IN < - Buš i zvanično započinje drugi mandat - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Buš i zvanično započinje drugi mandat
Inauguracija uz 13
hiljada policajaca
Samo za dodatne mere obezbeđenja namenjeno je 17 miliona dolara

VAŠINGTON - Centar Vašingtona, dan uoči druge inauguracije predsednika SAD Džordža Buša, pretvorio se u virtuelnu tvrđavu, sa dosad neviđenim obezbeđenjem. Celodnevnu ceremoniju obezbeđivaće 13.000 policajaca i vojnika, vojska je spremna da reaguje u slučaju napada biohemijskim oružjem, a snajperisti su raspoređeni po krovovima.

Istovremeno, sve aktivnosti biće praćene najsavremenijom video-tehnologijom iz prostorije čija lokacija nije poznata javnosti. Policiji i vojsci je naloženo da posebno paze na demonstrante, jer se ne želi ponavljanje prošle inauguracije, kada je predsednička limuzina bila gađana jajima.

Predviđa se da će danas, kako prenosi Glas Amerike, oko pola miliona ljudi proći kroz detektore metala. Troškovi organizacije mnogobrojnih zabava i parade biće pokriveni privatnim donacijama, ali će vlasti u Vašingtonu za dodatne mere obezbeđenja izdvojiti 17 miliona dolara. Zaposleni u vladinim institucijama juće nisu radili, što je državu koštalo dodatnih 85 miliona dolara.

Veliki trošak za svečanost u trenutku kada je država i dalje u ratu, a svet suočen sa posledicama humanitarne katastrofe u Aziji - ne doživljava svako u Americi kao umesan čin. Među takvima je Sindi Sihan, koja je izgubila sina u Iraku i koja smatra da je ovo pogrešno vreme za slavlje. Vlasnik NBA tima Meverkis iz Dalasa, Mark Kjuban je na svom veb sajtu pozvao da se ceremonija ne održi. Ali, Trejsi Smit iz odbora za predsedničku inauguraciju kaže da će tokom cele sedmice posebna počast biti odavana upravo mladićima i devojkama u uniformi i da će se slaviti ideal zbog koga se oni bore.
   
      

Većina za skromniju svečanost

Nekoliko dana pre inauguracije, 66 odsto anketiranih građana SAD reklo je da bi volelo da vidi skromniju ceremoniju od one koja se priprema i na koju predsednik namerava da potroši 40 miliona dolara. S druge strane, 55 odsto učesnika u anketi reklo je da misli da će Buš bolje obavljati svoju dužnost u okviru drugog mandata, dok je skeptičnih bilo 29 odsto.
      
      
      
   

Buš, potpredsednik Dik Čejni i ministar odbrane Donald Ramsfild odali su juće u Vašingtonu, dan uoči inauguracije, počast ratnim veteranima i poginulima u ratu u Iraku.

Iako je američki predsednik Džordž Buš pobedio na izborima i dobio drugi mandat, nisu svi Amerikanci spremni da odobre sve njegove postupke, a posebno ne one u Iraku, pokazala je najnovija anketa dnevnika Vašington post i TV stanice Ej-Bi-Si. Buša, naime, sada podržava 52 odsto ispitanika, a među predsednicima biranim za drugi mandat u poslednjih 50 godina, samo je Ričard Nikson imao lošiji rejting.

Prema rezultatima ankete, 58 odsto Amerikanaca ne slaže se sa načinom na koji je Buš postupio u Iraku, a 55 odsto anketiranih smatra da nije vredelo pokrenuti rat. Više od 60 odsto ispitanika smatra da je stanje u Iraku najvažnije pitanje koje stoji pred Bušovom administracijom, ali polovina svih anketiranih smatra da se, dugoročno gledano, bezbednosna situacija u SAD posle rata nije poboljšala, što je bila jedna od glavnih Bušovih postavki pre početka vojne interve
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo