Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Besplatni zagrljaji za stidljive Japance  (Pročitano 651 puta)
03. Maj 2007, 10:59:10
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8234
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Nokia N86
Grupa japanskih studenata pokrenula je neobičnu kampanju deljenja besplatnih zagrljaja na ulici sa ciljem da svoje sunarodnike izvuku iz stidljivosti i zatvorenosti.

Kampanja je inspirisana "pokretom" koji pokrenuo Australijanac Huan Man koji je u Sidneju stojeći pored transparenta sa natpisom "besplatni zagrljaji" delio zagrljaje svima koji su to poželeli. Ideja je posredstvom interneta dobila pristalice u celom svetu i prerasla u pravi mali pokret.

Japanski studenti svakog vikenda zaposedaju četvrt Harajuku koja je veoma popularna medju mladim Japancima, ali i turistima.

Fizički kontakt medju Japancima koji važe za stidljiv narod veoma je redak, zbog čega žitelji Tokija akciju "besplatni zagrljaj" doživljvalju kao iznenadjenje pa čak i kao neprijatnost. Mnogi pitaju da li je reč o nekoj sekti. Za razliku od domaćina, strance sve to veoma zabavlja i oni se u mnogo većem broju prepuštaju igri, prenose agencije.

Inicijator akcije je Saki Inue (22) koja kaže da je odlučila da je pokrene po povratku iz Los Andjelesa gde je provela godinu dana. Ona ističe da joj je po povratku u Japan nedostajao fizički kontakt sa ljudima.

"Kad sam se vratila bila sam veoma deprimirana. Nisam se dobro osećala. Ljudi su mi se činili tako hladni, tako ravnodušni. Osmeh i bliskost sa ljudima na koje sam navikla u SAD veoma su mi nedostajali", objasnila je ona.

Zagrljaji ne čine deo japanskih običaja. Rukovanje je mnogo raširenije ali se još uvek smatra zapadnjačkim običajem koji je prihvaćen pre svega u krugovima poslovnih ljudi.

Komentarišući neobičnu studentsku inicijativu, psiholog iz Tokija Ori Šimuzu izjavila je da je javno izražavanje nežnosti prirodna i zdrava želja koja bi Japancima mogla samo da čini dobro.
"Samo milovanje majke kod odojčeta izaziva osećaj zaštićenosti, sigurnosti i prihvaćenosti. Efekat je isti i kad su u pitanju odrasle osobe", navela je ona.

Ori Šimuzu je izrazila sumnju da bi ackija "besplatni zagrljaj" mogla da bude dugoročno rešenje, ali je ocenila da bi ti fizički kontakti mogli pozitivno da utiču na fenomen nasilja i na stopu samoubistava u Japanu koja je medju najvećim u svetu.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1490
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple iPhone 4S 16GB
to ce kod nas stajati ljudi sa tablom ---> zagrljaj 50din    Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.