Britanci upali u irački zatvor u Basri Oslobođeni pripadnici SAS-a
Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dvojica britanskih vojnika, čije je hapšenje dovelo do britanskog napada na policijsku stanicu u Basri, oslobođena. Brigadni general Džon Lorimer je izjavio da je vojnike držala šiitska milicija, iako ih je prvobitno uhapsila iračka policija.
Guverner Basre Muhamed al Vaili izjavio je da su vojnici verovatno bili na tajnom zadatku kada su uhapšeni, navodno zbog ubistva jednog i ranjavanja drugog iračkog policajca. Po iračkom zakonu, trebalo je da vojnici budu predati koalicionim vlastima, što se uprkos ponovljenim zahtevima nije dogodilo. „Imao sam razloga da pretpostavim da su životi mojih ljudi ugroženi i zato sam poslao snage ka policijskoj stanici u Basri da oko nje naprave kordon radi njihove bezbednosti“, izjavio je Lorimer, komandant 12. mehanizovane brigade u Basri. Razjarena gomila je napala te snage zapaljivim bombama i raketama. Jedno od vozila je buknulo, pa su vojnici morali panično da ga napuste. „Kasnije u toku dana sam saznao da su vojnici predati miliciji“, kaže dalje Lorimer. Naredio je svojim ljudima da zauzmu policijsku stanicu da bi se uverio da vojnici nisu unutra. Kad su saznali gde su prebačeni, izvršili su spasilačku akciju“ istakao je Lorimer.
Guverner Basre al Vaili je izjavio da je upad u policijsku stanicu, uz učešće deset vojnih vozila i helikoptera, predstavljao „varvarsku operaciju i akt agresije“. Britansko Ministarstvo odbrane je demantovalo beg 150 zatvorenika.
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.