Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Počinje snimanje prvog srpskog filma o paklu Jasenovca  (Pročitano 553 puta)
21. Feb 2012, 08:44:35
Moderator
Legenda foruma

Before all else, be armed.

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
Zastava Beograd, Mirijevo
Browser
Mozilla Firefox 3.6.27
mob
HTC Smart
Glumac i producent Tihomir Stanić najavljuje da će na proleće početi snimanje filma o sudbini Diane Budisavljević, žene koja je spasla 12.000 dece od ustaškog noža.

Krajem maja će, ako sve bude teklo po planu, pasti prva klapa igranog filma o Jasenovcu, dugogodišnjeg projekta glumca i producenta Tihomira Stanića. U toku je pisanje scenarija za film koji će govoriti o sudbini Diane Budisavljević, žene koja je spasla 12.000 dece iz pakla Jasenovca.

Stanić kaže za Press da je ovaj projekat započeo odgovarajući na želje mladih ljudi koji su mu rekli da bi voleli da vide film o najvećem koncentracionom logoru na balkanskim prostorima.

- Odrastao sam u tom kraju, a u vreme dok sam bio umetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske mladi ljudi, deca mojih prijatelja, pitali su me zašto nema takvog filma, i ja sam rekao da ću izgleda ja morati da snimim taj film - govori Stanić.

Bez  propagande

Tihomir Stanić kaže da je u osnovi te priče na kojoj radi već godinama priča o Diani Budisavljević, ženi koja je spasla 12.000 dece iz pakla Jasenovca. Priča o hrabroj Austrijanki, supruzi zagrebačkog lekara Julija Budisavljevića, u filmu će biti ukrštena sa sudbinom spasene dece i pričom sestre koja još traži brata koji ne zna svoj identitet jer je Ozna 1945. godine od Diane Budisavljević oduzela kartoteku dece logoraša.

On je rekao da je shvatio da je najbolji način da se prikaže zlo Jasenovca - postavljanje zla u oštar kontrast sa dobrotom:

- Fascinirala me je velika akcija Diane Budisavljević. Ona je iz čiste dobrote rizikovala svoj bezbedni život, blagostanje, sve što je imala, da bi se suprotstavila zlu. Iako postoje neke sličnosti ovog projekta sa Spilbergovom „Šindlerovom listom", ima i velikih razlika. Šindlera je Izrael proglasio za pravednika, dok je Diana Budisavljević u vreme kada sam počinjao rad na projektu bila bez maltene ikakvog priznanja - kaže Stanić.

On dodaje i da film koji govori o Jasenovcu ne može i ne sme biti propagandni film:

- To će biti priča o zaboravljenoj humanoj akciji i samo će jako zlonamerni ljudi moći da ga proglase za propagandu. Kada se snima film, čiste namere su garancija dobrih preduslova da propagande neće biti. Ja ne verujem da je Anđelina Džoli imala nameru da pravi propagandni film. Međutim, jako je neobično, i bez presedana, da se pre projekcije nekog filma na platnu pušta uputstvo rediteljke za gledanje filma - rekao je producent i glumac.

Stanić kaže za Press da se film nalazi još uvek u fazi idejne razrade i da ni scenario još nije završen. Paralelno sa radom na scenariju, u toku je i „sondiranje" potencijalnih sponzora filma, a autor kaže da je svuda naišao na pozitivan odziv:

Jasenovac protiv 'Devičanskog izvora'

O stradanju logoraša u Jasenovcu do sada je snimljen samo jedan igrani film. „Deveti krug" slovenačkog režisera Franca Štiglica bio je maestralna studija života i smrti u Hrvatskoj pod kvislinškom upravom. Film je čak bio i nominovan za Oskara za najbolji film izvan engleskog govornog područja 1961. godine i izgubio je od više nego dostojnog rivala: Oskara je osvojio Ingmar Bergman za film „Devičanski izvor".

- To će biti priča o zaboravljenoj humanoj akciji i samo će jako zlonamerni ljudi moći da ga proglase za propagandu. Kada se snima film, čiste namere su garancija dobrih preduslova da propagande neće biti. Ja ne verujem da je Anđelina Džoli imala nameru da pravi propagandni film. Međutim, jako je neobično, i bez presedana, da se pre projekcije nekog filma na platnu pušta uputstvo rediteljke za gledanje filma - rekao je producent i glumac.

Stanić kaže za Press da se film nalazi još uvek u fazi idejne razrade i da ni scenario još nije završen. Paralelno sa radom na scenariju, u toku je i „sondiranje" potencijalnih sponzora filma, a autor kaže da je svuda naišao na pozitivan odziv:

Dianina lista ..... Diana Budisavljević je bila Austrijanka, supruga zagrebačkog lekara

- U ovom trenutku se još pravi scenario, film se, takoreći, nalazi u fazi pretprodukcije. Još nisam zvanično nikome uputio molbu da materijalno pomogne film i umesto toga sam se okrenuo stvaranju povoljne opšte klime za jedan takav zahtev. Zadovoljan sam zbog toga što niko kome sam rekao da će film biti snimljen nije negativno reagovao na tu ideju, što mi daje veru da ću uspeti da ga snimim - rekao je Stanić.

Kusturica podržao film 

Iako film nije ušao u fazu aktivne produkcije, već postoje poluzvanične najave da će njegovo snimanje biti shvaćeno kao prvorazredni državni zadatak sa obe strane Drine.

- Mi želimo još jednom da potvrdimo izjave predsednika Tadića i Dodika da je neophodno snimiti film o Jasenovcu. Kad budemo imali zrelu ideju i scenario i kvalitetnu glumačku ekipu, RS će u finansirati jedan takav film - rekao je ranije Anton Kasipović, ministar kulture RS.

Reditelj Emir Kusturica kratko je kazao da podržava snimanje ovakvog filma.

- Potrebno je razviti sliku o Jasenovcu i svakako bi bilo dobro snimiti tako nešto - izjavio je Kusturica.

Film o Jasenovcu namerava da snimi i Branko Lustig, producent čiji su filmovi „Šindlerova lista" i „Gladijator" ovenčani Oskarima. Lustig je kao dete odveden iz Osijeka u koncentracioni logor Aušvic, a neki njegovi rođaci završili su u Jasenovcu.

- Drži me to obećanje da prenesem svetu šta se dogodilo - rekao je Lustig, koji je u sve to uključio i istoričara Slavka Goldštajna i književnika Miljenka Jergovića. Početak snimanja filma najavljen je za ovu godinu. 

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.