Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Mar 2024, 11:11:28
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: 2011 Opel Astra GTC  (Pročitano 12465 puta)
Moderator
Jet set burekdzija


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8559
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung i8510 innov8
Vauxhall Astra VXR / Opel Astra OPC



Opel je na poslednjem Salonu automobila u Parizu posetiocima pokazao više novih automobila, uključujući i koncept GTC Paris (dužine 446 cm) koji je u stvari najavio buduću Astru GTC, odnosno trovratnu verziju nove Astre.

To je bilo pre nekoliko meseci, a ovako će izgledati serijska verzija ove Astre, i to u najjačoj varijanti sa čak 300KS (podsećanja radi, pomenuti GTC Paris je ispod haube imao 2,0 litarski turbo benzinac sa direktnim ubrizgavanjem i 213 kW/290KS, u kombinaciji sa šestostepenim menjačem). U Vauxhall izdanju (britanska filijala General Motorsa) auto će nositi naziv Astra VXR, dok će se u ostatku Evrope prodavati kao opel Astra OPC.



Astra VXR / OPC naravno ima atraktivniji, mišićaviji izgled, sa drugačijim branicima, zadnjim krovnim spojlerom, zadnjim difuzorom, širim blatobranima i velikim točkovima. U paketu će biti i sportski podešeno ogibljenje i modifikovana unutrašnjost, dok konkretniji detalji tek slede. 

Premijera standardne Astre GTC se očekuje u septembru ove godine na Salonu u Frankfurtu, dok će se sportski VXR / OPC pojaviti oko šest meseci kasnije.

Izvor: Autoblog
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8559
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0.1
mob
Samsung i8510 innov8
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8559
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0.1
mob
Samsung i8510 innov8
Opel Astra OPC i zvanično



Nakon standardne hatchback verzije sa 5 vrata, karavanskog Sports Tourera i trovratne GTC varijante, Opel će ponudu nove Astre dopuniti i sportskom Astrom OPC.

U Vauxhall izdanju (britanska filijala General Motorsa) auto će nositi naziv Astra VXR, dok će se u ostatku Evrope prodavati kao Astra OPC.



Prodaja će startovati na leto 2012. godine (cena još nije poznata), a pod haubom ove Astre sa prednjim pogonom je 2,0 litarski turbo četvorocilindrični benzinac sa 206 kW/280KS i 400 Nm obrtnog momenta, u paru sa šestostepenim manuelnim menjačem.



Nova Astra OPC može do 250 km/h, dok se podatak o ubrzanje od 0-100 km/h u vesti ne navodi.





Astra OPC / VXR ima atraktivniji, još mišićaviji izgled, a ističe se drugačijim branicima, pragovima, zadnjim krovnim spojlerom, izduvnim cevima i velikim točkovima od 20 inča. U paketu su i sportski podešeno ogibljenje, Brembo kočnice i modifikovana unutrašnjost (sportska sedišta sa utisnutim OPC logom, volan sa zaravnjenim donjim delom i OPC logom...). 

U nastavku pročitajte i PR saopštenje uvoznika Opela za Srbiju

Nova Opel Astra GTC dobija na oštrini: Krunisana slava novog kompaktnog kupea u sportskom stilu pojaviće se na leto 2012. godine u obličju visoko-performantne OPC (Opel Performance Center) varijante.

Astru OPC pokreće benzinski, dvolitarski Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem. Brojčani izraz performansi: 206 kW/280 KS i maksimalan obrtni momenat od 400 Nm. Ovaj generator snage daje mogućnost Astri OPC da postigne najveću brzinu od 250 km/h. Nikad ranije Astra nije bila tako brza.

