Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 21:50:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nekoliko pitanja.  (Pročitano 1293 puta)
05. Avg 2011, 15:43:18
Zodijak
Pol
Poruke 1
Browser
Opera 11.50
Pozdrav, kao prvo, srpski mi nije maternji jezik, pa mi gramatika lose ide.   Zivim u Americi, ucim njihovu istoriju ali se interestujem i za istoriju mog naroda.    Smile

Obzirom da mi niko ne moze odgovoriti ovde na ova pitanja, zamolio bih da mi neko odgovori, samo nemojte koristiti cudne reci jer to ne razumem.  

1) Kada pitam Srbe odavde gde su im bile dede/pradede oni obicno kazu u Partizanima i Cetnicima (njih je mnogo vise).   Ali sam cuo i za ZBOR Dimitrija Ljotica, kao neku posebnu vojsku, ali niko mi ne moze reci nista o njima ?

Koji ljudi i sa kojih prostora su bili u toj vojsci ? Da li su tamo isle pametne glave, neki nacitani ili ljudi sa sela ? I ko je iz naroda podrzavao Ljotica i Nedica, intelektualci, niza, srednja, visoka klasa?

2) Trenutno ucimo nesto oko politike, u glavnom kazu da su far right partije uzele veliki procenat u EU a u Srbiji navode da je to Nacionalni stroj? Da li je to tacno, ko su oni, sta su oni ? Ako podrzavaju hitlera zasto ih ne zabrane? Cime se oni uopste bave?

3) Ovo nije istorija, ali zamolio bi moderatora da ostavi ovde:
Kakvo je stanje u Srbiji, da li je zaista tako lose? Ja sam pricao sam bratom, on kaze da nije lose koliko narod nece da radi, da su se svi ulenili i da samo sede po kafeima?

4) Sta je to svetosavski nacionalizam?

Pozdrav za celu Srbiju iz Miamia.    :D
« Poslednja izmena: 05. Avg 2011, 15:53:41 od Deni_Fl »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2834
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.107
mob
Nokia 
U principu odgovore na ova pitanja mozes pronaci i na wikipediji i na raznim sajtovima. Evo ukratko

1. Zbor je bio jugoslovenski fasisticki pokret nastao pre drugog svetskog rata koji nikad nije zaziveo u narodu, nama je bio mnogo privlacniji komunizam. Od Zbora posle nastaje srpski dobrovoljacki korpus (SDK) koji je bio jedna manja vojna jedinica ( ili sta vec ne znam tacno) od par hiljada ljudi. SDK je ucestvovao u nekim manjim nebitnim borbama i tu se lose pokazao. Pored svih silnih vojski, paravojski, partija i pokreta koji su postojali u to vreme u Jugoslaviji Zbor i SDK su dve vrlo nebitne organizacije(vojske).

2)Organizacije koje otvoreno podrzavaju Hitlera ili fasizam u Evropi su jako male, a ako se desi da neka od tih organizacija postane malo jaca postoje dve mogucnosti. Ili ih zabrane i pohapse ili posalju ljude iz tajnih sluzbi da se infiltriraju u iste i tako ih drze pod kontrolom. Takav je slucaj se onom nemackom naci partijom gde nemacke tajne sluzbe otvoreno priznaju da imaju svoje ljude medju njenim vodstvom. Govorim o pravim fasistickim/nacistickim organizacijama, a postoje i one pozerske na koje niko ozbiljan ne obraca paznju. Gde se klanjaju svastici i vicu sieg heil, dok ih bilo kakvo politicko delovanje gotovo uopste ne zanima.
U zemljama zapadne Evrope u poslednje vreme jacaju partije takozvane desne orijentacije. Takve partije se uglavnom zalazu za ocuvanje tradicije svoje zemlje i za smanjenje broja emigranata. Ali takve stranke se nikako ne mogu smatrati fasistickim/nacistickim, mozda imaju dosta clanova koji potajno obozavaju Hitlera ali njihovo delovanje nije profasisticko, bar ne za sada.

3)Srbija je najbednija drzava u Evropi, posle mozda Makedonije, Moldavije i Albanije, to je jednostavno cinjenica. Isto smo jedan od najlenjijih naroda u Evropi. I to je cinjenica.

4)Svetoslavlje je mesavina nacionalizma i pravoslavlja. Iako takvo shvatanje postoji odavno smatra se da je svetosavski nacionalizam nastao pocetkom 20. veka. Glavni ideolog je vladika Nikolaj Velimirovic. To su oni likovi koji smatraju da Srbin moze biti samo pravoslavac i tako te stvari.
« Poslednja izmena: 05. Avg 2011, 16:55:28 od Marco V »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 147
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 13.0.782.220
1. dimitrije ljotic je bio covek koji je posto su nemci okupirali srbiju bio pro nemacki orijentisan. on je radeci za nemce, sastavio svoju vojsku koja bi trebalo da pomaze nemcima u ocuvanju reda u okupiranoj srbiji. ali retko koji srbin je zeleo da ide uz okupatora pa ni vojska ljotica nije bila bog zna sta. bili su tipicno nemacke marionete. mnogo bolja varijanta bili su nedicevci, koji su bili umereni i balansirali izmedju naroda i nemaca kada je nemacka trazila da se srpski vojnici, bar jedna ceta posalje kao ispomoc na istocni front, nedic je izvrdao i nije poslao ni jednog vojnika, ruke i obraz cisti. vojnici u nedicevoj vojsci bili su uglavnom iz gradske sredine, da zarade za leba, i sacuvaju familije. imas spiskove ja mislim u narodnij biblioteci srbije.

