Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Avg 2025, 16:11:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Borba za Mjesec  (Pročitano 2706 puta)
08. Feb 2006, 20:44:31
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Borba za Mjesec

Među znanstvenicima se razvila velika, ali i zdrava, kažu, rasprava oko toga trebaju li na Mjesec ići ljudi ili roboti te trebaju li ići na poznata ekvatorijalna područja ili u neistražene, ali sunčane polarne regije.   

Slična se rasprava vodila i tijekom pripremnih faza za misije Marsovih rovera, a glavno pitanje koje se postavlja je trebaju li se najprije roboti, a kasnije i misije s ljudskim posadama fokusirati na dobro poznata ekvatorijalna područja ili na obećavajuća, ali uvelike nepoznata polarna područja.

Nedavno je David McKay, glavni znanstvenik za astrobiologiju u NASA-inom Svemirskom centru Johnson u Houstonu, odaslao pismo namjere u kojem predlaže da barem jedno mjesto slijetanja bude u tamnim vulkanskim naslagama, zvanim piroklastični depozit, koje se uglavnom nalaze podalje od Mjesečevih polova.

Pretpostavlja se da su duboke naslage čestica ekstremno finih zrnaca bogate metalima koji bi se mogli iskoristiti za in situ proizvodnju.

"Osim sirovina", kaže McKay, "generalna je prednost što proizvodnja kisika i vodika iz lunarne piroklastike može biti značajnije jeftinija i jednostavnija nego iz bilo kojeg drugog Mjesečevog izvora".

A ti bi elementi mogli biti ključni za održavanje života i proizvodnju goriva za dobivanje energije.

Pravi raskol
Ipak, mnogi istraživači tvrde da bi polarna područja morala biti top-prioritet. Veliki broj trenutnih i planiranih orbitalnih misija lako popuni neznanje o tim područjima. NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter, koji bi trebao biti lansiran krajem 2008., dizajniran je za potragu za resursima po čitavom Mjesecu, a kasnije bi misije samo mogle potvrditi njegove nalaze.

"Znanstvena zajednica za istraživanje Mjeseca zaista je podijeljena oko mjesta budućih slijetanja", kaže Butler Hine, zamjenik menadžera Programa Robotic Lunar Exploration u Istraživačkom centru Ames u Kaliforniji.

"Pola znanstvenika kaže da su najinteresantnije mjesto polarna područja, dok druga polovica tvrdi da su to ekvatorijalna područja", kaže on. "No, moje je predviđanje da će prvi landeri ići u polarne krajeve Mjeseca."

Na karti su prikazana mjesta spuštanja misija Surveyor (žuto), Apollo (zeleno) i Luna (crveno), koja su uglavnom centrirana oko Mjesečevog ekvatora    

Vodena zamka
Drugi kažu da debata nije tako oštra. Lunarni i planetarni znanstvenik Charles Wood s Jezuitskog sveučilišta Wheeling, kaže da "izgleda da je trend da se ide na polove". A McKayevo pismo opisuje kao "osvježavajuću promjenu mišljenja".

Razlog više za istraživanje sjevernih polarnih područja pronađen je u mogućnosti da vodeni led s kometa možda leži smrznut u sjenovitim kraterima. Neke potencijalne sjenovite vodene zamke nalaze se blizu mjesta koje je gotovo stalno izloženo Suncu.

Teorija o vodenom ledu je dobila novi zamah podacima s Lunar Prospector Orbitera, koji pokazuju obilje atoma vodika na polovima. No, nitko pozdano ne zna je li taj vodik u obliku vodenog leda.

Neka svjetlo radi
"I bez povećanih razina vodika, više Sučevog svjetla je dovoljan razlog za ići na polove", kaže Ben Bussey, iz Laboratorija za primijenjenu fiziku Sveučilišta Johns Hopkins.

On je 2005. u magazinu Nature objavio tekst u kojem tvrdi da su podaci iz misije Clementine iz 1994. otkrili nekoliko mjesta visoko na zidovima kratera blizu sjevernog pola koja su tijekom ljeta stalno osvijetljena čitav lunarni dan, gotovo 29 zemaljskih dana.

"Polovi mogu biti najbolje mjesto za drugotrajniji boravak", kaže. "Svjetlo to omogućuje."

