IN < - Albanski lobisti pretekli srpske - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Albanski lobisti
pretekli srpske
U Stejt departmentu ovakvim rezolucijama ne daju naročiti značaj, jer je to samo mišljenje nekih tela i članova Kongresa, te kao takve nisu obavezujuće, niti imaju snagu zakona

BEOGRAD - Američki kongresmen i albanski lobista Tom Lantoš ponovo je podneo Kongresu rezoluciju o nezavisnosti Kosova. Predlog rezolucije upućen je odmah posle novogodišnjih praznika, zaveden je pod rednim brojem 24 i stavljen u proceduru, ali se još uvek ne zna da li će i kada biti razmatran u nadležnim komitetima.

Tekst nove rezolucije još nije objavljen, a kako agencija Beta saznaje u Vašingtonu, može se pretpostaviti da se suštinski neće razlikovati od prethodne. Podsećamo da je tada traženo da SAD podrže nezavisnost Kosova, uz upozorenje da bi odlaganje konačnog statusa predstavljalo opasnost za budućnost Pokrajine i region.

Kako u Prištini najavljuju zahteve za nezavisnošću Kosova, logično je da se u celu kampanju umešaju albanski lobisti u američkom Kongresu, s obzirom na to da takvi koraci ne mogu biti učinjeni bez konsultacija i podrške međunarodnih faktora.
   
      

Propali pokušaji

Lantošev prethodni pokušaj da Predstavnički dom podrži nezavisnost Kosova propao je u oktobru prošle godine zbog nedovoljne podrške. Pomenutu rezoluciju podneli su Lantoš i Henri Hajdnis početkom 2003. godine, a skinuta je s dnevnog reda pošto nije podržana u Komitetu za Međunarodne odnose Predstavničkog doma 7. oktobra 2004. godine. Predlogu rezolucije usprotivili su se, pored ostalih, Den Barton, predsednik srpskog kokusa u Kongresu i podsekretar Mark Grosman. Dve godine pre toga republikanac Pen Gilman i demokrata Lantoš, tada predsedavajući odbora za spoljnopolitičke odnose u predstavničkom domu Kongresa, podneli su sličnu rezoluciju koja je odbijena, kao i ona potonja kojoj se pridružio Henri Hajdnis, novi predsedavajući pomenutog odbora.
      
      
      
   

- Lantoš samo radi, i to dobro, svoj posao lobiste - primećuje direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i upozorava da treba očekivati više ovakvih inicijativa, ne samo u Kongresu SAD, s obzirom na to da je za sredinu ove godine najavljen početak razgovora o statusu Kosova.

Beograd bi, ističe Janjić, trebalo da aktivira svoj kokus, pojača diplomatsku aktivnost, ali i da iskoristi splet okolnosti koji je na našoj strani.

- U Americi se zbog rata u Iraku ne bave nama onoliko koliko mi mislimo, a promenio se i odnos prema Beogradu. Uspostavljanje saradnje našeg vojnog vrha s američkim, brži ulazak u NATO, jačanje ekonomskih odnosa, samim tim i naših pozicija u SAD, mogu biti od koristi. Koliko mi budemo uporni i profesionalni, toliko ćemo biti i uspešni - zaključuje Janjić.

Takvih rezolucija koje Kongres u toku zasedanja prima i usvaja bilo je sijaset. One uglavnom izražavaju mišljenje predstavničkog doma o nekom spoljnopolitičkom pitanju i, čak i u slučaju da budu usvojene, nemaju nikakvih opipljivih posledica već jedino izražavaju mišljenje Kapitol hila o tom konkretnom spoljnopolitičkom problemu. Zbog toga u Stejt departmentu ovakvim rezolucijama ne daju naročiti značaj, jer je to samo mišljenje nekih tela i članova Kongresa. Kao takve, nisu obavezujuće, niti imaju snagu zakona.

I ovaj predlog je samo novi pokušaj starih lobista da "podgreju" i stave na dnevni red temu nezavisnosti Kosova. Očekuje se da i ovoga puta u Kongresu preovladaju razumni stavovi, jer administracija SAD podržava Rezoluciju SB UN 1244 i teško je verovati da američka administracija želi novo dolivanje ulja na balkansku vatru.
Ljiljana Staletović
Autor: Cyber Cow :
Za to sam znao.... ali mi sta vise imamo mnogo vise ljudi na raznim polozajima u svetu... samo sto smo takav neslozan narod....
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo