Najvishe ti je potrebna volja.
Hehe...ovo je interesantno. I mi imamo slichnu stvar - vech neko vreme radimo i skupljamo materijal za film...samo shto smo doshli do poslednjeg problema....nedostatak mikrofona.
Ovako, ovo shto ti ja kazhem, nikako ne trebash smatrati profesionalnim misljenjem, a kamoli ga pratitit u stopu. Jednostavno chu ti rechi smernice koje su... bilo tachne ili ne...po meni lake.
Prvo shto ti treba je scenario, stvar koja che ti pduzeti mozda i najvishe vremena. Ako chesh i da rezhirash i da pishesh scenario, onda ti dodatan opis u scenarijima nije potreban, jer vech imash u glavi neku predstavu - znachi samo dijalog, lokacije, i par kljuchnih momenata u naraciji.
Kako se pishe scenario - to vech imash milion primera na netu, cilj ti je da ih pregledash par, po moguchnosti neke nagradjivane i to je to. Imash par programa koji sluzhe samo za kreiranje scenarija - npr. Sophocles.
E sad da svatish svoja ogranichenja i da imash jasnu sliku treba ti neka vrsta vizualizacije par bitnijih/komplikovanijih scena. Ovo ti je opcionalno, ali sasvim korisno. Trebao bi ti storyboard - znachi vizualna prezentacije bitnijih uglova kamere i likova za odredjenu scenu.
Primer:

Ovo je uradjeno krajnje profesionalno, i stvarno ne trebash da budesh umetnik da bi mogao da napravish ove scene. Mozhesh da ih radish i sa chichaglishama. Nakon ovoga bilo bi lepo da uzmesh fotoaparat i slikash lokacije na kojima planirash da snimash, sve u korist iskorishtavanja scena do maksimuma.
OK. Sad imash prichu, imash neku jasniju viziju. Nadam se da imash i glumce. Treba ti kamera. To se iskreno nadam da mozhesh nabavit, i to neku dobru. Ne treba da bude neka filmska, profesionalna, vec samo da mozhe da uradi svoj posao. E za rezhiranje ti treba dosta lukavosti - treba da improvizirash kako da kameru krechesh, da je kontrolishesh, mjenjash scene. Tu sam sebi morash pomoch, ali treba puno da eksperimentishesh. pretpostavljam da ne zhelish da ti kamera bash stalno bude statichna ko u svakoj srpskoj seriji, nego da prati likove, menja uglove u prelazu itd.
Ozvuchenje - to je problem, barem nama trenutno. Tj. ako ima dijaloga u tvom filmu. Trebash da nadjesh pravu vrstu mikrofona da bi se audio povezao s videom. Tu ti ne mogu pomoch. Morachesh da se raspitujesh. Ima mjesta gde se mikrofoni kogu iznajmiti ali koliko se sjecham jako je skupo.
Ako si sve ovo nabavio treba samo da okupish ljude i krenesh da snimash.
Doprinjelo bi na kvalitetu, ako se razumijesh u efekte da odraadish post produkciju...u After Efectu recimo. Tu chesh mochi vizualni stil da ispeglash i neke scena da poboljshash...pod uslovom da se razumijesh.
Mozda i najbitnija stvar je vrsta filma kojim chesh se bavit. Mozda je najbolje da krenesh da snimash neki krachi 5-10min film, onda probash onaj od 30 min, pa tek onda neshto ozbiljnije. To che ti bit savrshen trenig za korishcenje kamere.
Eto, to ti je neka moja perspektiva na to, za koju sam siguran da nije po proceduri. :D Ako bash ochesh pro-film, imash fakultet za to, i par odlicnih knjiga(iako ih ima i par na srpskom, mislim da ne rade objasnjavaju to detaljno).
Kontam da bi ti ovo trebalo pomoch, barem malo. Budi siguran da che ti za ovo trebat puno, puno vremena. Strpljenje je kljuchhna stvar. Ako mislish raditi sporadichno, ili ti je ovo neka faza, najbolje je da sve zaboravish. :[115]: