Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: 5000 potpisa za oslobadjanje Arhiepiskopa Jovana  (Pročitano 17071 puta)
Ucesnik diskusija


prvo hopni pa reci skoc

Zodijak Virgo
Pol
Poruke 81
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
ПРОФЕСОР ЈУРИЈ МАКСИМОВ О ГОЊЕЊУ ОХРИДСКЕ АРХИЕПИСКОПИЈЕ

На недавно завршеном Међународном православном симпозијуму у руском граду Калуги, који се одржао по благослову Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве, поред питања страдања православних Срба Косова и Метохије, говорило се и по питању црквеног раскола у Републици Македонији и гоњењу на једину канонску Цркву у Македонији - Аутономну Охридску Архиепископију и њеног првојерарха Архиепископа Јована. Овом приликом у живој дискусији учесника форума, једногласно се дошло до закључка да је стање у Републици Македонији, што се црквеног питања тиче, веома тешко и да се Охридска Архиепископија отворено прогања од стране тзв. МПЦ и македонских државних органа.

Као што смо већ пренели, веома упечатљив реферат на ову тему, одржао је професор Московске духовне семинарије г. Јуриј Максимов. Он је после свог излагања двадесетак минута одговарао на директна питања из публике. На крају, професор Максимов, је свим учесницима форума у Калуги поделио његове штампане утиске, на неколико страна, са свог последњег путовања по Републици Македонији. У том штампаном тексту, он је описао своје разговоре са свештенством, монаштвом и верним народом Аутономне Охридске Архиепископије, где је на веома сликовит начин приближио живот страдајуће канонске Цркве у Македонији. У закључку овог невеликог али потресног текста, који говори о огромној храбрости верника канонске Цркве у Македонији, професор Максимов између осталог каже:

«Разговарајући са тим људима (који припадају страдајућој Аутономној Охридској Архиепископији, прим. преводиоца) неретко бих се замислио -   да сам ја на њиховом месту, да ли би успео поступити као и они? Да ли би имао довољно снаге и храбрости издржати гоњења? Пример истрајности у вери, који показују наши македонски оци, браћа и сестре у Христу, исповедници наших дана, мислим, да може донети не малу корист савременим православним хришћанима у Русији.

Што се тиче стања у Македонији, гоњења која се приређују из тзв. МПЦ против Охридске Архиепископије – то је највећа грешка коју су расколници могли учинити. Јер сви хришћани знају да апостоли – ученици Христови, никога нису угњетавали и бацали у тамницу, него су напротив сами били угњетавани. Апостол Павле, који је сам био подвргнут  незаконитом хапшењу писао је: «Угледајте се на мене, као што се ја угледам на Христа». И после хапшења Владике Јована, јасно се види, ко се у Македонији угледа на Христа, а ко на његове гонитеље. Сада су, на примеру таквог нехришћанског понашања јерараха тзв. МПЦ, свим православним хришћанима у свету очевидни пагубни плодови раскола.

То што је тзв. МПЦ отпочела гоњења, показује њену унутрашњу слабост, показује да расколници сами у себи не осећају силу бранити своју исправност  мирним хришћанским средствима, што опет пак значи, да они сами нису уверени у своју исправност. Сваки нови талас гоњења против Охридске Архиепископије – то је духовни удар по самој тзв. МПЦ. И ако се они не покају, даће за то одговор на Страшном Суду, када их ни светска власт, ни полиција неће заштитити пред лицем Истине.

Нама је зато, видевши страдања наше браће и сестара, потребно удвостручити молитве, и за у тамници затвореног Владику Јована, и за сва верна чеда Цркве у Македонији.

Ја сам увидео да тамошња канонска Црква јесте пунокрвна и зрела Црква, са многим парохијама, манастирима, издавашком делатношћу и хиљадама верника.

Све то време, када сам се налазио у Македонији није ме напуштао осећај, да Милански едикт, што се тиче Аутономне охридске архиепископије, није иза планина.

А за сада, ми ћемо се молити, и у мери наших моћи, помагати нашој гоњењој браћи и сестрама у Христу.»

