Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 13:31:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Čudo od čoveka  (Pročitano 1123 puta)
08. Maj 2006, 10:03:37
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
ČUDO OD ČOVEKA
Dobrica Janković (66) iz Krajkovca kod Merošine, rođen sa rukama do lakata i nogama do kolena, svakodnevno slika, piše i šeta po selu

MEROŠINA - Šezdesetšestogodišnji Dobrica Janković iz sela Krajkovac kraj Merošine pravo je čudo od čoveka. Iako rođen sa teškim telesnim deformitetom, sa rukama do lakata i nogama do kolena, zahvaljujući izuzetnoj snazi volje uspeo je da se izbori sa hendikepom i da vodi normalan život.

Ovaj vitalni starac, bez obzira na to što se kreće zahvaljujući ortopedskim cipelama, ne propušta šetnje po selu i okolini, dok duge zimske dane provodi pišući pesme i slikajući. Njegovi stihovi objavljivani su u lokalnim novinama, a više od 80 slika izlagao je po raznim umetničkim manifestacijama.

- Čovek mora da nauči da živi sa nedostacima. Ja sam prihvatio svoj hendikep i uvek sam nastojao da život organizujem na najbolji mogući način. Imam još tri brata, sestra mi je umrla, i niko od njih nije imao sličan nedostatak. Kad je stariji brat krenuo u osnovnu školu, toliko sam plakao za njim da su mi roditelji dozvolili da ga sledim. Napravio sam specijalne opanke koji su mi omogućili da se lepo krećem, išao sam svuda, čak sam i stoku čuvao - priča Dobrica za Kurir.

Vrlo rano je zavoleo knjigu pa je postao redovan posetilac merošinske biblioteke. Čitajući pesnike, naročito Lorku, odlučio je da se i sam okuša u poeziji. Danas Dobrica sa ponosom pokazuje nekoliko svezaka pesama koje je svojeručno napisao, iako nema šake. Naučio je da drži olovku i da piše savršenim rukopisom.

Zidovi njegove sobe prekriveni su slikama urađenim različitim tehnikama, na kojima su prikazani njegovi roditelji, priroda, pa i on sam.
- Uradio sam autoportret gledajući se u ogledalo. Mnogo volim da slikam, omiljena su mi ova platna na kojima je cveće. Imao sam mnogo više slika, ali su odnete na izložbe, pa mi nisu ni vraćene - vajka se Dobrica.

Sam je napravio i neke stvari kako bi sebi olakšao svakodnevni život: lupu pomoću koje pali cigaretu, baterijsku lampu sa specijalnim držačem prilagođenim njegovim rukama. Dobrica, osim ortopedskih cipela, nikada nije želeo da prihvati nikakvu protezu. Kako kaže, bila bi mu višak, jer se navikao da radi sve što i oni koji su rođeni sa normalnim udovima.

Penzija samo 5.000 dinara

Dobrica Janković od države dobija samo 5.000 dinara na ime nadoknade za tuđu negu i pomoć. Kako kažu njegovi srodnici, do devedesetih godina dobijao je pristojnu svotu kao novčanu nadoknadu, ali mu je ovaj prihod ukinut bez obrazloženja.

Sam se kupa i oblači

Dobrica živi u kući svog bratanca Saše Jankovića, koji za njega kaže da, i pored fizičkih nedostatka i već poodmaklih godina, nerado prihvata pomoć drugih.
- Sve sam radi, oblači se i kupa. Vrlo rado ide u šetnju po selu, samo se plaši grmljavine, tada ne izlazi. Zdrav je kao dren, u životu je samo jednom bio kod zubara - kaže Saša. Njegov sin desetogodišnji Jovan naročito voli Dobricu. Deda mu pomaže u pisanju domaćih zadataka, a zahvaljujući njemu, Jovan uvek ima najlepše radove iz likovnog.

(D. K.)

Izvor: Kurir
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 13:31:34
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.