Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Jul 2025, 15:11:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Baka golgeter  (Pročitano 660 puta)
23. Mar 2009, 12:53:06
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

useli se u moje srce,necu ti naplacivati kiriju...

Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 5530
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Nokia N95 8GB

Familija Savić iz takovskog sela Šilopaj čuvena je po tome što su se svojevremeno u njoj rađala ponajviše muška deca i što svi odreda vole fudbal. Mnogo malih muških glava bilo je u Savićima i u vreme kada je rođena Olivera - Kekina Savić (59), udata Dmitrović.
Stoga je razumljivo što je fudbal bio i ostao Oliverina omiljena igra, u kojoj se kasnije dokazala u dresu ženske fudbalske reprezentacije Jugoslavije.

"A šta sam mogla drugo da radim no da igram fudbal sa braćom? Imala sam petnaestoricu braće, koji su po čitav bogovetni dan jurili za loptom, delili se u dve ekipe i stalno im je jedan igrač nedostajao. Iako im je verovatno bilo krivo što i ja nisam muško, primali su me da i ja igram, ali u početku samo da budem na golu. Međutim, malo-pomalo, među braćom sam se nametnula kao najbolji fudbaler, pa su počeli da se grabe za koju ću ekipu da zaigram, a dešavalo se da se braća toliko zavade da raskrvare i noseve, onako, bratski", priča Kekina.

Ona kaže da nikada u životu nije imala lutku, ali je pocepala mnogo fudbalskih lopti. Za njen fudbalski talenat znalo je celo selo te je bilo samo pitanje vremena kada će obući dres lokalnog FK Partizan, koji se takmičio u seoskoj ligi. Prvi dres sašio joj je seoski šnajder Boško i u njemu je krenula u osvajanju fudbalske slave.

"Od 11 igrača u ekipi bilo je nas sedmoro-osmoro iz Savića, a među njima i ja. Tada sam, sasvim sigurno, bila jedina devojka u ondašnjoj Jugoslaviji koja je aktivno igrala fudbal. Ostale ekipe nisu znale da kod nas igra i jedna devojka, te je bilo raznih dogodovština, posebno kada su protivnički igrači saznali da treba da čuvaju žensko čeljade. A bila sam, bogami, stvarno najbolji fudbaler, i mogla sam s loptom i protivničkim igračima da radim šta sam htela. U Šilopaju to nikome nije bilo neobično, ali u drugim selima narod je dolazio na utakmice samo da bi gledao to 'fudbalsko čudo'".

Kako se i očekivalo, glas o fudbalskom umeću gimnazijalke Kekine, koja je odavno prevazišla lokalnu ligu, čuo se čak do Beograda, odakle su jednog dana došli neki ljudi i ponudili joj da igra za žensku fudbalsku ekipu Studentskog grada.

"To je bilo valjda 1970. Tri godine sam igrala za Studentski grad i donela mnogo titula. Naravno, moje fudbalsko umeće nije ostalo neprimećeno te sam pozvana u reprezentaciju Jugoslavije, a bilo je i ponuda iz Italije, što sam odbila. Ma, nisam mogla da ostavim Ljubivoja, mog nastavnika fizičkog, za koga sam se udala iz ljubavi i zato što je za mene bio čovek po meri. U međuvremenu sam se vratila u Gornji Milanovac i nastavila da igram u ženskom FK '1. oktobar' iz Čačka. Fudbalsku karijeru završila sam u 41. godini i veoma sam ponosna na sve što sam postigla", priča ova mlada baka - bivši golgeter.

A postigla je mnogo: bila je proglašena za najbolju fudbalerku SFRJ, igrala na Svetskom fudbalskom prvenstvu za žene u Italiji, proputovala svet, a zajedno s njom putovala su i njena deca jer je to bio njen uslov, upoznala mnoge ljude, među njima i Mocu Vukotića, koji je bio njen idol, primila opštinsko priznanje za životno delo i - dočekala penziju kao poštanska službenica. Sada, polagano, „počinje da troši starost koja je na pragu“.

Olivera Dmitrović sada podučava svoje unuke Uroša (5) i Lazara (4) driblinzima, a ponekad ode da odgleda utakmicu lokalnog kluba ili da u jedinoj seoskoj kafani odigra pokoju partiju tablića, preferansa ili remija. Sa svojim nastavnikom fizičkog i dalje živi u velikoj ljubavi, a jedino u čemu se ne slažu jeste to što je Ljubomir „neizlečivi“ šahista, a Kekina pasionirani kartaroš.

Olivera Dmitrović je davno okačila kopačke o klin, ali se veoma rado sveća svih fudbalskih događaja koji su joj, pored rađanja dece, obeležili život.

"Najmilije mi je bilo pred početak utakmice, mislim, razmena zastavica, pozdravljanje publike, a posebno mi je mila bila himna. E, tada sam, brate, prosto letela terenom i bila neuhvatljiva za protivnice. Svaka čast današnjoj himni, ali 'Hej, Sloveni' je obeležila moje fudbalske uspehe!"

Izvor:Mondo
IP sačuvana
social share
ako voleti znaci ziveti...onda voleti tebe znaci ziveti vecno....

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Jul 2025, 15:11:46
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.