Јеромонах Петар (Драгојловић)
IP sačuvana
social share
n1c7
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Od jubavi naše virnije nima...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 58
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Samsung D600
Što uopće znamo o tom Jovanu? Mislim tko je,sta je odakle je... Smile Koliko građana srpske narodnosti uopće živi u Makedoniji?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


prvo hopni pa reci skoc

Zodijak Virgo
Pol
Poruke 81
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
IP sačuvana
social share
n1c7
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


prvo hopni pa reci skoc

Zodijak Virgo
Pol
Poruke 81
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
MITROPOLIT JOVAN IMENOVAN ZA ARHIEPISKOPA OHRIDSKOG

Danas, 28.05.2005;

Sabor Srpske pravoslavne crkve izdao Tomos o autonomiji Ohridske arhiepiskopije

Bitolj, Skoplje, Beograd - Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, čije je redovno majsko zasedanje završilo prekjuče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, izdao je Tomos o autonomiji Pravoslavne Ohridske arhiepiskopije koja je pre dve godine obnovljena u okviru SPC. Saborski Tomos o autonomiji Ohridske arhiepiskopije uskoro će biti dostavljen Vaseljenskoj patrijaršiji u Carigradu i svim pomesnim pravoslavnim crkvama u svetu.
Poglavar SPC imenovao je mitropolita veleško-povardarskog Jovana (Vranskovskog), dosadašnjeg egzarha patrijarha srpskog za Ohridsku arhiepiskopiju, za arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog, a u okviru poboljšanja Ustava SPC, Sabor je preporučio autonomnoj Ohridskoj arhiepiskopiji da počne sa izradom ustava iz svog delokruga“, saopšteno je juče iz sedišta SPC.
Objavljivanju Tomosa, kako je preko svog sajta saopštila Pravoslavna ohridska arhiepiskopija, „ prisustvovali svi arhijereji Arhiepiskopije koji su specijalno za ovu priliku doputovali u Beograd“, a isti izvor napominje da je „Sabor SPC odlučio da će se evenutalni budući razgovori o autokefaliji Crkve u Makedoniji voditi samo sa jerarhijom Pravoslavne ohridske arhiepiskopije“.
U pravoslavnom svetu nepriznata MPC, koja je jednostrano 1967, bez saglasnosti SPC proglasila autokefalnost (samostalnost), osudila je najnoviju odluku Sabora SPC kao „nehrišćansku i nekanonsku“.
- Ohridska arhiepiskopija je MPC, koja nije priznata samo zbog srpske i grčke zlobe. Ovo što je proglasio Sabor SPC u Makedoniji ne postoji, niti će moći da se realizuje. Pravoslavne crkve ne priznaju crkve bez naroda, jer su se poslednja tri veka sve pomesne crkve formirale kao državne i nacionalne. Mi SPC ne priznajemo kao „majku crkvu“, a osim toga, nelogično je da Pećka patrijaršija priznaje Ohridsku arhiepiskopiju koja je starija od nje - izjavio je za Danas mitropolit debarsko-kičevski Timotej (Jovanovski), portparol MPC.
Mitropolit Timotej naglašava da „nema razloga za uzbunu zbog odluka Sabora SPC koju je nametnulo nekoliko srpskih arhijereja, tako da će one najverovatnije biti razmatrane na redovnoj sednici Sinoda MPC“.
Poglavar MPC arhiepiskop Stefan (Veljanovski) pozvao je vernike i građane Makedonije da kao narod „dostojanstveno podnesu duhovni teror koji nad Makedonijom vrši SPC“, prenosi agencija Beta.
- Odluke Sabora SPC funkcionisaće u statusu i tituli, dok će moja intronizacija kao arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog biti izvršena kad se za to stvore uslovi. Sedište Arhiepiskopije bi trebalo da bude i u Ohridu i Skoplju, ali najpre treba prevazići i razrešiti sadašnje nenormalne uslove. Tomos daje mogućnost svima da se prekine ovo vanredno crkveno stanje u Makedoniji, jer ovako gube i narod i država - izjavio je za Danas novoimenovani arhiepiskop ohridski Jovan.
Arhiepiskop Jovan nada se da će i makedonske državne vlasti, upkos dosadašnjem ponašanju prema visokodostojnicima SPC, pomoći da se „problemi reše na najrazumniji način, jer je SPC priznata crkva u pravoslavnom svetu i međunarodnoj zajednici, a Makedonija je dužna da poštuje međunarodno pravo“.
Pošto su pre gotovo jedne decenije obnovljeni razgovori SPC i MPC o kanonskom statusu Crkve u Makedoniji, Sabor SPC pre dve godine doneo je odluku o obnavljanju Ohridske arhiepiskopije. Na njeno čelu postavljen je mitropolit Jovan, sada arhiepiskop, koji se 2002. jedini od arhijereja MPC vratio u kanonsko jedinstvo sa SPC. Uprkos javnom nastavku spora između SPC i MPC u koji se umešala i makedonska država hapšenjem mitropolita Jovana u više navrata, njegovim izvođenjem na sud i zabranom arhijerejima SPC da prolaze u mantiji kroz Makedoniju, iz skopskih izvora procurele su nezvanične priče o pokušajima makedonske strane da tajno nastavi pregovore. Čak je kao posrednik pominjan i moskovski patrijarh i sve Rusije Aleksije Drugi.
Razrešenju spora oko kanonskog statusa MPC nije pomogao ni nedavni dolazak arhiepiskopa Stefana u Beograd, gde je uoči majskog zasedanja Sabora SPC razgovarao sa patrijarhom Pavlom.
„Odluka Sabora SPC o statusu MPC ne sme baciti ni najmanju senku na najbolje odnose SCG sa Republikom Makedonijom, niti može išta promeniti u bratskim osećanjima srpskog i crnogorskog naroda prema narodu Makedonije“, saopšteno je juče iz Ministarstva spoljnih poslova SCG.






