Arheološki tim je pažljivim iskopavanjem dve džinovske glave na Uskršnjem ostrvu, otkrio da one imaju i tela koja se protežu nekoliko metara u dubinu, prenosi “Dejli mejl”.
Na Uskršnjem ostrvu, poznatom i kao Rapa Nui, ima oko 1.000 takozvanih moai statua, za koje je javnost do sada verovala da se radi samo o oblikovanim glavama i delimičnim torzoom.
Međutim, nedavno su arheolozi koji se u okviru projekta “Easter Island Statue Project” (EISP) bave proučavanjem zagonetnog lokaliteta, iskopali celi torzo sa rukama.
“Naš tim je otkrio torzo dve statue, visine sedam metara. Stotine, možda i hiljade posetilaca ostrva je bilo zapanjeno kada su videli da ove statue imaju i telo. Međutim, ono što je još važnije, jeste to što smo otkrili važne stvari o tehnikama drevnog graditeljstva na Rapa Nuiji”, izjavila je direktorka projekta Džo-En van Tilburg.
Ono što su oni, između ostalog, otkrili jeste da su moai statue podignute baš na tim mestima i da stoje na kamenim postoljima, te da je u njihovoj obradi korišćeno više različitih kamenih alatki, kamenja i konopaca.
Takođe su otkrili i da su u temelju statua bile izbušene rupe u koje su uglavljena debla sa konopcima kojima su statue podizane u vertikalni položaj.
“Pronašli smo velike količine crvenog pigmenta koje su možda korišćene za bojenje statua. Konačno, pronašli smo i urezani znak na jednom postolju koji verovatno predstavlja kanu. Na leđima statua se nalaze brojni petroglifi (crteži na kamenu), koji takođe predstavljaju polinezijski kanu ili vaku. Pretpostavljamo da postoji jaka veza između tih simbola i identiteta tvorca statue, ili onih kojima je ona pripadala”, rekla je Van Tilburgova.
Za Moai statue, koje su i zaštitni znak zabačenog Uskršnjeg ostrva, nije najjasnije ko ih je, kada i zašto izgradio, ali se pretpostavlja da su stare između 400 i 1000 godina.
Uskršnje ostrvo je otkriveno 1722. godine, a 1888. pridodato je Čileu kao najbližoj državi.
Dr. Manhattan: Razočarao si me, Adriane. Jako razočarao. Ponovno sastavljanje je bio prvi trik koji sam naučio. Nije ubilo Ostermana. Zar si stvarno mislio da će ubiti mene? Hodao sam po površini sunca. Svedočio sam događajima tako sitnim i tako brzim da bi se jedva moglo reći da su se dogodili. Ali ti, Adriane, si samo čovek. Najpametniji čovek na svetu, mi ne predstavlja veću pretnju... Od najpametnijeg termita.
Sila Boga ne moli. Dno nema granice, uvek moze gore. Svi imaju pocetak kraja. Na pitanje ide odgovor. U zivotu uvek ima ono "ali". Papir trpi svasta. Nista vise a ni manje. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Svet je jedno globalno selo. Istorija se nastavlja, II deo. Svi su krivi dok se ne dokaze suprotno. Vetar duva, sljive padaju. (Erozija vetra) ... Sini munjo, udri grome. (Elektricno praznjenje) CQ mod pesma
Sila Boga ne moli. Dno nema granice, uvek moze gore. Svi imaju pocetak kraja. Na pitanje ide odgovor. U zivotu uvek ima ono "ali". Papir trpi svasta. Nista vise a ni manje. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Svet je jedno globalno selo. Istorija se nastavlja, II deo. Svi su krivi dok se ne dokaze suprotno. Vetar duva, sljive padaju. (Erozija vetra) ... Sini munjo, udri grome. (Elektricno praznjenje) CQ mod pesma
Јок ја мислио Шоне.. Знам да су људи ал' ми је то невероватно..Још у то време..
Znaci ti mislis da Shone nije ljud? Nema tu sta da ti bude neverovatno , oni su ziveli u to vreme, prilagodili orudja i oruzja, tezili da prevazidju svoja dotadasnja dosignuca.
Dr. Manhattan: Razočarao si me, Adriane. Jako razočarao. Ponovno sastavljanje je bio prvi trik koji sam naučio. Nije ubilo Ostermana. Zar si stvarno mislio da će ubiti mene? Hodao sam po površini sunca. Svedočio sam događajima tako sitnim i tako brzim da bi se jedva moglo reći da su se dogodili. Ali ti, Adriane, si samo čovek. Najpametniji čovek na svetu, mi ne predstavlja veću pretnju... Od najpametnijeg termita.
Impresivno je kako su ih podigli u vertikalu. Mada...ako je moguce napraviti piramidu i vudji ono kamenje na vrh...da , slazem se sa tobom.
Gledao sam u jednoj emisiji, gde kažu da je na Uskršnjim ostrvima je bilo drveće, (tačnije, celo ostrvo je u pocetku bilo natrpano drvećem), pa ne bi bilo čudno da su napravili neke drvene konstrukcije da bi podigli statue... Uopšte nisu bili nazadni... pravili su sve i svašta od drveta (dosta onih idola je od drveta).
Onda su počeli da sve više krče šumu... do momenta kada su posekli i poslednje drvo... i ostali zarobljeni na osrtvu, jer nije bilo više drvne građe za čamce... užas...
Sa jedne strane bili su pametni da osmisle kako da prenose kamene gromade, sa druge su bili jako glupi jer nisu predvideli posledice po svoje ostrvo i njihove živote.
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.