Čitava šasija sportskog automobila izvedena je tako da isporučuje snagu bez kompromisa. U skladu sa najboljom OPC tradicijom, automobil je detaljno ispitan i usavršen na severnoj petlji piste Nirnburgring u Nemačkoj, pod nadzorom ambasadora Opel brenda, Joachim ("Jockel") Winkelhock. Naročito je usredsređena na bočnu dinamiku i vrhunsko upravljanje. Tehnološki napredno prednje HiPerStrut (visoko-performantni amortizer) vešanje  Astre GTC postavlja temelje u tom pogledu. Pored HiPerStrut svojstva, OPC takođe ostvaruje sve prednosti potpuno prilagodljivog FlexRide sistema kontrole šasije. FlexRide šasija dopušta vozaču da izoštri karakterističnu liniju amortizera,upravljanje i odgovor pedale gasa. To se može postići dodirom na “Sport” i “OPC” tastere. Međutim, model OPC pravi još jedan bitan korak unapred. Izveden je sa diferencijalom za ograničeno proklizavanje na prednjoj osovini. Ovim OPC dobija veću stabilnost i bolje rukovanje, na primer, njime auto dobija bolje naleganje pri izlasku iz krivina pri velikoj brzini – čak i u vlažnim uslovima.

Ekskluzivna karoserija Astre GTC OPC izraz je čiste strasti za moć i brzinu. Astra GTC sa svojim svojstvima kao kod trkačkog automobila predstavlja do sada najemocionalniji izraz Opelovog dizajnerskog jezika, međutim, sa svojom OPC verzijom, ona pokazuje svoje mišiće. OPC dobija dodatne sportske crte pomoću seta naročito oblikovanih prednjih i zadnjih branika, bočne oplate, aerodinamičkog krovnog spojlera i dve izduvne cevi trapezoidnog oblika. U unutrašnjosti kompaktni sportski automobil poseduje performantna sedišta, ravan OPC sportski kožni upravljač i posebne instrumente.

OPC: Performanse i čista strast

Opel Performance Center (OPC), koji je odgovoran za sportski akcent na Opelovim modelima od 1999. godine, predstavlja odlučujući element  u vrednosnom profilu brenda. On oličava visok stepen emocionalnosti i i strasti za upadljiv dizajn, tehnologiju najviše klase i izvanrednu voznu dinamiku. Vozila se oznakom “OPC” u nazivu modela zauzimaju položaj emocionalnih predvodnika u liniji modela. Simboliyuje strast prema automobilima, uživanje u vožnji i ljubav prema motornim sportovima.

Trenutno prisutni OPC modeli uključuju Corsu 141 kW/192 KS (154 kW/210 ks kao Nürburgring -izdanje) kao i Insigniju OPC, koja je na raspolaganju sa četvora ili petora vrata, u verzijama sedan i Sports Tourer. 2.8-litarski V6 turbo benzinski motor (239 kW/325 KS) najsnažniji je Opelov proizvodni motor ikad. Kod “Unlimited” verzije Insignije OPC maksimalna brzina dostiže 270 km/h (zavisno od karoserije i motora).

Izvor: AutoBlog.rs
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8559
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0.1
mob
Samsung i8510 innov8
Opel Astra GTC u Srbiji od 15.999 evra



.         Oduzima dah: Kompaktni kupe sa dinamičnim linijama i dramatičnim proporcijama 

·         Ekskluzivan: Visokotehnološka šasija sa HiPerStrut prednjom osovinom za sve Astra GTC modele

·         Za svakodnevnu upotrebu: Prostran petosed prepun inovacija

·         Cena u Srbiji: već od 15.999 evra

Izvajan oblik nove Opel Astre GTC sa preciznim detaljima i dramatičnim proporcijama iskazuje Opelov jezik dizajna. A na putu, sve verzije Astra GTC će imati koristi od prvoklasnog položaja prednje osovine sa HiPerStrut vešanjem koje je idealno ukombinovano sa zgodnom Opelovom patentiranom zadnjom osovinom sa Wattovom vezom, zarad neuporedive stabilnosti i najveće preciznosti pri vožnji. Ostale inovacije na novom Astra GTC automobilu uključuju i pomoćne sisteme zasnovane na drugoj generaciji prednje Opel Eye kamere sa proširenom funkcionalnošću i novim biksenonskim naprednim prednjim svetlima četvrte generacije (AFL+).