2. nacionalni stroj, kao sto ti je rekao ovaj drugi momak rekao je strogo pracen i nema tu mnogo brige. ne pridaje mu se ovde neka paznja.

3. ja da ti kao srbin kazem, nema posla, (od kako je strani faktor amerika i eu postavio okupatorsku vlast) fabrike unistene-namerno, kulturu nam unistavaju, cepaju deo po deo srbije(kosovo, vojvodina, rasku oblast), zavadjavaju nacionalne manjine i tako. ovde krize nema, ali je koriste kao povod da otpuste jos radnika, a okupator podigne poreze. cene su evropske, plata srpska prosek 250-300 e. 
narod sa naj vecim srcem, a ovako propadamo. bolje zivimo nego susedi koji su usli u evropsku uniju, oni su jos gore propali, dolaze kod nas leti da beru voce  za 10-15 evra dnevno. pola ljudi hoce u evropu, pola nece. intelektualac ovde nikada nije za eu, jer se ne isplati ulaziti. kad nemas sta da radis normalno da skitas, kafici uvece puni, imamo najlepse devojke na svetu i tako... zanimljiv provod  Smile

4. Sadrzina svetosavskog nacionalizma
Ovaj Savin nacionalizam obuhvata narodnu crkvu, narodnu dinastiju, narodnu kulturu i narodnu odbranu. Osnovu i centar svega Svetosavskog nacionalizma cini narodna crkva.

1.          Narodna crkva

Sta oznacava narodna crkva? Oznacava jednu samostalnu crkvenu organizaciju, sa svojom centralnom vlascu iz naroda i u narodu; sa narodnim svestenstvom, narodnim jezikom i narodnim OBICAJNIM IZRAZOM SVOJE VERE. Na suprot takvoj narodnoj crkvi stoji nenarodna i internacionalna crkva, sa centralom izvan naroda, sa svestenstvom odasvuda, sa jezikom tudjim i - sa ujednacenim, uniformisanim izrazom svoje vere.

Ona ima svoje opravdanje u Jevandjelju. Sam Spasitelj je zapovedio apostolima Svojim: Idite i naucite sve narode. (Mat. 28, 19). Tim recima one je priznao NARODE kao prirodne jedinice Svoje vaseljenske crkve. I kad je poslao Duha Svog Svetog na apostole, apostoli su POCELI GOVORITI RAZLICITIM JEZICIMA.; ne dakle samo jevrejskim, ili latinskim, ili grckim, nego jezicima SVIJU NARODA. Parcana i Medjana i Egipcana i Rimljana i Arapa i svih ostalih. I kad su apostoli postavljali staresine crkvene u jednom narodu oni su se trudili da ih uzimaju iz tog samog naroda.

Otuda je Savina NARODNA crkva jevandjelska i apostolska. (moj komentar: Nenarodne crkve nisu jevandjelske i apostolske, npr. katolicka)

Takvu narodnu crkvu zeleo je oduvek svaki hriscanski narod pod suncem. No ni do danasnjeg dana mnogi hriscanski narodi nisu uspeli da imaju svoju samostalnu narodnu crkvu sa centralnom vlascu unutra u svojoj zemlji, sa svestenstvom svojim, i sa jezikom svojim narodnim. A Sveti Sava je pridobio tu dragocenu tekovinu pre sedam vekova.

2.          Narodna dinastija

Za Savu je glavno bilo ne njegovo licno srodstvo sa dinastom (moj komentar: Stevan Prvovencani)   nego srodstvo dinasta SA NARODOM. To srodstvo sa narodom moralo je biti potpuno I PO KRVI I PO JEZIKU I PO OTADZBINI I PO VERI, DUHU, MORALU I OBICAJIMA. I tako je bilo sve do danas. Svetosavski ideal NARODNE dinastije srbski narod je gledao U STVARNOSTI kroz svu svoju svetosavsku istorijsku proslost do danas. Od SSvetoga Save do danas nikada U SLOBODI nije nad srpskim narodom vladala neka strana dinastija, CAK NIKADA NI JEDAN STRANAC, sem mozda Jerine, koju je narod prozvao prokletom Jerinom. Za srbski narod kao valjda ni za jedan drugi u svetu NARODNA DINASTIJA POSTALA JE TAKO PRIRODNA STVAR, da mu je nepojmljivo kako neki narodi mogu uzimati tudjine za svoje vladare, a nepodnosljiva i sama pomisao da njemu u njegovoj slobodnoj drzavi tudjin bude vladar.

