Укинут имунитет Марин ле Пен ИЗВОР: ТАЊУГ Париз -- Европски парламент укинуо је имунитет посланици и лидеру француске десничарске странке Национални фронт Марин ле Пен.
Имунитет је укинут на захтев тужилаштва у Лиону, које жели да је саслуша у склопу истраге о "подстицању расне мржње"
Против Ле Пенове је тужбу подигао Покрет против расизма и за подршку пријатељству медју народима (Мрап) због њених јавних иступа 10. децембра 2010. када је поистоветила уличне молитве муслимана у француским градовима са окупацијом.
Како је јавио париски дневник "Монд" на свом веб сајту, посланици у ЕП су укинули имунитет њиховој колегиници Ле Пеновој, прихвативши препоруку судске комисије ЕП.
Та комисија је, такодје, установила да наводи Ле Пенове, изнети током кампање на изборима за председника Националног фронта 2010, нису у "директној и евидентној" вези са њеним активностима у ЕП.
Како наводи париски лист, Ле Пенову не изненадјује одлука о укидању имунитета.
"Да, то ће се догодити зато што сам ја дисиденткиња...за укидање мог имунитета гласаће моји политички противници из Уније народног покрета (УМП). То ми не представља никакав проблем", прокоментарисала је она јуче.
Ле Пенова је оценила да се њена грешка огледа у томе да се "усудила да каже оно што мисле сви Французи".
"Уличне молитве, за које тврдим да настављају да се дешавају на француској територији, представљају окупацију", додала је она.
Председница ФН-а, која је први пут постала посланица ЕП 2004, оценила је и да је укидање њеног имунитета у тој институцији "покушај да се застраши".
Како подсећа "Монд", њен отац и бивши лидер ФН Жан Мари ле Пен, такодје је 1998. остао без имунитета док је био посланик у ЕП, након што је изјавио да су гасне коморе у нацистичким концентрационим логорима "само један детаљ у историји о Другом светском рату".
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.