Za razliku od većine verzija sa troja vrata postojećih kompaktnih modela, GTC će biti samostalan model u Opelovoj ponudi, i konačni Astra model u pogledu dizajna i vozne dinamike. Ne deli spoljne elemente sa drugim članovima Astra porodice, sem kućišta spoljašnjeg retrovizora i krovne antene. Šest od sedam dizajnerskih rešenja 17-inčnih do 20-inčnih felni u ponudi takođe mogu da se nađu samo na GTC-u. Još jedna ekskluzivna stvar u novom Astra GTC modelu je panoramska šoferšajbna.



Za jedinstvenu opciju koja je uspešno debitovala na prethodnoj Astra GTC generaciji, Opelovi inženjeri su registrovali ukupno 11 patenata tokom njenog razvoja. Velika panoramska šoferšajbna se neprimetno proteže od haube gore u krov, sve do B-stuba. Bez preseka koji bi mogao da pokvari pogled, vozaču i suvozaču nudi jedinstveno iskustvo pri vožnji i potpuno nov osećaj za prostor i vidljivost, sa skoro neograničenim vidnim poljem, slično kao kad gledate iz kokpita aviona.

Maksimum emocije izražen sa samo tri čiste linije

„Želeli smo da Astra GTC bude konačan izraz Opelovog dizajnerskog jezika gde „vajarsko umeće sreće nemačku preciznost“, i da otelovljuje našu strast za automobilima“, rekao je Mark Adams, potpredsednik sektora za dizajn u kompaniji Opel/Vauxhall. „Međutim, nismo hteli da emocija baci funkcionalnost u drugi plan: Astra GTC je pametan auto iz snova sa prihvatljivom cenom.“



Gledano iz profila, dizajneri su maksimizirali dramatičnost ograničivši broj linija: samo tri linije stvaraju tenziju i stvaraju oblik Astre GTC. Fina, oštra linija koja se spušta od prednjih vrata do dna zadnjeg branika i daje energičnost bočnom izgledu,a prepoznatljiva Opelova oštrica je prisutna u istom smeru kao i na Insigniji. Druga linija uključuje ručku od vrata i proteže se do zadnjeg dela, naglašavajući dramatičan stav GTC-a šireći površine finog zareza i široke ramene linije. Treća linija koja sledi čistu, sportsku siluetu krova ima hromiran krajnji premaz i naglašava grafiku prozora, a koja opet navodi pogled na oštro integrisan spojler.

Jednostavan prednji deo donosi tipičan Opelov centralni nabor i naglašen je intenzivnim, tankim farovima u obliku orlovog oka, koji sadrže i dnevna svetla u obliku krila. Oni se ponašaju kao graničnici oko prefinjene hromirane šipke sa amblemom o odvojene trapezoidalne rešetke dramatičnog izgleda, koja je smeštena niže zarad stvaranja osećaja koji dobijate na stazi za trke, što navodi na sportski karakter ovog vozila.



Rameni deo je najdramatičnija celina na Astri GTC. Njegov dizajn daje ovom automobilu impozantne proporcije i veoma svrsishodnu pojavu na putu, sa niskim a širokim stavom. Linija od C-stuba se spušta u zadnji deo i umotava se u zadnji spojler, koji je ingeniozno integrisan u neprekidnu krovnu liniju. Opcionalna LED svetla naglašavaju izdužen motiv krila u farovima.

Precizno skretanje zahvaljujući prednjem vešanju visoke tehnologije

Veliki deo razvoja je skoncentrisan na uvođenje Opelovog HiPerStrut vešanja u GTC, što prvi put može da se nađe kod Astra modela. Idealno prilagođen kompaktnom kupeu, nudi unapređene karakteristike upravljanja i direktniju rekaciju volana, što preferiraju vozači sportskih automobila. Na osnovu sistema koji trenutno možemo da vidimo kod Insignije OPC, HiPerStrut koristi Astrine postojeće tačke kretanja, ali smanjuje nagib osovine rukavca za 44% te skraćuje dužinu osovine za 46%u odnosu na modele opremljene Mekfirson vešanjem. Ovo poboljšava vođenje točka – što je karakteristićno za mnoge snažne automobile sa prednjim pogonom – dozvoljavajući vozačima da bolje iskoriste performanse GTC-a bez negativnog uticaja na upravljanje.

Prisustvo HiPerStrut amortizera je smanjilo nagib prednjeg točka na GTC-u prilikom skretanja, poboljšavajući njegovo naleganje na put. Poboljšan je i osećaj upravljanja, potpomognut smanjenjem nivoa trenja na upravljačkom sistemu. Geometrijske promene koje su došle sa HiPerStrut amortizerima takođe govore da GTC može da se ukombinuje sa felnama prečnika do 20 inča.

U odnosu na Astru sa 5 vrata, model GTC spušten je za 10 do 15 mm, dok je međuosovinsko rastojanje "poraslo" je za 10 mm, sa 2.685 na 2.695 mm. Oba traga su šira sa 1.584 mm (+ 40 mm) od prednjih i 1.588 mm (+ 30 mm) od zadnjih točkova.

Sistem zadnjeg vešanja preko torzionih osovina/Vatove veze donosi bočnu stabilnost

Sistem zadnjeg vešanja preko torzionih osovina/Vatove veze na modelu Astra GTC je takođe revidiran, sa dogovorenim obrtnim momentom i visinskim podešenjima centralne obrtne linije vozila za ovu primenu. Ovaj sistem ima mnogo prednosti nad modernim multilink dizajnom, uključujući i unapređeno pakovanje, bolji nagib točka i smanjeno trenje amortizera. Vatova veza takođe obezbeđuje da se bočna stabilnost održava sve vreme.

Vatova veza se nalazi na malom spoju na podvozju automobila, odmah iza centralne linije zadnjeg točka. Ona se sastoji iz kratke rotirajuće centralne veze sa zglobom na svakom kraju, na koji su pričvršćene bočne veze iz točkova.

Pri kretanju pravom linijom, ovaj raspored obezbeđuje odličnu stabilnost, ali pri skretanju za ugao minimizira bočno skretanje na isti način kao što bi to učinio moderan multi-link sistem. Povezivanje apsorbuje oko 80% svog bočnog tereta na zadnjem vešanju. Pored toga, Vatova veza dozvoljava mekše izvode, koji više ne moraju da kompenzuju promene pravca točka na zadnjem delu automobila, te time obezbeđuje bolje usaglašavanje i udobnost pri vožnji sa zadnje osovine.

Šasija modela Astra GTC je dizajnirana da savršeno integriše Opelov inteligentan, potpuno prilagodljiv FlexRide sistem upravljanja šasijom. Ovaj sistem unapređuje stabilnost pri vožnji boljim ponašanjem pri skretanju za ugao i rakcijom volana automatski se prilagođavajući uslovima puta, brzini pri skretanju, kretanju vozila i individualnom stilu vožnje. Bolje održavanje na putu i ravnoteža vozila takođe poboljšavaju stepen bezbednosti u nepredviđenim situacijama. Pored toga, FlexRide sistem nudi tri različita podešavanja, omogućavajući promenu karaktera vozila na pritisak tastera: vozač u svakom trenutku može da bira između uravnoteženog “Standard” režima, podređenog udobnosti “Tour” režima ili aktivnijeg „Sport” načina vožnje.