Znanstvenici vjeruju da horizontalni solarni paneli na polovima mogu skupljati Sunčevu energiju najmanje 75% vremena, dok bi oni na ekvatorijalnim područjima to mogli samo tijekom 14 dana, s 14 bi dana bili u potpunom mraku.

Računalni modeli pokazuju da temperatura na polovima varira do 10 stupnjeva oko -50°C, dok temperature na Mjesečevom ekvatoru fluktuiraju između -180 i 100°C.

Više:
Lunar Reconnaissance Orbiter
NASA Ames Research Center
Clementine, Strategic Defense Initiative Organization and NASA

IskonInternet   
07.02.2006.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Ljubav ljudi

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 116
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 5.01
Je li urbanizovan? Kupio bi' jedan plac, ne trazi 'leba!  Smile
IP sačuvana
social share
Franc Herbert
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Ljubav ljudi

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 116
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 5.01
Posto vidim, da mi niko ne odgovara na pitanje, koje je , ruku na srce, postavljeno kao da nema blage veze sa zivotom, izgleda, da cu morati da budem ozbiljniji.
Naime, posto je Mijesec jos uvijek nenaseljen, on, samim tim, nema ni titulara koji ga posijeduje. Moje "komicno" pitanje, imalo je za cilj da isprovocira postove na tu temu, ali posto nije, ponovo "bacam rukavicu u lice" svima koji zele, na saljiv ili ozviljan nacin, da diskutuju o tome.
PS. zamislite Mijesec za 100 godina? ili 200?  Smile
IP sačuvana
social share
Franc Herbert
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

od juče mi se život promenio za 360 stepeni

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 10121
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
mob
Samsung 
Mislim da je neka američka kompanija pre par godina počela sa prodajom placeva na mesecu.
IP sačuvana
social share
Ne radim brzo, al' zato radim nekvalitetno                         
Život nas uči su ljudi mnogo manje rđavi nego što se misli, ali i da su mnogo gluplji nego što je moguće i uobraziti.
Pravopis srpskog jezika
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.52
Mislim da je neka ameri�ka kompanija pre par godina po�ela sa prodajom placeva na mesecu.

Kako mozes da prodajes nesto sto nije tvoje?! Odakle toj kompaniji mesec?! Kad je kupila?!
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sta reci!!!!!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 18675
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
Mislim da je neka američka kompanija pre par godina počela sa prodajom placeva na mesecu.

hehehhehhe budalastine
IP sačuvana
social share
....................................
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 10121
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
mob
Samsung 
Mislim da je neka ameri�ka kompanija pre par godina po�ela sa prodajom placeva na mesecu.

Kako mozes da prodajes nesto sto nije tvoje?! Odakle toj kompaniji mesec?! Kad je kupila?!

Pa zar je to bitno što nije njihovo, bitno je da su komercijalizovali ideju.
IP sačuvana
social share
Život nas uči su ljudi mnogo manje rđavi nego što se misli, ali i da su mnogo gluplji nego što je moguće i uobraziti.
Pravopis srpskog jezika
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 10121
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
mob
Samsung 
Ako ste zainteresovani za kupovinu.

http://www.lunarlandowner.com/
IP sačuvana
social share
Pravopis srpskog jezika
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.52
Dobro, hoce neko da kupi plac na Marsu? Evo ja cu da mu prodam Smiley
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 10121
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.52
mob
Samsung 
Pa nisu naivni oni što prodaju nego oni što kupuju.
Ajd' kolko košta...
IP sačuvana
social share
Pravopis srpskog jezika
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.52
Zavisi da li ces parcelu sa pogledom ili ne Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 10121
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.52
mob
Samsung 
Naravno da hoću sa pogledom, za šta me ti smatraš...  Smile
IP sačuvana
social share
Pravopis srpskog jezika
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Ljubav ljudi

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 116
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 5.01

Ja bih uzeo na tamnoj strani, ne podnosim dnevnu svijetlost.
A i citao sam negdije, da bi ljudi na Mijesecu zivjeli duze (znatno duze, duplo), pa da se zbog toga odlozila gradnja prve svemirske stanice na drugom nebeskom tijelu, planirana za pocetak 2020. godine.
Ako neko zna nesto vise, neka javi!   
IP sačuvana
social share
Franc Herbert
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Avg 2025, 16:11:34
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Mjesec Borba

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.