izvukli...

Aha, nisu imali izbora je li?
Dobar dio njih je tamo bio po DUZNOSTI (otkud sad to, kakva sad duznost i obaveza prema drzavi ).
Draga moja, kompletno uredjenje danasnjeg civiliziranog ljudskog drustva pociva na zakonima kojima se propisuje sta se moze a sta ne moze, sta se mora a sta se ne mora, sta gradjani jedne drzave dobijaju od drzave ali i sta moraju da pruze ili vrate drzavi.
Tako imamo obavezu da placamo poreze, da SLUZIMO VOJSKU, da BRANIMO ZEMLJU, da se ponasamo u SKLADU SA USTAVOM I ZAKONIMA itd. To su samo neke od nasih obaveza i sad ti pokusavas izmisliti toplu vodu i reci da eto obaveza sluzenja vojnog roka treba da se ukine ali istovremeno se uopste ne zalazes da drzava istovremeno ukine neke svoje obaveze prema gradjanima.
Znam, reci ces da drzava ionako ne ispunjava masu tih obaveza sto je djelimicno i tacno a uzrok je teska ekonomska situacija. Ali isto tako ni gradjani, sa druge strane,  ne ispunjavaju svoju obavezu prema drzavi pa recimo izbjegavaju placanje poreza, izbjegavaju sluzenje vojnog roka, tokom rata dezertiraju itd.

Citat

Nasumičan citat:
Ali oni su bili rodoljubi i patrioti koji su znali sta im je duznost

uuu... ovo su mi omiljene prichice, chim pochnemo o rodoljubima i patriotizmu, ja se najezim.

Mozes se ti jeziti koliko hoces kad cujes svoje "omiljene pricice" ali to sto sam ja rekao je apsolutna istina. Zaista je zalosno da se svi narodi u svijetu ponose svojim patriotizmom i imaju nacionalni ponos a samo kod Srba je to predmet sprdnje i ismijavanja i prosto se utrkujemo da sami sebe ponizimo i omalovazimo (kao da to drugi ionako nisu dovoljno uradili) Smile .
Nismo svi isti i svako od nas gleda na stvari drugacije ali mislim da su patriotizam, rodoljublje, nacionalni ponos i dostojanstvo nesto oko cega bismo svi trebali biti jedinstveni.
No dobro, neko se stidi svoje nacije, svog porijekla, svoje istorije pa onda reaguje kao ti ali to je vec do njega i njegovog mentalnog sklopa.

Citat

Nasumičan citat:
a volio bih da mi neka pickica (izvinjavam se na izrazu ali ih drukcije zaista ne mogu zvati) koja je na civilnom sluzenju vojnog roka u nekom pozoristu ili bilo kom drugom mjestu objasni kako on to moze pomoci svojoj zemlji u slucaju da je neko napadne?

a kako i pilot da pomogne svojoj zemlji, ako nema avion...?  

A kako neko da pomogne svojoj zemlji ako ima pusku i metke a nema pojma kako da je koristi?

Citat

Nasumičan citat:
Pa cak i amerikanci, koji se svuda u svijetu kurce svojom vojnom silom i vode otvorene osvajacke ratove, izdizu svoju vojsku na neki pijedestal i svuda propagiraju patriotizam kroz odlazak u vojsku.

ja smatram amerikance jednom degenerisanom nacijom, ciji se mozak po potrebi ispire, tako da ne bih bash volela da su mi/nam oni uzor.