Direktna responzivnost volana zarad visokog stepena poverenja

Preciznost, povratna informacija i samouverenost. Ovo su bila tri cilja GTC-ovog programa upravljanja. Izazov se sastojao u tome  da se zadrži lakoća rukovanja sistemom pri nižim brzinama, ali da se vozač više uključi u radnju i da uloži malo više napora pri većim brzinama. Astra GTC koristi „rack-and-pinion“ sistem upravljanja sa pomoćnim sistemom osetljivim na brzinu. Ali kako bi vozačima obezbedili više povratnih informacija o upravljanju, električni motor sistema je postavljen direktno na letvu volana, nasuprot osnove stuba volana.

Glavne pogodnosti od upotrebe električnog servo volana (EPS) su dobro poznate. Pri manjim brzinama, stepen servo asistencije je povećan kako bi se minimizirao napor pri upravljanju. Pri većim brzinama, asistencija se automatski smanjuje kako bi obezbedila snažan osećaj upravljanja vozaču. Druga bitna pogodnost je ta što je potrošnja goriva takođe smanjena, jer mu ne treba hidraulična pumpa koja troši energiju i odgovara direktno na količinu potrebne snage pri svakoj brzini.

Kompaktan sportski automobil sa visokim stepenom ekonomičnosti

Astra GTC može se odmah naručiti sa mogućnošću izbora između četiri različite pogonske grupe –tri benzinske i jedne turbo dizel – sa izlaznom snagom u rasponu od 88 kW/120 ks do 132 kW/180 ks. Od početka 2012. godine, novi 1,7-litarski CDTI motor (81 kW/100 ks i 96 kW/130 ks) sa standardnom Start/Stop tehnologijom proširuje ponudu motora. OPC verzija visokih performansi će biti ponuđena tokom 2012.

Unapređeni 2,0-litarski CDTI komon-reil turbo dizel motor isporučuje 121 kW/165 ks i uparen je sa filterom za čestice i šestostepenim ručnim menjačem. Opelova nova Start/Stop tehnologija, koja bi trebalo da smanjuje potrošnju goriva u uslovima gradske vožnje, standardan je deo opreme. 2,0-litarski CDTI motor kombinuje odlične performanse sa visokom efikasnošću. Isporučuje do 380 Nm obrtnog momenta zahvaljujući funkciji dodatnog pritiska i omogućava da Astra GTC postigne brzinu od 100 km/h za 8,9 sekundi. Maksimalna brzina je 210 km/h. Potrošnja goriva u kombinovanom režimu vožnje ne prelazi 4,8 litara dizela na 100 km dok je emisija CO2 127 g/km. Sa rezervoarom za gorivo od 56 litara, Astra GTC 2.0 CDTI može da pređe preko 1.100 km.

Start/Stop tehnologija je deo standardne opreme sa dva 1,4-litarska benzinska motora. Turbo-kompresovani benzinski motori sa izlaznom snagom od 88 kW/120 ks i 103 kW/140 ks, isporučuju 200 Nm obrtnog momenta i troše 5.9 litara goriva na 100 km (139g/km CO2). U ponudi benzinaca trenutno je vodeći 1,6 turbo motor od 132 kW/180 KS, koji omogućava vozilu maksimalnu brzinu od 220 km/h.

Svi motori dolaze sa standardnim šestostepenim ručnim sistemom prenosa. Šestostepeni automatski sistem prenosa će biti dostupan sa 1,4-litarskim turbo-benzinskim motorom i 2,0-litarskim CDTI komon-reil turbo dizel motorom od početka 2012. godine.

Nova Opel Eye prednja kamera ojačava Opelovo vođstvo

Nova Astra GTC je takođe u najvišoj ligi kompaktnih kupea kada su u pitanju pomoćni sistemi. Opel-Eye sistem prednje kamere druge generacije sa unapređenom i proširenom funkcionalnošću ponuđenom za Enjoy i Sport verzije, ovde igra bitnu ulogu. Unapređen Sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova sada može da identifikuje još više znakova koji se koriste u EU a sada može da prepozna i znakove u obliku kvadrata, npr. Autobahn, zone u kojima je ograničen saobraćaj, dodatne znakove vezane za ograničenje brzine. Pored poznatog Sistema za upozorenje pri napuštanju trake (LDW), kamera sada podržava i novu funkciju praćenja razdaljine automobila (FDI) koja vizuelno obaveštava vozača o razdaljini od vozila ispred njega.

