Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 05:08:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Tristan da Cunha – najusamljenije mjesto na svijetu  (Pročitano 2364 puta)
26. Jan 2009, 05:53:38
Zvezda u usponu

Agent provocateur iz Silikonske Doline

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1645
Zastava USA
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
BlackBerry Torch
Tristan da Cunha – najusamljenije mjesto na svijetu

Kad je Napoleon poslan na Svetu Helenu od strane Britanaca, oni su aneksirali najblizi lanac otoka da bi sprijecili Francuze od spasavanja Napoleona. Na kraju krajeva, tko bi plovio jos 2340 kilometara po opasnim i burnim morima da bi spasio samog imperatora?
Pa, upoznajte Tristan Da Cunha (cita se: Tristan Da Kunja), kome je najblize suho tlo otocje Svete Helene, svega 2340 kilometara daleko.

Otok je toliko malen da ga kartografi ne mogu ni staviti na mapu zbog nedovoljne rezolucije. Lociran u Juznom Atlantiku, izmedju Afrike i Juzne Amerike, ovaj mali djelic zemlje, ovaj otocic je ujedno i najusamljenije stalno naseljeno mjesto na svijetu!  I to ukljucujuci Antartiku i Sjeverni Pol! Jedan od otoka arhipelaga zove se cak “Inaccessible” (“Nepristupacan”), sto je sasvim normalno. Motto im je “Nasa vjera je nasa snaga!”

Izolirani Tristan Da Cunha je dom velike vecine stanovnika otocja (270) a ekonomija je bazirana na ribolovu. Klima je subtropska s vrlo malim sezonskim razlikama u temperaturi. Otocje bi moglo biti vrlo ugodno mjesto za zivot da ima malo vise obradive zemlje na kojoj bi se moglo zivjeti… jedino na sjeverozapadu se moze naci nesto ravne zemlje, sve ostalo je vrlo brdovito i kamenito i ne bas pogodno za normalan ljudski zivot.

Ova grupa otoka je ogromna vulkanska formacija koja se izdigla u Juznom Atlantiku prije nekih milijun godina. Otoci su locirani uz rub vrlo aktivnog vulkana.
1961. godine vulkan blizu grada Edinburgh of the Seven Seas poceo je s erupcijom i kompletno stanovnistvo otocja je evakuirano u Englesku. Tek nekih dvije godine kasnije istraga je sprovedena i nije nadjena nikakva velika steta te se stanovnistvo vratilo na otocje.

Otocani cesto se srecu s opasnim olujama Atlantika s naletima vjetra od preko 190 kilometara na sat. Ti vjetrovi su toliko snazni da pokupe krave i ovce te ih utpusu u more! Zamisli kako gledas kroz prozor a stoka leti i muce te nestaje u bijesnim valovima oceana.

Jonathan Lambert , samoproglaseni vodja ovoh otoka ih je 1811. godine nazvao “Islands Of Refreshment” (“Otoci Osvjezenja”) – tip se prozvao suveren i vlasnih otocja, ali to nije dugo potrajalo jer se utopio na pecanju..

“Genuine Tristan Lobster Tails” (originalni repovi jastoga s Tristana) – najukusniji na svijetu, prava su “osvjezenja” ovog otocja…

Otocje danas ima ducan, radio stanicu (4 dana tjedno “World Service”), kafic, videoteku, bazen za plivanje… Tristan je danas povezan sa svijetom preko jednog telefona i jedne fax masine koji se nalaze u Administratorovom uredu. Jednom godisnje posjeti ih brod sa Svete Helene koji im donese postu, konzerviranu hranu, filmove, knjige, novine, lijekove i ponekad nekog neocekivanog posjetitelja…. 

Nezaposlenost je na Tristanu gotovo nepoznata, mladicima i djevojkama posao je osiguran cim zavrse skolu (cak i ako to znaci da se posao stvori posebno za njih). U novija vremena djevojke sve vise se odlucuju da nastave skolovanje, a najcesce to bude na Svetoj Heleni. Mlade zene su sve vise intelektualna elita otocja.

Zelenokljuni Albatros i rijetka sorta pingvina koje ste mogli vidjet u jednom popularnom crticu (Northern rock-hopper penguin) su neki od endemskih zivotinjskih vrsta otocja…

Glavni grad: Edinburgh of the Seven Seas
Sluzbeni jezik: Engleski
Broj stanovnika kompletnog otocja: oko 300
Religija: Krscani (Anglikanci i Katolici)
Valuta: Britanska Funta

Specijalno za Burekdzije – Sale Nadj

IP sačuvana
social share
Prije nego odgovoriš na moj post molim lijepo pročitaj moj potpis
              Ja se ovdje uglavnom dobrano zajevavam!

Ignorancija je zdrava za živce. Dakle, ako nisam odovorio na negdje nešto a ti očekuješ moj odgovor, shvati - ignorirao sam to!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Bio sam mlad zelen, ponekad i zut

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 24688
Zastava Lausanne
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Motorola V3i
wow Smile Smile Smile

E ovo mesto cu da posetim jednom u zivotu Smile Smile
IP sačuvana
social share

And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who would attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee.

Neke price koje kruze forumom ne moraju biti istinite. Mogu biti samo tracevi zlih jezika.

I'm gonna make him an offer he can't refuse.

Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Agent provocateur iz Silikonske Doline

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1645
Zastava USA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
mob
BlackBerry Torch
Meni ovo mjesto zvuci zanimljivo za posjetit. Samo nek je dobrog vjetra u jedra... Smile
IP sačuvana
social share
Prije nego odgovoriš na moj post molim lijepo pročitaj moj potpis
              Ja se ovdje uglavnom dobrano zajevavam!

Ignorancija je zdrava za živce. Dakle, ako nisam odovorio na negdje nešto a ti očekuješ moj odgovor, shvati - ignorirao sam to!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 05:08:45
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.