Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: 10 činjenica o trudnoći i izboru kontracepcije  (Pročitano 5476 puta)
01. Sep 2005, 16:42:11
Prijatelj foruma
Hronicar svakodnevice


Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 890
Zastava Beograd


1. Do trudnoće može da dođe kad god muškarac i žena imaju seksualni odnos bez zaštite. Do trudnoće može da dođe čak pri prvom seksualnom odnosu para koji ne koristi zaštitu, ako jedan spermatozoid dođe u dodir sa jajnom ćelijom i oplodi je u ženi. Ako se jajna ćelija oplodi, može da se usadi u unutrašnji zid materice i to je početak trudnoće.

2. Znaci trudnoće su:

    * izostanak menstruacije,
    * osjetljive (bolne) grudi,
    * mučnina (nadražaj na povraćanje),
    * mučnina (nadražaj na povraćanje),
    * malaksalost (osjećaj umora),
    * potreba za češćim mokrenjem.

3. Žena nije psihički spremna da počne sa rađanjem djece prije nego što napuni otprilike 18 godina. Trudnoća prije 18 - te godine povećava rizik po zdravlje kako majke, tako i djeteta; može da dovede čak i do smrti.

4. Kada neki par odluči da stupi u seksualne odnose, i muškarac i žena treba da planiraju metod zaštite prije nego što počnu sa seksualnim odnosima. Planiranje unaprijed može da spriječi neželjene trudnoće, nebezbjedne abortuse i polno prenosive infekcije, uključujući i HIV. Najbolje bi bilo konsultovati se sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom koji može da pomogne paru da odluči koji je metod pravi za njih.

5. Apstinencija je jedini 100% siguran način da se izbjegne neželjena trudnoća i polno prenosive infekcije, uključujući HIV. Apstinencija znači neprenošenje bilo kakvih tjelesnih tečnosti putem seksualnog kontakta.

6. Parovi mogu seksualni odnos da učine sigurnim korišćenjem kontraceptivnih sredstava. Različiti metodi kontracepcije podrazumijevaju muške i ženske prezervative, oralne kontraceptivne pilule, dijafragme, kontraceptivna sredstva koja se ubrizgavaju, implantate i intrauterina kontraceptivna sredstva. Prezervativi su jedino kontraceptivno sredstvo koje štiti od trudnoće i polno prenosivih infekcija.

7. Oralne kontraceptivne pilule (pilule za kontrolu rađjanja) sprječavaju trudnoću tako što ne dozvoljavaju jajnicima žene da izbace jajnu ćeliju svakog mjeseca. Kada se uzimaju svakog dana, po uputstvu, pružaju 97- 99% zaštite od trudnoće. Međutim, one ne pružaju nikakvu zaštitu od polno prenosivih infekcija ili HIV-a.

    * Novi seksualni partner u poslednja tri mjeseca. Novi partner može da ima polno prenosivu infekciju koju je dobio u prethodnoj vezi.
    * Seksualni partner koji ima druge partnere.

8. Jedini način da se bude 100% siguran da se neće dobiti ili prenijeti polno prenosiva infekcija je apstinencija. Parovi mogu seks da učine sigurnijim tako što će imati seksualne odnose samo između sebe i tako što će koristiti muške ili ženske kondome. Kondomi mogu da učine seks sigurnijim tako što će spriječiti sjemenu tečnost do dospije u vaginu, usta ili anus. Stalnim i pravilnim korišćenjem kondoma od lateksa rizik od dobijanja polno prenosivih infekcija, uključujući HIV, može znatno da se smanji, ali ne i potpuno otkloni.

9. Polno prenosive infekcije mogu da se prošire i samo jednim seksualnim odnosom bez zaštite. Prije nego što se neki par odluči da stupi u seksualne odnose mora da se opredijeli za način zaštite od polno prenosivih infekcija, bilo da je to apstiniranjem od seksualnih odnosa, upražnjavanjem seksa bez penetracije ili pravilnim korišćenjem prezervativa svaki put kada imaju seksualni odnos.



10. Nije svaki problem u predjelu genitalija polno prenosiva infekcija. Postoje neke infekcije, kao što su kandidijaza i infekcije urinarnog trakta, koje nisu prouzrokovane seksualnim odnosom, ali izazivaju veliku nelagodnost u predjelu genitalija.

Stalna i pravilna upotreba kondoma

Stalno znači korišćenje kondoma od lateksa, od početka do kraja, svaki put pri vaginalnom, oralnom ili analnom seksualnom odnosu.

Pravilno znači preduzimanje sljedećih koraka:

    * Koristiti novi kondom pri svakom seksualnom odnosu.
    * Staviti prezervativ kada je penis u erekciji i prije bilo kog genitalnog kontakta (vaginalnog, analnog ili oralnog). Ako penis nije obrezan, povući udnu navlaku nadolje prije navlačenja kondoma.
    * Držati vrh kondoma i navući ga lagano na penis u erekciji, držeći vrh prezervativa između palca i kažiprsta kako bi se spriječilo da vazduh ostane u vrhu prezervativa.
    * Izvući penis odmah nakon ejakulacije, čvrsto držeći prezervativ na donjem kraju da ne bi spao.
    * Prekinuti i odmah zameniti (novim) bilo koji prezervativ koji je pukao ili spao tokom seksualnog odnosa.
    * Odložiti prezervativ na bezbjedno mjesto nakon upotrebe.

Drugi savjeti za upotrebu kondoma:

    * Koristiti kondome od lateksa. Koristiti samo maziva na bazi vode, kao što su glicerin ili gel za podmazivanje.
      Nikad ne koristiti maziva na bazi ulja, kao što su gel na bazi nafte ili ulje za bebe jer mogu da dovedu do cijepanja prezervativa.
    * Čuvati kondome na hladnom i suvom mjestu dalje od direktne sunčeve svjetlosti.
    * Ne koristiti kondome kojima je istekao rok trajanja.Izvor/Pravodaznam




Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora Anea (Vreme: 14. Jun 2008, 22:02:13)
IP sačuvana
social share
Pozdrav, IvanR !!!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.097 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.