Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 08:47:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Energija koja će uništiti svemir  (Pročitano 643 puta)
12. Maj 2009, 21:59:37
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 31625
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Nokia 6120
U budućnosti će sila koju astronomi zovu "energija tamne materije" rastegnuti svemir do granica van mogućnosti detekcije, a galaksije, zvezde i planete bežaće oku naučnika brže od brzine svetlosti. Kada astronomi u dalekoj budućnosti pogledaju u nebo, pomisliće da smo mi Zemljani usamljeni u svemiru. Čak ni najosetljivijim detektorima budući naučnici neće moći da posmatraju ostatke radijacije posle Velikog praska, neće moći da proučavaju udaljene galaksije niti da vide daleke objekte.

"Ništa se ne može kretati kroz prostor brže od brzine svetlosti, ali prostor, barem koliko mi znamo, može da radi 'šta god hoće', izjavio je kosmolog Lorens Kraus (Lawrence Krauss) s Državnog univerziteta u Arizoni na sastanku Američkog udruženja za napredak nauke (American Association for the Advancement of Science - AAAS) koji je održan u Čikagu. Naučnici su otkrili, nastavlja Kraus, da se neka područja svemira kreću brže od svetlosti i bez pomoći tamne energije. "Kada se to dogodi, prostor sa sobom nosi i sve objekte u sebi, slično surferima na talasima. Svetlost tih zvezda ne može doći do nas, što će dovesti do toga da će svemir nestati pred našim očima", objasnio je Kraus.

Ali, nema razloga za paniku, jer će, prema trenutnoj proceni brzine širenja, do mračnog doba doći tek kroz 50 milijardi godina. Tada će Sunce već odavno biti mrtvo, kao i Zemlja, ali naša civilizacija će skoro sigurno kolonizovati druge planete naše galaksije. "Sasvim je razumno očekivati da će u to doba neke druge civilizacije, ne toliko različite od naše, nastanjivati naš svemir, ali on će biti prazan i crn", napominje Kraus. Istraživači koji tragaju za uzrokom ove fascinantne prirodne pojave koja pomalo razvlači nama poznati svemir uvereni su da su ipak pronašli "krivca" za ovu pojavu - gravitacione talase. Smatraju da su oni sakriveni u pozadinskom zračenju koje je zaostalo od Velikog praska.

"Mislim da ćemo u sledećoj deceniji saznati možemo li uopšte otkriti gravitacione talase, pa se tek onda pozabaviti njima", izjavio je Alen Gut (Alan Guth), s Instituta tehnologije u Masačusetsu (MIT). Tokom aprila Evropska svemirska agencija bi trebalo da lansira Plankov teleskop, kojim će početi proučavanje pozadinskog zračenja. Do rešenja ove svemirske zagonetke naučnici će možda doći i korišćenjem CERN-ovog velikog hadronskog sudarača nedaleko od Ženeve. "Živimo u vrlo zanimljivom dobu i prvi put to možemo i empirijski da potvrdimo", zaključio je Kraus.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4006
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Veoma zanimljivo. Smile
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.9
mob
Sony xperia
Citat
da se neka područja svemira kreću brže od svetlosti
Jos od kada na nekoj temi rekoh, kako su 21 naucnika dobili najvecu nagradu u Americi,za fiziku, jer su otkrili galaksije na rubu Svemira koje se krecu brze od C.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 1800
AU  Smile

This is bad... Mada, opet, pitanje je da li je to tačno. Još uvek su sve to pretpostavke.

Kad bi stvarno bilo tako, jedino bi nam preostalo da izumemo vremeplov pa da celu civilizaciju konstantno vraćamo u neko 'zlatno doba' svemira i tako večno živimo u prosperitetu... NOT  Smile
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 08:47:46
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.078 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.