Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 07:54:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbiji preti teror  (Pročitano 1089 puta)
15. Okt 2006, 12:50:32
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Apple 15
INTERVJU Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti

SRBIJI PRETI TEROR

Tvrdim da su fundamentalisti sa Kosova dovoljno jaki i ne isključujem mogućnost da napadnu i uži deo Srbije!

Karla del Ponte može da kritikuje vlast, ali ona se nepristojno meša u kadrovska pitanja naših tajnih službi

Ako nam premijer već kaže da VBA i BIA tragaju za Mladićem, nemam razloga da u to ne verujem

BEOGRAD - Ukoliko albanska strana ne bude zadovoljna konačnim rešenjem statusa Kosova, odmah možemo očekivati početak talasa nasilja, koje će biti usmereno kako prema Srbima, tako i prema pripadnicima KFOR-a i UNMIK-a. Ne treba isključiti ni mogućnost napada na uži deo Srbije. Posebnu opasnost predstavlja islamistički faktor na Kosovu. Moje kolege iz sveta ne slažu se u procenama o snazi i uticaju islamista, ali sa sigurnošću tvrdim da oni na Kosovu imaju dovoljno kapaciteta za terorističke akcije - upozorava u intervjuu za Press Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti.
On naglašava da bi bezbednost Srbije, ali i njen položaj u pregovorima o Kosovu, bili neuporedivo bolji da je država na vreme ispunila svoje međunarodne obaveze.
- Situacija bi bila mnogo drugačija da smo uspešno okončali saradnju sa Tribunalom u Hagu, odnosno da smo u Partnerstvu za mir i pred vratima NATO-a. Nažalost, stvari stoje drugačije.
Možemo li govoriti o bilo kakvim rezultatima famoznog Akcionog plana?
- Rezultati Akcionog plana biće vidljivi jedino onog momenta kada haški optuženici budu uhapšeni i kada budu nastavljeni pregovori sa EU. Sve dotle rezultata nema! U kojoj fazi je njegova realizacija ne zna niko. Smatram da Vladi i svim službama treba dati vremena da obave svoj posao. Naravno, do određenog roka. Sa hapšenjem optuženih za ratne zločine se već ozbiljno kasni i država trpi velike štete. Dakle, onog momenta kada uhapse Mladića neka nam jave.
Da li naši zvaničnici deluju neozbiljno kada kažu da je najvažniji rezultat Akcionog plana to što naše službe bezbednosti konačno sarađuju?
- Da, zato što naše službe moraju da sarađuju jer ih na to obavezuje zakon. Dobro je da se odnosi među službama uspostave na kvalitetniji način nego do sada, ali to nikako ne treba činiti Akcionim planom.
Ko nam garantuje da vojna služba bezbednosti, koju deo javnosti označava kao Mladićevog zaštitnika, iskreno učestvuje u potrazi za njim?
- Garantuju nam državni organi, odnosno oni koji bi trebalo da drže te službe pod kontrolom. Ako nam premijer već kaže da VBA i BIA tragaju za Mladićem, nemam razloga da u to ne verujem.
Dobro, ali sve to pod uslovom da postoji apsolutna civilna kontrola tih službi...
- Ne samo to, važno je da direktori službi u potpunosti kontrolišu sve što se dešava u tim institucijama. Sistem civilne kontrole nad službama nije idealan, ali mene kao građanina ne zanima šta kažu službe. Bitno je jedino šta kažu premijer i vlada. Ako oni kažu da kontrolišu službe, moramo da im verujemo.
Pre nekoliko meseci mediji su Vas već proglasili za generalnog inspektora vojnih službi bezbednosti. Šta se desilo s tim?
- Nije se desilo ništa. Generalni inspektor nije imenovan, i to je problem. Naravno da niko ne bi mogao da napravi čudo za kratko vreme, ali bi bilo dobro da je ta institucija počela da deluje. Sada kada smo pred donošenjem novog ustava i svih zakona koji bi trebalo da regulišu sistem nacionalne bezbednosti, pravi je trenutak da se dobro razmisli o načinu organizovanja tog sistema i načinima kontrole. Žao mi je što niko nije imenovan i čini mi se da nije postojala politička volja. Da je bilo te volje, barem bi postojala odluka da ne izaberu mene, pa bi našli drugog kandidata. Ovako, sve je ostalo na pola puta.
Već šest godina slušamo o potrebi reforme službi bezbednosti, ali se ništa ne dešava. Da li to znači da ćemo opet sačekati da nam EU to postavi kao novi zahtev?
- Tu postoji ozbiljan nedostatak političke volje. Ne možemo reći da baš ništa nije urađeno na tom planu. Službe su promenile veliki broj ljudi od 2000. godine do danas, ali taj zahvat nije bio tako dubok. Bilo bi lepo da mi sve to uradimo pre nego što EU to direktno zatraži od nas. U ovoj situaciji nikako ne bi bilo dobro da nam iz EU stižu i odluke o ustrojstvu naših službi. Prilično mi je zasmetalo petljanje Karle del Ponte u pitanje ko će biti na čelu službi u Srbiji. Ona kao tužilac ima pravo da kritikuje vlast ili da traži sankcije protiv naše zemlje, ali kadrovska pitanja su zaista stvar suvereniteta Srbije. To je krajnje nepristojno i na ivici diplomatskog incidenta! Ali, sami smo krivi što smo sebe doveli u tu situaciju.
Nije li sramno što niko od predstavnika države nije došao na obeležavanje dve godine od pogibije gardista na Topčideru?
- To je zaista bolna tema. Neko je morao da se pojavi, tim pre što taj slučaj nije rešen ni dve godine posle tragedije. Dva vojnika su usred Beograda ubijena u mirno vreme i to je stvarno zastrašujuće!
Verujete li da ćemo saznati šta se zapravo desilo?
- Nemam nikakve dokaze, ali ne verujem da su se ti vojnici međusobno poubijali. Takođe, sumnjam i u verziju da su u celu priču umešani haški optuženici. Ratko Mladić je iskusan vojnik i inteligentan čovek, koji ne bi sebe doveo u zamku da boravi u kasarni u momentu kada ne može da veruje nijednom političaru da će ga zaštititi. Vreme će valjda pokazati šta se stvarno odigralo na Topčideru.
U poslednje vreme u Srbiji se odigralo nekoliko spektakularnih ubistava, između ostalih i ono automobilom bombom prošle nedelje. Da li je kriminal ponovo u velikom naletu?
- To je teško reći bez konkretnih statističkih podataka. Očigledno je, ipak, da je nekoliko ubistava podsetilo na devedesete godine, i to je, naravno, uplašilo javnost. Nadali smo se da su ta mračna vremena prošla.
OZREN RADULOVIĆ