IP sačuvana
social share
n1c7
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 30
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Malo su se kasno setili da ocuvaju srpstvo u Makedoniji. A sve je to politika narocitu u crkvi, sada im odjednom odgovara da imaju svoga vladiku ili sta vec, a gde su bili od 1945 do danas. Nas su tamo totalno unistavali i danas se to radi mi kao Srbi smo na margini izumiranja kao retke zivotinje. A nasa drzava nas tretira kao strance kada dodjemo u Srbiju. A tamo nas proganjaju kao cetnike sto ne znaci i da nismo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


prvo hopni pa reci skoc

Zodijak Virgo
Pol
Poruke 81
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Na juce odrzanom Evrovizijskom takmicenju za najbolju deciju pesmu u Bukurestu,Srbija prvi put ucestvovala i osvojila 5-o mesto od 15 mogucih.Makedonci dali Srbiji 10 poena od mogucih 12.
IP sačuvana
social share
n1c7
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


prvo hopni pa reci skoc

Zodijak Virgo
Pol
Poruke 81
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Б И О Г Р А Ф И Ј А
НА АРХИЕПИСКОПОТ ОХРИДСКИ И МИТРОПОЛИТ СКОПСКИ
Г.Г. ЈОВАН VI
Роден е во Битола на 28.02.1966г. и крстен како православен христијанин со име Зоран. Основно образование и математичка гимназија завршил во родниот град со одличен успех. За време на школувањето повеќе пати бил наградуван во областа на науката и спортот. После отслужувањето на воениот рок во Сараево (1985г.), започнал да студира на Градежниот факултет во Скопје. Факултетот го завршил предвреме и уште истата (1990г.) се запишал на Богословскиот факултет во Белград, а во Митрополијата во Битола се вработил како градежен инжинер. Во соработка со Матичната и универзитетска бибилиотека од Битола, ја формирал Митрополиската библиотека, во која бил и прв библиотекар. За време од две и пол годишното работење во Митрополијата држел циклус на предавања во просториите на библиотеката. Во 1993г. заминал да ги интензивира теолошките студии во Белград кои и ги завршил во јуни 1995г. Истата 1995г. се запишал на магистерски студии во Белград на отсекот за Систематско богословие (Догматика). При крајот на 1995г. заминал во Грција (Солун) да го изучува грчкиот јазик и да запише постдипломски студии. Работи на докторска дисертација со тема: „Единството на Црквата и современите еклисиолошки проблеми”.