3.          Narodna drzava

Narodna drzava za Svetoga Savu znacila je otadzbinu, zemlju otaca nasih, u kojoj zivi jedan i isti narod. NE IDE NARODNA DRZAVA DOKLE MAC MOZE ICI, NEGO MAC SME ICI SAMO DO GRANICA JEDNE NARODNE DRZAVE, TO JEST OTADZBINE. Ako se dozvoli da se drzava prostre dokle mac moze dosegnuti, onda drzava prestaje biti narodna, prestaje biti otadzbinom i postaje imperijom.

Od Svetog Save do Dusana srbski narod je imao narodnu drzavu. Dusan se udaljio od svetosavskog ideala, stvorio je imperiju, i time pripremio propast otadzbini, to jest narodnoj drzavi. Imperija je i kod nas upropastila otadzbinu, narodnu drzavu, kao sto je bio cest slucaj u istoriji. POKORITI ILI POKOREN BITI PODJEDNAKO JE KATASTROFALNO ZA NACIONALNU DRZAVU.

4.          Narodna prosveta

Otac nase narodne prosvete Sveti Sava je shvatao prosvetu kao znanje i vezbanje. Pre svega kao ZNANJE VRLINA I VEZBANJE U VRLINAMA. Otuda je narodna prosveta u neraskidljivoj vezi sa narodnom crkvom. Jer crkva je najbogatija riznica znanja o vrlinama i metodama vezbanja u vrlinama.

Skola nije za to da da mnoga znanja nego da oduci omladinu od zloupotrebe znanja. Jer nije tako tesko steci znanje kao ne zloupotrebiti ga.

5.          Narodna kultura

Otac narodne prosvete Sveti Sava je u isto vreme i otac narodne kulture. KULTURA JE SPOLJASNJI UMETNICKI IZRAZ NARODNOG UMA I OSECANJA. Sveti Sava je neumoran bio u strojenju i stvaranju. I sve sto je on postrojio i stvorio predstavlja savrsen umetnicki izraz: bilo da je to gradjevina, kao sto su HILANDAR i ZICA, ili narodni obicaj kao PROSLAVLJANJE KRSNE SLAVE, ili ODABRANOST jezika kojim je govorio i pisao. Po njegovom nadahnucu srbski narod je uspeo da sazda svoju savrsenu nacionalnu kulturu, to jest da da savrsen svojstven izraz svoga uma i srca u ZIDARIJI, U VEZI I TKANINI, U PESMI I PRICI, U REZBI I BOJI, U NEISCRPNOJ MUDROSTI, U KRASOTI OBICAJA I U OTMENOSTI PONASANJA. Ako se sve to nazove jednom primljenom recju KULTURA, onda je Sveti Sava tvorac i NADAHNITELJ svekolike nase bogate narodne kulture. (Moj komentar: Da li je to i danas tako ili imamo druge «nadahnitelje»?)

6.          Narodna odbrana

Sveti Sava nije bio vojskovodj ni organizator vojske, ali je on bio OPREDELITELJ SMISLA I CILJA SRBSKE VOJSKE. VOJSKA MORA BITI NARODNA, da bi imala svoje moralno opravdanje i blagoslov crkve. Pre svega NARODNA VOJSKA SASTOJI SE IZ SINOVA NARODA A NE IZ ROBOVA I LI PLACENIKA, KAO STO JE SLUCAJ U IMPERIJAMA. (Moj komentar: Kod nas se danas zalazu za «profesionalnu», placenicku vojsku i ukidanje obaveze sluzenja vojnog roka. Sta sve lose moze proisteci iz nenarodne, placenicke vojske moze se videti iz drugog dela knjige americkog psihijatra Skota Peka «Ljudi zla», gde pisac sagledava sindrom kolektivnog zla na primeru placenicke americke vojske u Vijetnamskom ratu) Dalje, NARODNA vojska ima za cilj samo i jedino da brani narod i NARODNU drzavu, a nikako da napada druge narode i rusi tudje drzave.

No i svestenici koji su pricestili na Kosovu vojsku Lazarevu i prota koji je blagoslovio ustanike u Orascu duhovni su sinovi Svetog Save, i cinili su ono sto bi i Sveti Sava cinio na njihovom mestu. Jer se ODBRANA OTADZBINE I BORBA ZA OSLOBODJENJE ROBLJA NE PROTIVI VOLJI BOZIJOJ. Volji Bozijoj protivi se napad na tudju otadzbinu i imperijalisticko zavojevanje tudje zemlje.
srbi nisu genocidan narod i ne vole tudje, ko ti kaze suprotno laze. ja kao profesor istorije ti to tvrdim.

Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 21:50:29
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.