Nova, četvrta generacija biksenonskih prilagodljivih prednjih svetala (AFL+) uključena je u Astru GTC. Pored devet funkcija AFL+ sistema – ovo uključuje pomoćni sistem dugih svetala koji uključuje i isključuje duga svetla u zavisnosti od prisustva drugih vozila – može se pojačati i sa sistemom inteligentnog osvetljenja (ILR) koji koristi prednju kameru Opel Eye sistema kako bi izmerio razdaljinu od vozila ispred njega i kako bi podesio kratka prednja svetla. Ovo bi trebalo da omogućava konstantno optimalno osvetljavanje puta bez zaslepljivanja. Sa ovih deset funkcija, Astra GTC ima najbolji set svetala u segmentu.

Sportista sa praktičnim osobinama

Za razliku od njenih konkurenata, Astra GTC ne pristaje na kompromis kada je u pitanju funkcionalnost, uprkos njenom dizajnu po uzoru na kupe. Ne samo da smešta pet osoba u svoju kabinu, već fleksibilna zapremina njenog prtljažnika obezbeđuje od 370 do 1.235 litara prostora – preko 200 litara više od konkurencije. Obim prostora za stvari u kabini je unapređen za 50% u odnosu na prethodnu generaciju GTC-a, takođe zahvaljujući električnoj parkirnoj kočnici koja oslobađa prostor na centralnoj konzoli – upravo tamo gde je prostor za ostavljanje stvari najpristupačniji.



Dizajn visokokvalitetne kabine modela Astra GTC kombinuje izvajane oblike i dinamične linije, a njen izrazit sportski karakter je naglašen novim tkaninama, bojama i dekoracijama kako u tako i u Sport izvedbama. Standardan sportski volan sa poboljšanim hvatanjem takođe naglašava GTC-ov uzbudljiv karakter.

Kako bi odgovarala svakom tipu vozača, prednja sedišta na Astri GTC nude najveći spektar podešavanja u segmentu. Ergonomska prednja sedišta sa podešavanjem u osam pravaca, dodacima za lumbalni deo u četiri smera i dodacima za gornji deo nogu, sa sertifikatom nezavisnih stručnjaka za zdravlje leđa iz organizacije AGR (Aktion Gesunder Rücken – Akcija za zdrava leđa), su dostupna opcija.

Izvor: AutoBlog.rs
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


Osetio sam ljubav,upropastio sam srce...

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 7
Zastava Sabac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 15.0.874.121
mob
Samsung Galaxy S II
Steinmetz Opel Astra GTC



Tjuner Steinmetz osim Opel Astre hatchback i Astre Sports Tourer u svojoj ponudi sada ima i modifikovanu verziju nove trovratne Astre GTC.

Steinmetz tjuning paket i u ovom slučaju sadrži novi aerodinamički kit, doterani enterijer, modifikovano ogibljenje (auto je niži za 30 mm u odnosu na serijski primerak) i novi set alu točkova.



To u praksi znači da ovu Astru odlikuju drugačiji prednji branik sa spojlerom, zadnji spojler, nova Sterinmetz crna maska, aluminijumski točkovi od 19 inča (gume 245/40R19), novi izduvni sistem od nerđajućeg čelika, Steinmetz oznake i trake, kao i nove patosnice i detalji od nerđajućeg čelika u unutrašnjosti.


U vesti se ne pominje eventualno pojačanje snage motora.
Autoblog.rs
IP sačuvana
social share
Da nam mozak svima radi ko k**** do sada bi svi bili milioneri
Pogledaj profil Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Mar 2024, 11:11:28
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.109 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.