Ne znam gde mi je prijatelj Guri

Sarađivali ste sa Goranom Radosavljevićem Gurijem. Znate li zašto je on napustio Srbiju i gde se danas nalazi?
- Ne znam gde je i nismo u kontaktu. Upoznao sam ga prilikom formiranja Žandarmerije, a kasnije smo sarađivali na projektu transformacije specijalnih policijskih jedinica u Srbiji. Kada je napustio policiju, zajedno smo organizovali veoma uspešnu međunarodnu konferenciju o terorizmu. U međuvremenu se između nas razvilo prijateljstvo. Ne znam zašto je otišao iz zemlje, pominjali su se razni razlozi. Iz poštovanja prema periodu kada smo uspešno sarađivali, ne bih želeo da komentarišem te spekulacije.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1032
Zastava U pokretu
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Mislim da sve zavisi od toga u kom pravcu i kojim tempom ce ici resavanje statusa KiM. Ako albanci ne budu zadovoljni, nova guzva na jugu Srbije, Makedoniji ili cak incidenti u unutrasnjosti Srbije nisu iskljuceni.
IP sačuvana
social share
Jednom merim, tri put secem....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2771
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
Pa mi smo vec svi toliko isterorisani bombardovanjem svakakvih vesti, politickih prepucacina, nemastinom, borbom za goli opstanak, predlozima i javnim (ne)raspravama Ustava, da nam jos samo "nedostaje" siptarski teror da cela nasa nacionalna propast i sunovrat valjda budu kompletni...  Sve je to prvo posledica naseg opsteg sunovrata, zatim nas odnos prema blizoj proslosti, nesaradnja sa tim nesrecnim Hagom...  ne znam sta pametno mogu da kazem.
IP sačuvana
social share
Nije bitno sta imas, bitno je koliko dajes.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1032
Zastava U pokretu
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Nista, vec resavati probleme jedan po jedan, a po listi prioriteta.

1. Saradnja sa Hagom skida breme sa ledja Srbije, i otvara mogucnost nastavka pregovora sa EU.
2. Nastavak pregovora sa EU otkljucava vrata na kraju tunela, i prikazuje cilj kome stremimo.
3. Stizanje na taj cilj, dobrim delom olaksava borbu za goli opstanak i smiruje politicke tenzije u zemlji.
4. Smirivanje politickih tenzija smanjuje svakodnevno bombardovanje svakakvim vestima i politicko prepucavanje.

itd...

Kao sto vidis, sve je to povezano sa prvim korakom.
« Poslednja izmena: 19. Okt 2006, 13:37:41 od Yell »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2771
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
Nažalost, druže, vidim da je sve povezano sa prvim korakom, a to je izgleda taj korak koji mi kao nacija ne želimo, nećemo, ne volimo i možda ga na kraju nećemo uraditi.
IP sačuvana
social share
Nije bitno sta imas, bitno je koliko dajes.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1032
Zastava U pokretu
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
@Sasa Petrovgradski

Ne bih rekao da mi kao nacija nismo spremni to uraditi, vec bih rekao da oni koji vode naciju kalkulisu time.

Ali, da se ne udaljavamo od teme.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 07:54:37
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Srbiji teror preti

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.086 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.