Монашкиот чин го примил на 07 Февруари 1998 година, добивајќи го името Јован, и истиот ден бил ракоположен во ѓаконски чин. На 08 Февруари 1998г. бидува ракоположен во иеромонашки чин, а на 19 Јули 1998 во епископски чин со титула Епископ дремвитски. Поставен е за викар на Преспанско-пелагонијската Епархија, каде покрај редовните богослужби, држи и циклуси на богословски трибини и започнува темелна реконструкција на Соборниот храм „Св. Вмч. Димитриј” во Битола. Во март 2000г. поставен е за местобљустител на брегалничката Митрополија, а во ноември 2000г. е избран за Митрополит велески и повардарски. Интронизиран е на тронот на оваа Епархија на 04 Декември 2000г. На повикот на Патријархот Српски г.г. Павле за литургијско и канонско единство со Пеќката Патријаршија, заедно со целиот клир и побожниот народ од неговата Митрополија е единствениот Митрополит од расколничката Македонска Православна Црква кој одговори позитивно. Литургијското и канонско единство на велеската и повардарска Света Митрополија, која во тоа време е под негово епископство, со пеќката Патријаршија е постигнато на 22 јуни 2002г. Неколку дена после тоа, со примена на брутална сила од страна на полицијата во Р. Македонија, целосно бесправно, без судски налог, е избркан од седиштето на Митрополијата заедно со монаштвото, кое живееше со него. На 23 септември 2002г. од страна на Соборот на Српската Православна Црква поставен е за Егзарх на сите територии на Православната Охридска Архиепископија. Многупати бидува затворан од страна на Власта во Р. Македонија, којашто во времето на комунизмот во суштина и ја направи схизмата на Црквата, организирајќи го и поддржувајќи го пучот на прогласување неканонска автокефалија на Македонската Православна Црква. После конституирањето на Светиот Архијерејски Синод на Православната Охридска Архиепископија, на 25 декември 2003г., избран е за негов Претстоител. Заради исповедање на верата православна, во 2004 година е осуден на една година затворска казна, условно, за кривично дело „самовластие”, затоа што влезе во храм за да крсти малолетно девојче. Во 2005 година со правосилна пресуда од Апелациониот суд во Битола, осуден е на осумнаесет месеци затворска казна за кривично дело „распалување на национална и верска омраза, раздор и нетрпеливост”.

Бил учесник на многу меѓународни симпосиони и предавач на многу семинари.

На 24 мај, денот на Светите браќа Методиј и Кирил, потврден е од страна на Неговата Светост, Архиепископот Пеќки, Митрополит Белградско-Карловачки и Патријарх Српски г.г. Павле, а согласно Спогодбата од Ниш, за Архиепископ охридски и Митрополит скопски. Истиот ден објавен е Патријаршискиот и Соборски Томос за автономија на Православната Охридска Архиепископија, чиј Претстоител на Светиот Архијерејски Синод е тој.
IP sačuvana
social share
n1c7
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


prvo hopni pa reci skoc

Zodijak Virgo
Pol
Poruke 81
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

Sve o Njegovom Blazenstvu Arhiepiskopu ohridskom i Mitropolitu skopskom g.g.Jovanu na sajtu pravoslavne ohridske Arhiepiskopije
http://www.poa-info.org/

IP sačuvana
social share
n1c7
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost


Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Ovaj...
Evrovizija, za decu?
To je dokaz cega?
Da stanovnici Srbije, vole stanovnike Makedonije?

(Zar se ne bi trebao navesti neki bolji "dokaz"... Ako se to i zelelo postici)   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 443
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Pa naravno, to je dokaz da nas Makedonci vole, doduse Hrvati nas vole jos vise s obzirom da su na onoj glavnoj Evroviziji dali 12 poena Zeljku Joksimovicu, o Bosancima i Slovencima ne treba ni trositi reci.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.103 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.