Evo, konacno smo se slozili oko necega jer i ja dijelim tvoje misljenje po pitanju Amerikanaca i imamo isti stav po pitanju uzora.
A njih sam spomenuo samo zato jer se danas skoro svi pale na te kretene, na njihovu "demokratiju", "ljudske slobode", i ostala sranja (lista je predugacka da bih je kompletnu navodio).
Ali sta je sa drugim zemljama?
Imam priliku da radim sa ljudima iz cijelog svijeta i prisustvovao sam mnogim ceremonijama gdje se obiljezavaju neki njihovi nacionalni praznici ili drugi vazni dogadjaji. Treba vidjeti sa kolikim postovanjem se ti ljudi odnose prema simbolima (grb i zastava) svoje zemlje, sa kolikim ponosom pricaju o svojoj istoriji, kako su ponosni na svoju borbu za slobodu itd.
I po tebi, sve je to divno i krasno dok neki Srbin ne pocne da prica o istim stvarima jer onda ti pocnes da se jezis i kostrijesis a pritisak ti skace na ekstremne vrijednosti.
Danas je vise nego ocigledno da je kompletan sistem vrijednosti poremecen pa je tako ono sto je bilo prije rata normalno (da ljudi idu u vojsku, da brane zemlju ako dodje do toga, da imaju neke ideale kao sto su patriotizam, sloboda, cast itd) danas (po tebi) najveca budalastina.

Citat

Nasumičan citat:
Sjetite se samo odlaska njihovih vojnika u Vijetnam ili u zaliv 1991 ili sad u Irak i vidjecete da svaki put prave takve srceparajuce spotove koji treba da ubijede naciju da salje svoju djecu da gine za slobodu Amerike (citaj ekonomske interese bogatih kompanija).

ubede, kljuchna rech...

lepo si ovo u zagradama napisao, i mislim da je to jedan od jachih razloga zashto ja nikad ne bih svoje dete poslala u vojsku.

A da li mi treba da bilo kojeg Srbina UBJEDJUJEMO da sluzi vojsku nakon svega sto nam se desilo od 1991 na ovamo?
Zar svako od nas nije shvatio koliko nas neprijatelja okruzuje i kolika nam opasnost prijeti od svakog od njih? Zar ti ili bilo ko drugi misli da je sve zavrseno i da su ratovi na tlu bivse SFRJ prestali?
Nemoj pogresno da me shvatis da sam zagovornik nekih ratova, daleko bilo, samo realno gledam na stvari. Znam, ti ces reci da mi ne zelimo da ratujemo protiv bilo koga i slazem se sa tim jer je to tacno. Ali, da li smo mi (Srbi) 1991 zeljeli da ratujemo protiv bilo koga, da li smo mi Srbi ili Albanci poceli sranja na Kosovu 1981, odmah nakon Titove smrti, da li smo mi poceli rat u SFRJ, da li smo mi ubijali Albance na Kosovu svih godina od 1981 do danas ili oni konstantno ubijaju nas, da li smo mi napali bilo koju evropsku zemlju ili NATO ili su oni napali nas itd...?
Znaci, u svim ovim slucajevima mi smo se samo branili od nicim izazvanmog napada a da bi se neka zemlja branila treba da ima i vojsku osim ako je ne misle braniti pekari, stolari, automehanicari i druge zanatlije kroz svoja zanimanja.
A naveo sam opet one debile amere iz prostog razloga da pokazem iz kojih razloga oni stvaraju vojsku (da osvoje i pokore sto vise zemalja zarad sopstvenih ekonomskih interesa) a zasto mi treba da imamo svoju vojsku (da se branimo od takvih napada).
Sad valjda shvatas zasto bi svaki vojnosposoban Srbin TREBAO da odsluzi vojni rok, cisto da bude sposoban da upotrijebi oruzje ako do necega dodje.

Citat

Nasumičan citat:
Postoji nesto sto se zove obaveza prema domovini i svako od nas (mislim na vojno sposobne muskarce) je treba ispuniti.

a onda mighty Scoop reche... :
Nasumičan citat:
Odsluzio sam svoj "dug prema otadzbini" (mada se ne secam da sam bilo sta bio duzan) i ne mislim da sam zbog toga neki "heroj" vec naprotiv mislim da sam ispao BUDALA.

