Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Blizanci u dve materice  (Pročitano 1382 puta)
31. Okt 2005, 12:30:38
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Blizanci u dve materice

LONDON - Jedna Engleskinja pobila je sve rekorde kada je rodila blizance koje je nosila u svoje dve materice. Kler Majls (35) rođena je sa vrlo retkom anomalijom, odnosno sa dve materice koje su dvostruko manje od obične, zbog čega su joj lekari rekli da najverovatnije nikad neće moći da iznese trudnoću.

Ona je jedna od 70 žena na svetu za koje se zna da su zatrudnele u dve materice od 1905. godine i samo jedna od pet žena u Britaniji za poslednjih 50 godina koja je rodila žive bebe. Njeni blizanci, Noa Henri iz desne materice i Mejzi Rouz iz leve materice, rođene su carskim rezom 8. juna ove godine i danas su napredne bebe.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Bla, truc...

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 20
Zastava Novi Sad
Freaky stuff   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Britanka Kler Majls, koja ima retku anomaliju, ipak uspela da se porodi

Blizanci iz dve materice

Žena rođena s dve materice uspela je da donese na svet zdrave blizance. Šanse za tako nešto su milion prema jedan. Kler Majls je jedna od pet Britanki s ovom retkom anomalijom koje su u proteklih 50 godina rodile zdrave dvojke i jedna od 70 žena koje su u proteklih sto godina začele u obe materice.

Ova tridesetpetogodišnjakinja ima genetski poremećaj koji pogađa jednu u 1.000 žena. Rođena je s dve potpuno zasebne materice, od kojih je svaka upola manja od normalne. Po tvrđenju stručnjaka, blizanačke trudnoće kod takvih žena su izuzetno retke, a preživljavaje beba je još ređe. Plod obično preraste matericu u kojoj se razvija, tako da se ona rasteže do pucanja, što dovodi do opasnog prevremenog porođaja ili smrti u majčinoj utrobi.

Gospođa Majls i njen suprug Dejvid (34) bili su zapanjeni kada su saznali da je ona čeka dvojke. Priča o dvojkama, koje se zovu Noa i Mejzi, biće tema televizijskog dokumentarca koji se trenutno snima.

Kod Kler Majls iz Eksetera u Devonu ustanovljeno je još kao tinejdžerki da ima dve vagine i dva grlića materice. Hirurzi su joj izmenili vaginu i grlić, ali su materice morale da ostanu razdvojene. Lekari su je upozorili da verovatno nikada neće moći da ima dece. Ali je mlada žena uvek verovala u čudo. I zaista, ubrzo posle venčanja u septembru prošle godine otkrila je da je trudna. Dr Bob Lou, ginekolog i pionir vantelesne oplodnje u Škotskoj pre 20 godina, kaže: „Novinari vole čuda. Ovoga puta čudo se zaista desilo.“ Zatim je dodao: „Žive dvojke u ovakvim okolnostima su izuzetno retke. Za 40 godina, koliko sam akušer, video sam samo šačicu takvih slučajeva.“

Sreća Kler Majls bila je pomućena posle ultrazvuka u 28. nedelji. Ispostavilo se da Noa rasteže svoju matericu, a u 29. nedelji stvari su se još više iskomplikovale kad joj se napravio krvni ugrušak. Ubrzo je prebačena u bolnicu s kontrakcijama u desnoj materici, u kojoj je rastao Noa. Njen lekar Majls Tejlor se nadao da će je poroditi u 36. nedelji carskim rezom. On je rekao: „Bebe mogu da prežive i posle 29. nedelje, ali im pluća nisu potpuno formirana.“

Na kraju se ipak sve dobro završilo i Kler je imala carski rez u 36. sedmici. Bebe su ukupno težile nešto ispod četiri i po kilograma. Zapanjujuće je da su bebe rođene s nekoliko minuta razmaka 8. juna. One tehnički gledano i nisu dvojke pošto su verovatno začete u različito vreme. Ali tehnička pitanja ne brinu njihovu majku koja je izjavila: Mislila sam da nikada neću biti majka. Sada imam dva čuda.“ Bebe su dva dana bile na intenzivnoj nezi, a majka je tek posle toga mogla da ih uzme u naručje. „Bilo je veoma teško. Gledala sam sve druge majke s bebama, a ja nisam imala moje. Prvo sam zagrlila ćerku. Bilo je neverovatno.“

CDC/JS
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Bla, truc...

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 20
Zastava Novi Sad
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.