Пајтић је сменио Кнежевића и поставио свог човека на чело Покрајинског одбора - Душана Елезовића. Пајтић је излобирао да Игор Павличић добије место првог човека НС демократа у односу на кандидатуру Јелене Јефтић.
Мој пријатељ, који је иначе члан ДС од њеног оснивања, јуче ми је причао како је та странка, нарочито у Војводини, подељена горе него што је то био случај са СРС, али, за разлику од СРС, на окупу их држи власт, с обзиром да су власт у скоро свим општинама, на нивоу покрајине и на нивоу републике, тако да их вршење власти и бенефиције које иду уз то држе на окупу. Мада се већ неко време, испочетка стидљиво, а у последње време мало храбрије, у медијима ту и тамо појави неки текст, или изјава која упућује и најављује могућност распада ДС, био сам делимично скептичан према причи мог пријатеља, јер знам да је власт најјачи хомогенизујући елеменат и да, како сам то и рекао пријатељу, Тадић и његови западни господари неће дозволити да му се распадне странка сад кад је најјачи. Много су труда и средстава уложили ови са запада у пројекат ДС да би сад дозволили да то све пукне преко ноћи. На шта ми је пријатељ рекао да су поделе толико дубоке да их више ни Тадић нити било ко други не може закрпити. Па ме је питао кад сам последњи пут у емисијама државне телевизије чуо да се помиње Бојан Пајтић? Размислио сам и схватио да дуго, још од избора премијера, нисам чуо да Пајтића спомињу на медијском сервису Србије. А до тада је био веома присутан! Како ми је пријатељ објаснио, скоро сви општински одбори ДС су донели одлуке да Пајтић буде премијер и то проследили у врх ДС, али је Тадић, очито се плашећи конкуренције јер је Пајтић нагло стекао огромну популарност код чланства и симпатизера ДС, једноставно самовољно одлучио да премијер буде Цветковић, који нити смрди нити мирише па самим тим и није конкуренција. Овај Тадићев потез, као и помирење са СПС, разбуктао је страсти у ДС и Пајтић, који је изгледа са правом очекивао да буде премијер, повлачи се у свој атар, креће у акције широм општинских одбора ДС у Војводини, тражи јаке савезнике, припрема пуч и удар на Тадића, спрема се на Тадићево рушење, или, што је алтернатива, на одцепљивање и стварање неке своје странке, која би, логично, имала најјаче упориште у Војводини, али сигурно не би био занемарљив ни број оних који би га из Београда и уже Србије подржали. Погледајмо само колико су јаке струје у ДС које још увек не опраштају што је СПС прихваћен за партнера (попут оне бившег премијера Живковића). Тадић је све ово, наравно, увидео, па је и сам предузео одређене кораке. Ухапшен је онај несрећни Кнежевић, као припадник "грађевинске мафије", а у ствари, с обзиром да је тај Кнежевић био председник ДС за Војводину пре Елезовића и да се очекивало његово поновно бирање на то место, а био је и најјачи Пајтићев ослонац, склоњен је, закатанчен, а Пајтићу је тако послана порука. За председника покрајинског ДС изабран је Елезовић на директно инсистирање Б. Тадића. Што је још више продубило јаз између Тадића и Пајтића. Пајтић сада већ увелико врбује посланике у парламенту Војводине да приђу новој странци, која ће се можда ускоро формирати на лешини ДС. Како овај мој пријатељ каже да је чуо, изгледа да је велика већина покрајинских ДС посланика спремна на то да Тадићу окрену леђа, а доказ за то је и фамозни предлог Статута. Пучисти, наводно, сада крећу у лобирање код републичких посланика, али се још не зна са којим успехом. Неки општински одбори ДС у Војводини, који су добро радили у корист ДС, формирали своје бирачко тело и учврстили га, освојили власт на локалу, без објашњења су распуштени, најзаслужнији су растерани, а постављени су над општинским одборима некакви принудни управници, повереници, или већ како им се то зове. Пријатељ ми је навео пример општина Темерин и Жабаљ, где су распуштени општински одбори ДС, а над оба ова општинска одбора је доведен је да командује један млад човек, некадашњи отпораш из Чачка, један од оних који су били на обуци у иностранству пре доласка ДОС-а на власт. Могу мислити колико је распуштање добрих општинских одбора ДС и довођење неког са стране за главног разјарило локалне демократе и још више их усмерило ка Пајтићу, јер је очито да се Тадић бори против Пајтића распуштањем оних општинских одбора у којима Пајтић има јаку подршку. Дакле, ово је есенција онога што ми је пријатељ добрих сат времена причао, а ја, наравно, слушао и процењивао. Процењивао сам колико је, кад се неке ствари знају, очито да има реалних знакова на све стране који указују да је ова прича тачна и да се заиста спрема распад ДС.
Извор - српски националисти
Ово је незванична вест и очигледно је да постоји раздор у ДС.
Koja budalaština od teksta, najjače je kad vidim izvor, srpski nacionalisti. Što je babi milo, to joj se snilo.
Srpski nacionalisti, plitki i površni kakvi inače jesu, i ovde nisu baš dobro promislili. Jedino što je delimično tačno je da je u celom DS (ne samo u Vojvodini) došlo do određenih unutrašnjih nesuglasica prvenstveno zbog skretanja zemlje u ruskom smeru i očigledne stagnacije u evrointegracionim procesima. Nema to mnogo veze sa Vojvodinom gde stranka ima najbolje rezultate.
Ja mogu iz prve ruke da kažem da u mom opštinskom odboru većina običnih članova ne shvataju zašto se desio ovaj zaokret u politici i ne podržavaju to. Ljudi osećaju da se o EU integracijama samo priča radi priče, a da se konkretni potezi vuku u sasvim drugom smeru. Demokrati postavljaju sebi prosto pitanje, ako nas Tadić vodi u Moskvu, ko će da nas povuče prema Evropi? Nikolić i Vučić????
Ja mogu iz prve ruke da kažem da u mom opštinskom odboru većina običnih članova ne shvataju zašto se desio ovaj zaokret u politici i ne podržavaju to. Ljudi osećaju da se o EU integracijama samo priča radi priče, a da se konkretni potezi vuku u sasvim drugom smeru. Demokrati postavljaju sebi prosto pitanje, ako nas Tadić vodi u Moskvu, ko će da nas povuče prema Evropi? Nikolić i Vučić????
Ti "Vojovđani" bi i Kosmet prizanali samo da uđu u EU.
Stičem nekako utisak da Vojvođanima sve više smeta Srbija, smatraju da koči njihov razvoj i prosperitet...
« Poslednja izmena: 17. Jan 2009, 14:17:14 od Magic Master »