Vec sam apsolvirao zbog cega je to bio DUG i OBAVEZA prema otadzbini tako da mislim da nema potrebe da se ponavljam po pitanju toga.
Scoop ima svoj stav i svoje vidjenje sluzenja vojnog roka a kao sto rekoh nismo svi isti i nemamo svi ista iskustva iz voske. Za mene je sluzenje vojnog roka bilo cast i casno sam ga odsluzio. Ja sam tamo"izgubio" (kako to Scoop voli da kaze) jednu godinu svog zivota ali ne zalim ni jednog jedinog dana. Znam neke koji nisu bili otisli tada u vojsku sa mnom zbog raznoraznih razloga (zdravstveni, fakultet itd) i koji za tih godinu dana nisu postigli nista znacajno u odnosu na mene koji sam "izgubio" te dane u vojsci.
Prema tome, prica o gubljenju vremena u vojsci je relativna stvar i zavisi od osobe do osobe i njegovih planova ali nikako ne moze biti generalno pravilo.

Citat

Nasumičan citat:
Ako bismo svi otisli na civilno sluzenje vojnog roka, ko bi sutra branio zemlju kad bi bila ugrozena?

oni koji zele da se time u zivotu bave, neko mora da bude mesar, neko pekar, neko predsednik, a neko vojnik, i svi placeni u zavisnosti od toga sta rade.

A ko to zeli da se u Srbiji bavi time?
Izgleda niko, sve neki pacifisti i zabrinute majke (sto sadasnje, sto buduce).
I zapamti niko NE MORA da bude mesar, pekar, predsjednik ili vojnik. Svako je gospodar svoje sudbine i nicije zanimanje nije unapred predodredjeno. Ja samo kazem da bi, po postojecim propisima, svaki vojno sposoban muskarac trebao odsluziti vojni rok a o tome sta ce ko biti kasnije neka sam odluci. Ako se nekome svidi da bude vojnik pa neka postane  profesionalac a ako neko, posle odsluzenog vojnog roka, shvati da to nije za njega neka bude umjetnik, mesar, turbo-folk pjevac ili sta god on hoce i misli da moze biti u zivotu. Nemoj poistovjecivati sluzenje vojnog roka (9 mjeseci) sa stalnim poslom jer to nije isto.

Citat

Nasumičan citat:
stav Sarmice mi nikako nije jasan

mi jednostavno razmisljamo nma potpuno razlicite nacine, nadam se da ce posle ovog posta biti neshto jasnije, ofkorZ, molim te da ovo ne shvatas licno, u smislu da sam ja raspolozna za neku svadju, or fight, or ko zna sta, just komentarisem  
i to idem po redu  

Ma nemoj da brines, shvatio sam tvoj odgovor u duhu u kojem si ga i napisala.
Takodje, nemoj ti shvatiti ovaj moj odgovor kao zelju za svadjom, ja samo, isto kao i ti iznosim svoje misljenje i trudim se da idem redom.
I nemoj ni slucajno pomisliti da ja sad tebe ili bilo koga drugoga na ovome forumu pokusavam ubijediti da je moj stav jedini ispravan ili da ga morate prihvatiti.
Naprotiv, ja samo govorim ono u sta duboko vjerujem da je ispravno i to je sve.

Citat

Nasumičan citat:
Kada pocne da diskusija o vojsci, uvek se setim jedne tuzne istinite price... Lik je prosao skoro sva ratista... Hrvatska, Bosna.. bio je i na Kosovu. Tamo gde je on stavljao glavu, vecina od nas ne bi bi ruku... I, sve je prosao. Vratio se u rodni grad, nastavio sa zivotom...

on se vratio, ali... ima uvek neko jebeno ali zbog kog se neko ne vrati, zbog kog neko bude osakacen do kraja zivota, zbog kog neko pati...

