Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 04:41:39
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bogataši, odakle vam vile i jahte  (Pročitano 2595 puta)
17. Jul 2006, 00:56:18
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15

GOST REDAKCIJE
Vladimir Ilić, direktor Poreske uprave Republike Srbije
Bogataši, odakle vam vile i jahte

Pravilnik o unakrsnoj proceni će u toku naredne nedelje, nadam se, ugledati svetlost dana. Stupiće na snagu osam dana po objavljivanju u „Službenom listu“, a prve slučajeve ćemo početi da radimo već za par nedelja. Unakrsna procena jedini je način da se pojedincima postavi pitanje: „Ako ste u poslednjih pet godina prijavili prihod od 100.000 evra, a vaša imovina vredi 10 miliona evra, kako ste to stekli“, kaže u razgovoru sa urednicima i novinarima „Blica“ Vladimir Ilić, direktor Poreske uprave.
Koliko će unazad morati da se dokazuje poreklo imovine?

- Reper je 1. januar 2003. godine kada je uveden Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Članom 186 tog zakona pozvani su građani koji poseduju imovinu preko 20 miliona dinara, tadašnjih 300.000 evra, da tu imovinu prijave. Limit od 300.000 evra postavljen je kao neki standard, suma koju je čovek za života mogao da zaradi iz redovnih primanja. A to su kuća ili stan, vikendica, auto, nešto para u banci, sve zajedno 200.000-250.000 evra. I to nije problem za Poresku upravu. U fokusu su bogatstva koja višestruko prevazilaze taj iznos.
I 2003. se pričalo o unakrsnoj proveri. Šta sad novo donosi taj pravilnik?

- Zakon jeste dao mogućnost da bude unakrsnih procena, ali ih nije bilo. Do sada nije urađen pravilnik o njegovoj primeni. Verovatno je bilo prioritetnijih stvari, fiskalne kase, PDV, itd.
Ali šta će vam pravilnik, ako vam i postojeći zakon omogućava da vršite provere?

- Pravilnik bliže uređuje kriterijume za sprovođenje unakrsne procene i vrlo jasno definiše postupak i način utvrđivanja poreske osnovice za oporezivanje bogatstava. Pravilnik daje adekvatan tretman povezanim licima, rodbinskim vezama. Sve je obuhvaćeno.
Zašto ste osnovicu za oporezivanje dohotka u 2006. snizili na 900 evra mesečno? Znači li to da ćete juriti girice i papaline, dok će somovi kapitalci opet ostati van domašaja?

- U Srbiji možda tri odsto građana zarađuje 900 evra. To je jako dobra plata.
Ne kažem da nije dobra plata. Ali zar je to bogatstvo koje treba oporezovati?

- Ti ljudi neće biti podvrgnuti unakrsnim procenama, već će samo na kraju godine platiti porez na dohodak građana i to samo na iznos preko tih 900 evra. A to je možda 15.000 dinara na godišnjem nivou.
Malo li je? Utisak je da kažnjavate ljude koji samo pristojno zarađuju.

- Prihod od godišnjeg poreza na dohodak građana je milijardu dinara. Snižavanjem osnovice budžet će prihodovati stotinak miliona dinara više, što je zanemarljivo.
Ako imamo zakon koji se tri godine ne primenjuje, šta nam garantuje da i pravilnik ne doživi istu sudbinu? Šta ćete konkretno preduzeti?

- Sve ćemo pohapsiti! (smeh) Šalim se. Pa, oporezovaćemo sve oni koji ne budu mogli da dokažu da za imovinu koju poseduju imaju pokriće u ostvarenim prihodima.
Koliko takvih ljudi ima?

- Moja gruba procena je da se radi o 15.000 do 20.000 ljudi koji poseduju imovinu preko 300.000 evra. To su sportisti, estrada, političari i, normalno, biznismeni.
Zašto je utaja poreza u porastu?

- Nije tačno.
Ali to govore vaši podaci.

- Ove godine smo bitno povećali broj otkrivenih utaja i insistiramo da se o tome javno govori. Radi se o ogromnim ciframa. Mi podnosimo krivične prijave, ali se gotovo ništa ne dešava. Pre nekoliko nedelja smo imali prvi put bezuslovnu zatvorsku kaznu od 4,5 godina za utaju poreza. Zato i želimo da te ljude stavimo na stub srama i da ukažemo pravosuđu da te slučajeve najozbiljnije procesuiraju. Utaja poreza je veliko društveno zlo, daleko veće od pljačke banaka i krađe automobila. Jer te pare su definitivno izgubljene za budžet i mi tu više ništa ne možemo.
Kolike su te pare?

- Nema pouzdane procene, ali iskustva iz zemalja u tranziciji govore da se je reč o sumi od pet do 10 odsto budžeta. Ako je bužet 400 milijardi dinara, onda je to oko 20 milijardi ili oko 250 miliona evra. Otprilike jedan agrarni budžet se izgubi utajom poreza. Toliko para ne može da se zaradi ni u jednoj drugoj vrsti kriminala.
Od poznatih krivičnu prijavu ste podneli jedino protiv Karića.