Da, ali to ALI postoji i u svakom drugom poslu ili zanimanju tako da zaista ne vidim zasto se stvara tolika fama oko upucivanja djece u vojsku?
Volio bih da mi neko zaista argumentovano objasni po cemu je to jedan vojnik vise izlozen opasnosti tokom sluzenja vojnog roka nego recimo neki gradjevinski radnik koji svaki dan hoda po skelama ko zna koliko godina a onda iznenada pukne daska pod njegovim nogama i on se strovali u provaliju sa visine 20, 30 ili ko zna koliko metara.
Ili zasto je vojnik vise izlozen opasnosti tokom sluzenja vojnog roka nego recimo neki policajac koji svaki dan kad krene na posao ne zna da li ce se ziv vratiti kuci i kojem su zbog same prirode posla koji radi, sanse da se nesto lose desi vece barem 20 puta nego tom vojniku u kasarni?
Ili zasto je u vecoj opasnosti taj sti vojnik nego neka medicinska sestra koja radi sa oboljelima od raznoraznih zaraznih bolesti i gdje je dovoljno da se bolesnik nakaslje u njenom pravcu pa da se ona zarazi a da ne pricam o ubodu iglom kojom je prethodno bolesniku dala injekciju?
I zaista ne znam koliko jos primjera da navedem pa da neki ljudi shvate da ne treba robovati predrasudama i da odlazak u vojsku treba posmatrati kao nesto normalno (i kod nas i u svijetu).
Takodje ne postoji NIJEDNA vojska u svijetu u kojoj se nesretni slucajevi ne desavaju tako da ni nasa nije izuzetak od pravila.

Citat

Nasumičan citat:
ako mislite da ce vam sin biti bezbedniji ususkan u urbanoj sredini, varate se...

ne mislim. daleko smo mi od bezbednog, u bilo kom smislu, pa mi disemo vazduh koji nas ubija, pijemo vodu koja nam rajeda unutrashnje organe, tako da dok dodjemo do oruzja i bezbednosti...
ne bih svoje dete poslala u vojsku, ne samo zato sto mislim da tamo nije bezbedno, nego zato sto mi nije jasno sta ce ono tamo.

Nadam se da sam ti ja bar priblizno uspio objasniti zasto bi tvoje dijete (kad ga budes imala i ako bude musko i vojno sposobno a nadam se da hoce Wink ) trebalo da sluzi vojni rok.

Citat

eto probah da odgovorim..

Takodje.
IP sačuvana
social share
Everything that has a beginning has an end. Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1737
mob
Nokia N95
Citat

@malaj
Ti bi svoje dete ostavio da gine? Onda stvarno ne treba da pravis decu.

Ja vec imam djecu a tek planiram da ih pravim jos jer volim djecu iznad svega a na taj nacin doprinosim i borbi protiv bijele kuge koja pogadja srpski narod.
A tebe bih zamolio da mi citiras dio mog posta gdje ja rekoh da bih zelio da djeca ginu (moja ili bilo cija).
Ako nemozes citirati taj dio (a nemozes prosto zato jer to nigdje nisam rekao, cak ni izmedju redova) onda bih te zamolio da se ne zalijeces i ne padas u vatru i da mislis prije nego sto sledeci put izvalis glupost.

Citat

Ja znam da sigurno necu ici u vojsku, pa samim tim necu ni slati svoje dete jednog dana. Mislim cemu to? Da bih jednog dana ginuo za drzavu, ideale, politicare... Neka fala nije Mirko budala.

Ne Mirko, ti si genije (znas onaj crtani o Mirku S.Kojotovskom, geniju  :eyebrow: ), siguran sam da bi ti se preci prevrtali u grobu (od srece naravno) kad bi te culi kao dubokoumno razmisljas.

Citat

Postoji jedna jedina stvar koja je vredna mog zivota a to je porodica. Kako ova sada tako i ona koju cu sam osnovati.

Konacno nesto pametno sa cim se 100% slazem. Medjutim ti ne znas ili zaboravljas da je porodica osnovna celija svakog drustva i da jedna drzava u stvari predstavlja skup mnogo porodica . Sve te porodice su povezane u jednu cjelinu koje se zove drustvo a koje je organizovano kroz drzavu. A ako neko napadne drzavu napao je istovremeno i sve njene elemente pa i one najosnovnije a to je porodica sto znaci da se porodice moraju zastititi.
A kako da se porodice zastite ako nisu organizovane?
Jedna porodica sama za sebe ne predstavlja nista i ona je samo kap u moru. Ali sve porodice, udruzene i dobro organizovane kroz jaku drzavu (a to podrazumijeva i jaku zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast sa svim njihovim organima kao sto su izmedju ostalog vojska i policija) su jedino sposobne da pruze adekvatan otpor i da se zastite.
Ovo je neka gruba verzija za objasnjenje drustvenog uredjenja, tek toliko da ti lakse shvatis.

Citat

Ako ova zemlja bude napadnuta pobeci cu odavde sto dalje

Bravo Mirko, genije  Smile  Smile  Smile  Smile  Smile  Smile , odusevljavas me majke mi.
Trebalo se toga sjetiti, nema sta.
Samo se nesto pitam a gdje ces to da pobjegnes? Smile
Sta ti mislis da te tamo negdje neko ceka rasirenih ruku i gori od zelje da te spasi ili da ti pomogne?
I zaista, zasto uopste cekati napad, idi ti brate odmah, ne cekaj da bude pet do dvanaest, onda je vec kasno. A nadam se da ces imati bar toliko dostojanstva (ako znas sta ta rijec znaci uopste) da se nikada vise ne vratis (kad se zemlja odbrani ili oslobodi), narocito ako si otisao pod varijantom broj 1 (napad na zemlju) jer nam takvi heroji i rodoljubi zaista nisu potrebni.
Vjerujem da ce se taj neko ko te je objerucke primio biti sretan da ostanes kod njega i da ce biti zadivljen tvojim pacifizmom.
A kad ti djeca porastu i budu stasala za sluzenje vojnog roka u toj zemlji a ti opet, po oprobanom receptu, pakuj kofere i put pod noge dok ih nisu poslali u armiju.
Ma vidra si ti, ne sekiram se ja za tebe. Jes' da je negativna strana tvojih planova cesto seljakanje ali sta ces, nijedan plan nije savrsen. Bar ces se nagledati svijeta.

Citat

A sto se tice 9 meseci zivota, sigurno necu da ih bacam na gluposti, umesto da zaradjujem i zabavljam se. Ako neko nema sta da radi 9 meseci u 25 godina onda definitivno ima promasen zivot.

Hollywood i Las Vegas cekaju na tebe, a usput ti je i Monte Karlo pa oprobaj srecu devet mjeseci. Mozda nam se vratis kao Lesi (mislim na popularnost).  

Citat

Brate steta sto svi nisu mislili kao ti, jer da su svi mislili kao ti danas bi jos uvek postojala stara SFRJ, cestitam ti na hrabrosti. A ono o NATO agresiji, ja bih isto branio svoju otadzbinu ali skojom svrhom kad znas da se boris za Milosevice interese i ne moje zemlje. Heroji su bili svi srbi koji su se borili tada i pre, naprimer, koliko je nasih poginulo branjujuci Krajnu, da bi im rekli, "ajde sada lepo idite kuci Krajna vise nije Srpska"