- Nije tačno, ima ih još.
Da ih ima, vi biste to objavili.

- Bez dokaza ništa ne može da se objavi. Iza ovih imena, koja možda nisu poznata, često stoje oni krupni igrači, ali se oni nigde ne pojavljuju. Teško je to dokazati jer ključnih igrača nema ni kao osnivača ni kao povezanih lica. Ni Karićevih potpisa nigde nije bilo, niti je bio ovlašćeno lice niti u jednoj od onih kompanija. A svi smo znali da on njima upravlja. Ali na sud se izlazi samo sa činjenicama.
Šta je sa tužbom protiv Bogoljuba Karića?

- To pitajte tužilaštvo.
Da li se neko raspitao otkud uplatiocu kaucije za Jocu Amsterdama 300.000 evra?

- Nije.
A ko je, osim novinara, trebalo da se raspita?

- Pa mogla je i Poreska uprava.
Pa što niste?

- Eh, pa to možete da me pitate za hiljadu stvari u Srbiji. Ja se nisam time bavio, ali, eto, može to i da se proveri.
Zovu li vas političari?

- Najviše sam imao poziva vezanih za fiskalne kase. Svi mi imamo neke omiljene restorane ili restorane koje drže naši prijatelji i to su bile intervencije tog tipa. Ali ja nikad nisam popustio. Restorani su zatvarani svima gde je za to bilo osnova.
A je li bilo pretnji?

- Imao sam u par navrata. Jednu sam pretnju prijavio MUP-u. Ali ja se ne plašim od onih koji prete, već od onih koji mi ne prete.
A šta je sa korupcijom u Poreskoj upravi?

- Ja sam ojačao grupu za unutrašnju kontrolu koja ima pune ruke posla. Za dve godine od kada sam direktor pokrenuto je preko 300 disciplinskih postupaka, a 15 ljudi je dobilo otkaz. Najćešće zbog izadavanja poreskih uverenja da neko ne duguje porez, a on duguje.
Da li za primenu pravilnika već imate spisak sumnjivih?

- To su svi oni koji imaju imovinu preko milion evra. Ja mislim da takvih ima preko 10.000. Ali ne treba očekivati ništa spektakularno. Važno je da se izvede nekoliko čistih slučajeva koji će doživeti sudski epilog za primer drugima. Jer naplata poreza nije dovoljna satisfakcija. Potrebna je i krivična odgovornost.

Izvor: Blic \ Branislav Krivokapić
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Go ahead, make my day

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1430
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Ja mislim da ovo treba zakljucati.... ovakva pitanja se ne spominju u demokratski uredjenim drzavama...

Cak mislim da su mnogo bitnija pitanja da li je seselj/djindjic srpski mucenik/heroj/izdajnik , da li je Sutanovac pobedio na prevaru, da li se Balasevic bavi politikom, da li voditeljka ima govornu manu...

Gde idu pare, pa to uopste nije vazno... Ko je jos video koristi od para?
IP sačuvana
social share
Go ahead, make your bed
Pogledaj profil Skype Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
državnim budžetom upravljaju lopovi onda ovi što rade gledaju da što manje plate,a ovaj isti što priča o ganjanju će za 5000 eura "na kafu" da proda pola države,tako da ništa od te priče nema  Smile
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Nasao ko da pita. Neka prvo on odgovori, odakle mu onolika stancuga od 250 kvadrata u "Silikonskoj dolini".
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Tjah! Onaj koji ima platu od 1200 evra nema vilu i jahtu, stedi da bi kupio dvosoban stan na periferiji. SPS vlada takvima sad natura poreze, a oni koji zaista imaju vile i jahte ne placaju nikakav porez, niti su bilo kome duzni da dokazuju poreklo svoje imovine. Srbija kao poreski raj za one koji su zaista bogati, a ubogoj raji se komad parizera otima iz ruke.
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15
PARE NA SUNCE!
Poreska uprava kreće sa kontrolom svih čija imovina prelazi 300.000 evra. U Srbiji ima oko 20.000 takvih bogataša

"Unakrsna procena imovine jedini način da se bogatašima postavi pitanje: Ako ste u poslednjih pet godina prijavili prihod od 100.000 evra, a vaša imovina vredi 10 miliona evra, kako ste to stekli?!"

BEOGRAD - Direktor Poreske uprave Vladimir Ilić najavio je da će uskoro početi kontrola prihoda svih čija imovina prelazi vrednost od 300.000 evra! On je kazao da u Srbiji ima oko 20.000 ljudi čija imovina prelazi tu cifru i precizirao da u tu grupu spadaju "sportisti, estrada, političari i, normalno, biznismeni". Ilić je dodao da će sledeće nedelje biti usvojen pravilnik o unakrsnoj proceni imovine i da je to jedini način da se bogatašima postavi pitanje: "Ako ste u poslednjih pet godina prijavili prihod od 100.000 evra, a vaša imovina vredi 10 miliona evra, kako ste to stekli?!" Direktor Poreske uprave procenjuje i da u Srbiji ima više od 10.000 ljudi koji imaju imovinu vrednu milion evra!
Na tapetu Jelašić, Baki, Karić...
Tako će se, dakle, na tapetu Poreske uprave konačno naći i guverner NBS Radovan Jelašić, koji će najzad morati da objasni kako je za 360.000 evra kupio luksuznu vilu sa 15 ari placa na Dedinju. On, međutim, juče nije hteo da bilo šta kaže na ovu temu.
Poreznici će sigurno zakucati i na vrata socijaliste Zorana-Bakija Anđelkovića, čija kuća u Diplomatskom naselju na Banovom brdu vredi taman onoliko koliko treba za poresku istragu. Međutim, Anđelković ne vidi sebe u ovoj grupi bogataša.
- Tvrdnje da ja imam imovinu od 300.000 evra treba prvo proveriti, pa ih onda iznositi u javnost. Upozoravam da je ona najavljivana i pre 20 godina, pa se nije dogodilo ništa. Naravno, podržavam tu akciju. Treba da se plati! Pa, to je prirodno! Gde još ima zemlja u kojoj se ne plaća porez?! Ako neko kupi kola za 150.000 evra, letuje na Kajmanskim ostrvima, a ne radi ništa, valjda mora da položi račune i objasni odakle mu pare za toliki luksuz - kaže Anđelković, čija mama je vlasnik Radija S sa nacionalnom frekvencijom.
- Ljudi moji, pa to je preduzeće, ono ostvaruje dobit i plaća poreze i doprinose. Kako bilo ko može to da meri s likovima koji imaju milione evra, a nigde nemaju nikakav posao - kaže Anđelković.
Verovali ili ne, ali akciju Poreske uprave podržava i zamenik predsednika PSS-a Dragomir Karić, rođeni brat trenutno najpoznatijeg begunca od zakona, Bogoljuba Karića.
- Odlična stvar! Oduševljen sam, ali samo da ne bude opet "tresla se gora, rodio se miš" i da, ponovo, ceh ne plati jedna ili dve porodice. Setite se samo one priče o ekstraprofitu. Samo ga mi Karići platismo i niko ga više ne pomenu! I tada smo mi Karići prikazali sve naše prihode i oni su obelodanjeni javnosti, iako procedura nalaže da ostanu u strogoj tajnosti - podseća Karić. On poručuje direktoru Poreske uprave da bi bilo najbolje da akciju započne iz svog dvorišta.
- Neka on najpre krene od sebe, svog brata i svojih partijskih drugova iz G17 Plus. Pa kada to završi, neka nastavi sa svima ostalima i neće biti nikakvih problema. Ja sam prvi za to da se pokaže koliko ko ima i kako je stekao, jer ćemo mi Karići to dokazati mnogo lakše od onih koji zvanično prijavljuju 700 evra, a nose najskuplja odela i voze najnovije modele limuzina - tvrdi Dragomir Karić.
Drakulić: Čekam poreznike
Da se ni biznismeni ne plaše najave direktora Poreske uprave Srbije potvrdio je i Zoran Drakulić, vlasnik firme "Ist point", bivši funkcioner DSS-a i jedan od žestokih kritičara ministra finansija Mlađana Dinkića.
- Mogu da poručim: Samo napred! Međutim, plašim se da će se kola opet slomiti na onim najmanjima. Što se mene tiče, samo neka izvole. Ja se Mlađana Dinkića i njegovih ne plašim, samo se nadam da će prekontrolisati i njega i guvernera Jelašića, na primer... - kaže Drakulić za Press.
G. Đogić

Era: Ne plašim se poreznika

Pevač Era Ojdanić čija imovina, kako sam kaže, prelazi sumu od 300.000 evra, ne strepi što će uskoro biti predmet kontrole poreskih inspektora. On kaže za Press da će lako dokazati kako je stekao svaki dinar.
- A ja, što bih se ja plašio?! Pa sve što imam, stekli smo moj deda, otac i ja, radeći 40 godina. Ja sam kuću napravio davno, a motel na Ibarskoj magistrali sam kupio pre 25 godina. To što sam ga renovirao ne treba da čudi nikoga, jer sam na tom objektu zaradio dovoljno da ga adaptiram - kaže za Press popularni Era, koji dodaje da ga ova akcija podseća na "Titovo vreme", odnosno akciju "imaš kuću, vrati stan!"

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
Sedišta se tresu u njihovom Mercedesu od straha, moš mislit  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49776
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
zavist ljudska je jedna od najgorih srpskih mana.

ljudi koji imaju vile i jahte najbolje znaju od kuda im.
« Poslednja izmena: 18. Jul 2006, 19:48:06 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
E sad mi je definitivno jasno da je G17 krenuo u izbornu kampanju. Smile
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 04:41:39
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.094 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.