Zaista ne mogu da shvatim sve one ljude koji kazu da su se tokom NATO agresije borili za Milosevica ili da nisu htjeli da idu u rat da ginu za njega. Pa zar vi jos uvijek ne shvatate da je NATO napao Jugoslaviju a ne Milosevica i da su nam postavili takve uslove kakva nijedna normalna zemlja u svijetu nebi mogla prihvatiti. Znaci, sou u Rambujeu je bio samo farsa jer se trazio izgovor za otvoren napad. A Milosevic je "kriv" jer je u tom momentu bio na poziciji predsjednika Jugoslavije kojeg je narod izabrao. I kakav sad rat za Milosevica i slicne gluposti. Bio je to rat za odbranu od nicim izazvane agresije i to je sve.
Slazem se ja sa tobom kad kazes da je izdao Krajinu jer je Jugoslavija bila garant Krajini tj. u slucaju napada na Krajinu trebala je reagovati a nije. Ali da li si se ikad zapitao koliko su svemu tome kumovali i lokalni srpski lideri koji su, umjesto nacionalnih interesa (sto bi im trebao biti prvi prioritet), gledali samo svoje licne interese i kako da se sto prije obogate. Pa kad mi iz Republike Srpske stisnemo peti korpus tzv. Armije BiH onda braca Srbi iz Krajine trguju sa njima i prodaju im sve sto pozele od hrane do oruzja i municije a kad ih oni stisnu otuda onda se nase guzonje sjete da bi i oni mogli zaraditi koju marku pa pocne prodaja svega i svacega. Koliko je samo konvoja humanitarne pomoci, namijenjenih Srbima u BiH ili Krajini, a koji su stizali iz Srbije prodato muslimanima, vjeruj mi bio bi sokiran kad bi znao. Da li si se uopste ikada zapitao kako je moguce da jedna totalno okruzena i izolovana zona kao sto je bio Bihac prezivi sve te ratne godine? Bihacki dzep je bio kokoska koja nosi zlatna jaja te je zato onaj nas majmun Karadzic nije htio zadaviti sto se na kraju obilo o glavu Srbima u Krajini a u ogromnoj mjeri i nama u Republici Srpskoj (sjeti se samo da smo malte ne preko noci izgubili 13 gradovi koji su, to je javna tajna, prodati i prepusteni fakticki bez borbe.
A neprijatelj je cijeli rat kidisao na njih i nije im mogao ni prici da bi, eto nekako volsebno, preko noci "pali" (citaj bili prodati) muslimanima.
I sad se oni jos kurce kako su ih vojnicki zauzeli, mislim da crknes od smijeha. :pissed:
Toliko o sveopstoj Slobinoj krivici za sve i svasta. Kriv je on, itekao je kriv, ali od jednog drveta mnogi ne vide ili ne zele da vide cijelu sumu.
Medjutim ti istovremeno povlacis paralele izmedju stvari koje se ne mogu izjednacavati. Rat u krajini je bio zavrsen 1995 i situacija kod nas i u svijetu je bila takva kakva je bila tada ali NATO nas je napao 1999 a situacija u svijetu a i kod nas je bila drukcija nego 1995. Razliciti su bili i razlozi rata u Krajini i razlozi rata u Jugoslaviji tako da se zaista  ne mogu povlaciti paralele kako ti to radis.

Citat

Nasumičan citat:

Najgore je kad otac mora sina da sahrani, to svi znamo, ali jos je gore kad to dete bezi od svoje obaveze kao sto je vojska. Kao sto je rekla Ainhoa, sudbina je takva da mozes da prodjes 5 ratova i posle da da budes u kuci, da se sapletes i udaris u ivicu stola i da umres.
Moj deda je ratovao 4 god (od 17 te godine do 21). u II svetskom ratu, zavrsio kao komesar, nijedan ga metak nije udario, 63 je umreo u zemljotresu u Skoplju. Sudbina je sudbina.

Sranja se desavaju u svakoj profesiji, svugdje u svijetu i niko ne moze znati gdje i kada ce i pod kojim okolnostima umrijeti. Ali zato ne treba ni zivjeti u stalnom strahu od smrti, Smile  treba zivjeti svoj zivot normalno i ispunjavati svoje obaveze kao da ce zivjeti 100 godina.  :yes:

Citat

Zemlja se treba braniti, da su nasi pretsci cutali, dan danas bi turci vladali nad nama.

To i ja uporno pokusavam da objasnim ali kao da pricam zidovima  Smile  a ne ljudima.
IP sačuvana
social share
Everything that has a beginning has an end. Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 4499
Zastava Beograd
Vi napisaste memoare,zar niste mogli svojim recima da kazete sta mislite,(bez uvrede) citiranjem jedni drugih nista niste postgli,na kraju krajeva svi imaju svoje misljenje...
Neko bi da brani svoju zemlju (hahahahhaa,koju breeee zemljuuuu?????????)

Ne dam sina i tacka Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.